It’s not a bug, it’s a feature

I NRKbeta kan vi i dag lese at «tekniske begrensninger» i iOS vanskeliggjør planene til FHI og Simula om en smittesporingsapp og at dette er årsaken til at persondata må lagres i et sentralt register:

Det er spesielt valget om å lagre nordmenns persondata i et sentralt lager i opp til 30 dager som har fått kritikk. Viseadministrerende direktør Kyrre Lekve i Simula oppgir til NRKbeta at dette måtte gjøres for å omgå tekniske begrensninger i operativsystemet til Apple-mobiler (iOS).

For Apple-mobiler må sporingsappen være i forgrunnen for å kunne regelmessig sende og motta Bluetooth. Siden iOS har over 50 prosents markedsandel ville det gi store blindsoner.

Det er semantisk korrekt at det er tekniske begrensninger, men dette er begrensninger gitt av Apple for å begrense nettopp den typen aktivitet som Simula og FHI ønsker å gjøre – spore hele befolkningen. Å kalle dette tekniske begrensninger, når det er personvernsfunksjoner som er der av en grunn, er bare med på å skape forvirring.

Grunnen til at disse personvernsfunksjonene er der i iOS, er fordi adtech selskaper i stor stil har brukt Bluetooth for å spore og lagre geografiske posisjoner til bruk i sin profilbygging. Dette satt Apple effektivt en stopper for i iOS 13 ved å ikke tillate Bluetooth i bakgrunnen som standard og advare brukere når applikasjoner prøver å spørre om Bluetooth-tilgang.

It’s not a bug, it’s a feature.