Apple Pay inntar weben

Apple Pay inntar weben

Betalingsløsninger har alltid vært e-handelens store problem. Det har ikke blitt mindre med skiftet til mobil. Kan Apple Pay løse betalingsproblemet på mobil?

Under gårsdagens WWDC lanserte Apple masse nyheter for utviklere og forbrukere, men for de av oss med en forkjærlighet for e-handel er endringene i Apple Pay kanskje noe av det mer spennende som kommer til å skje i 2016.

Denne høsten kommer nemlig Apple Pay til weben. Apple gjør endringer i Safari og implementerer et Apple Pay API og et Apple Pay JavaScript Framework. Dette vil gjøre det mulig for nettbutikker å ta betalt fra Apple-brukere rett på sin egen nettside — uten at brukeren forlater butikken eller trenger å oppgi sitt kredittkort. Alt som behøves er et enkelt fingeravtrykk fra TouchID. Med seg fra start har Apple også Shopify og deres 275 000 aktive nettbutikker. Stripe.com støtter også Apple Pay på weben fra og med høsten (se eksempel på hvor lett det er på Stripe.com/apple-pay)

Dette vil fungere i Safari på Mac, iPad og iPhone. På Macen så bekrefter du kjøpet med ditt fingeravtrykk på iPhonen eller Apple Watch. På iPad og iPhone går det helt sømløst — gitt at du har en nyere modell med TouchID.

Hva er Apple Pay?

I 2014 introduserte Apple betalingsløsningen Apple Pay i fysiske butikker og i apper i USA. Ved hjelp av NFC, fingeravtrykksleseren TouchID og tett samarbeid med VISA, Mastercard og AMEX, kunne Apple endelig lansere en brukervennlig betalingsløsning som fungerer. Løsningen er ekstremt enkel, direkte integrert i telefonen og alt du behøver å gjøre er å legge fingeren på TouchID og kjøpet blir betalt.

Dagens Apple Pay er lansert i USA, Storbrittania, Kina og Singapore, men allerede til høsten kommer Apple Pay også til Frankrike, Sveits, Spania og Hong Kong. Apple samarbeider både med lokale banker i landene de går inn i, men også de store kredittutstedere som Santander og premium kort som American Express. I følge Apple vokser Apple Pay med 1 million aktive brukere i uken.

Mange aktører har forsøkt å lansere slike løsninger, men ikke har foreløpig lykkes slik som Apple. Ikke en gang giganter som Wallmart, Target og deres mobilbetaling CurrentC har greid å få dette til å fungere. CurrentC ble lagt ned tidligere denne måneden. I Norge ble storsatsningen til DNB, Sparebank1 og Telenor, Valyou, en svært kort affære. Fysisk betaling er ikke lett.

Betaling på nett er jo lett?

På overflaten ser kanskje betalingen i nettbutikken enkel ut, men graver du litt ned i materien, prater med kundene og nettbutikkene så finner du raskt ut at det bobler under overflaten.

For kundene er det største problemet at betalingsløpet i nettbutikken er helt forskjellig fra butikk til butikk. Noen butikker må du oppgi kredittkortinformasjonen i kronglete skjemaer, andre steder sendes du til Payex, Dibs eller en annen betalingsleverandør som forbrukeren svært sjeldent har et forhold til. I tillegg så blir de kanskje utsatt for BankID, 3D Secure eller andre sikkerhetsløsninger og da går det veldig, veldig raskt nedover for både brukeropplevelsen og konverteringen.

For forbrukere er Paypal eller Klarna det mest brukervennlige valget. Der kan de gjennomføre en bestilling raskt og effektivt — og de kjenner og stoler på betalingsleverandøren. Men for nettbutikken er ikke alltid Paypal og Klarna favoritten. Kostnad per transaksjon er en ting, men mange nettbutikker misliker sterkt å la Klarna eller Paypal ta over hele kundereisen, checkout og oppfølgning. Målene til nettbutikken og betalingsleverandøren er ikke alltid de samme. Nettbutikkene vil ha fornøyde kunder — Klarna vil ha kunder som utsetter betalingen.

På toppen av dette kommer det mobile skifte.

Mobilen er allerede viktigst

På KickBack har vi gjennom vår plattform for cashback, VG Rabattkoder og Aftonbladet Rabattkoder innsikt i svært mange transaksjoner, besøk og brukeroppførsel på tvers av over 1000 nettbutikker i Norge, Sverige og Europa. For nesten samtlige nettbutikker er mobilen og tableten er allerede den viktigste kanalen. I snitt i mai måned var over 50% av besøkende til disse nettbutikkene på mobil eller tablet.

Å betale på mobilen er som regel en enda mer miserabel opplevelse for kunden. Ikke nok med at de må dra frem et kredittkort og knote med små tastaturer, så må de kanskje også grave fram BankID-brikken de har liggende i en skuff hjemme — når de sitter på toget på vei hjem fra jobb! BankID på Mobil løser noe av problematikken, men fortsatt er det kun 875 276 BankID-brukere av totalt 3 449 421 BankID-brukere som bruker BankID på mobil. I tillegg må mange sjokkerende nok betale for bruken. Å måtte betale for å betale er ikke akkurat måten man får fornøyde kunder på.

Med unntak av Klarna Checkout og Paypal har jeg fortsatt til gode å se noen veldig gode betalingsløsninger for mobil. Nye aktører som Vipps, mCash og MobilePay prøver også å entre dette markedet og kan gjøre flyten bedre, men de mangler den totale løsningen foreløpig kun Apple og potensielt Google kan levere.

Apple Pay er derimot så brukervennlig som det kan bli og nettbutikkene slipper å sende kunden over til tredjeparter for betaling eller oppfølgning. Et trykk på «Pay with Pay» og deretter en bekreftelse med fingeren på TouchID og kjøpet er betalt. Alt uten å forlate butikken eller kundeflyten.

Men….

Apple Pay er kun tilgjengelig for Apple-brukere og foreløpig ikke i Norge. I Norge og Skandinavia er andelen Apple-brukere såpass høyt at det å implementere Apple Pay vil være en «no-brainer» og det kan også potensielt øke konverteringen mye for nettbutikkene. I andre land hvor det totale antallet Apple-brukere er vesentlig lavere, stiller dette seg annerledes, men man må allikevel ta med i betraktningen at Apple-brukere normalt bruker mer penger enn Android-brukere på nett.

Når Apple Pay lanseres i Norge vites ikke, men i slutten av 2015 fikk Apple godkjent merkevaren Apple Pay i Norge. At Norge før eller senere dukker opp på Apples lanseringskart kan vi nok være ganske sikre på. At Google igjen følger etter Apple med deres Android Pay er helt sikkert, men veien fram for Google og deres fragmenterte økosystem er mye, mye lengre.