Fire endringer Apple bør gjøre på Apple Watch

Jeg har hatt en Apple Watch på armen min i snart over ett år og i lys av mandagens WWDC har jeg noen enkle betraktninger på hvordan Apple kan gjøre Apple Watch til et bedre produkt. Jeg er i all hovedsak fornøyd med min klokke — en Apple Watch Sport 42mm edition. Jeg liker utseendet, finishen er perfekt, det å bytte remmer gjør klokka fleksibel og batterilevetiden er faktisk ikke et problem. Men det er også veldig mye som ikke er bra nok.

På WWDC blir vi forhåpentligvis presentert for watchOS 3.0 og jeg håper at Apple virkelig har gått i tenkeboksen hva gjelder Apple Watch. Dette er i mine øyne de fem tingene Apple bør endre for å gjøre klokka et mye bedre produkt.

Apps

En av de store funksjonene Apple promoterte ved lanseringen av Apple Watch, var muligheten for brukere å installere apps på klokka. I WatchOS 1.0 ble applikasjonene kjørt i all hovedsak på telefonen klokka er parret til (over Bluetooth), mens i WatchOS 2.0 som ble introdusert i fjor høst, fikk utviklere muligheten til å kjøre applikasjonene lokalt på klokka.


Vi elsker alle våre apps på iPhone og iPad, men på Apple Watch fungerer dagens modell rett og slett ikke.

Det største problemet er treghet. Apps er ekstremt trege. Om det er hardwaren som er problemet eller kommunikasjonen over Bluettooth tilbake til telefonen vet jeg ikke, men opplevelsen på tredjeparts apps er begredelig. Apples egne apps oppleves som vesentlig raskere så lenge de ikke skal kommunisere med telefonen.

Problem nummer to er at det rett og slett ikke er brukervennlig nok å bruke apps på en så liten skjerm. Å finne apps i Apples «sky» av runde kuler på en så liten skjerm som Apple Watch verken lett eller brukervennlig.

Det som jeg derimot synes fungerer med apps er «Overblikk» (Glances) og muligheten for apps å legge informasjon rett på «urskiva». Det gir meg informasjon jeg trenger lett tilgjengelig — uten å måtte knote inne i en kaotisk sky av små runde kuler. Utvidede varslinger (som man får når man har installert en Apple Watch app) fungerer også glimrende og det er flott å raskt kunne arkivere en innkommende e-post eller lese en Facebook-beskjed.

Men Apple bør virkelig tenke om app modellen de har introdusert på Apple Watch helt. Apps er fint, men jeg bruker ikke apps på Apple Watch på samme måte som min iPhone eller iPad. Apps på en klokke må være noe annet enn apps på en telefon eller tablet. Det overrasker og bekymrer meg litt at Apple ikke har endret på app-modellen enda. Forhåpentligvis ser vi en endring i watchOS 3.0.

Knapp nummer to

Apple Watch har to knapper, men jeg bruker kun en — den digitale kronen. Kronen er veldig bra. Den fungerer helt ypperlig og er et klassisk godt Apple grep. Det er knapp nummer to jeg ikke skjønner.

Knapp nummer to har i dag to funksjoner. Dobbelklikker du aktiverer du Apple Pay som foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge, men hovedfunksjonen på knappen sender deg inn i din

kontaktliste. Her kan du definere dine favorittkontakter som du kan sende en melding, hjertebank, ringe eller lage en liten tegning. Dette er noe jeg aldri, aldri gjør. Apple, selskapet som virkelig misliker knapper, har en fysisk knapp som jeg aldri bruker. Årsaken er selvfølgelig at funksjonen som gjemmer seg bak knappen i bunn og grunn er lite brukelig og jeg er overbevist om at jeg ikke er alene. Jeg kjenner mange med Apple Watch, men har aldri mottatt et hjertebank eller en tegning. Apple har også kraftig redusert kommunikasjonen av denne funksjonen.

Fremtidige versjoner av klokka kan selvfølgelig fjerne knappen, men det tviler jeg på Apple kommer til å gjøre. Hvis jeg skal se på eget bruk av Apple Watch ville jeg vært fornøyd hvis knappen enten ga meg tilgang til «Glances» eller lot meg selv konfigurere hva jeg ville bruke knappen til.

Siri

Jeg bruker Siri på min iPhone og iPad nesten daglig — på norsk. Jeg opplever svært lite problemer med Siri og det jeg gjør mest er å be Siri vekke meg om morgenen, sette på nedtellinger når jeg lager mat, starte Facetime/telefonsamtaler, gi meg en oppdatering på været, diktering av meldinger og be henne finne veien hjem når jeg kjører. Siri forstår meg i de fleste tilfeller.

På Apple Watch fungerer Siri derimot veldig dårlig. Den forstår meg som regel, men den er så treg at den nesten er ubrukelig. I tillegg til å være treg, er det ofte den også rett og slett bare timer ut og aldri gir meg et svar. Det er kanskje hardwaren som er for svak og dette er ikke noe Apple kan gjøre med en programvareoppdatering, men jeg tror Siri er helt sentral i Apple Watch og Apple må forbedre Siri.

Treeeeeeeeghet

Ingen liker å vente og grensesnitt som oppleves som trege eller lagger er en synd, spesielt på touch-enheter. En av mine største problemer med Android-telefoner er at de aldri har greid å få et touch-grensesnitt som oppleves like «smooth» som på iOS. Scrollingen ligger lagger alltid litt, det er alltid et eller annet som ikke skjer like fort som det burde. På Apple Watch er det mye verre.

Klokkens hardware er etter alt å dømme veldig bra for å være pakket inn i en så liten pakke, men den er åpenbart ikke rask nok til å håndtere watchOS og all dens kompleksiteten det bringer. Selv etter watchOS 2.0 oppleves klokken som treg og spesielt når man bruker tredjeparts apps er det mer eller mindre uholdbart. Apples egne apper er raskere, men også der opplever man ofte treghet. Man skal ikke måtte vente på at det skjer noe etter man har trykket på en knapp.

Dette er dessverre nok ikke noe som blir bedre for oss som har kjøpt Apple Watch 1.0, men dette er noe Apple må gjøre noe med for å få produktet opp på det nivået vi Apple-brukere forventer av Apple.