2 min read

Internett lager munnbind ❤️

Diskusjonen om vi bør bruke «ikke-medisinske» munnbind eller ikke under COVID-19 pandemien, har endret seg fra absolutt ikke til kanskje det er en god idé allikevel i løpet av den siste måneden. USA anbefaler befolkningen nå å benytte munnbind, WHO vurderer å endre maskeråd, mens FHI foreløpig ikke anbefaler bruk av munnbind hvis ikke man er smittet.

Jeg aner ikke om det er en god idé eller ikke, men interessen for bruk av munnbind og masker har eksplodert og det er åpenbart at det er umulig for dagens få sentraliserte produsenter å dekke etterspørselen. Desentraliserte Internett for the rescue!

Bilde fra Etsy.com – FoxNamedTodd

Når sentraliserte løsninger ikke har nok kapasitet, er det fantastisk å se at det desentraliserte Internettet faktisk fungerer. Først ut var Loren Bricher (ex-Apple, Tweetie, Letterpress) med RagMask som er en open source mal på hvordan du raskt kan sy en maske helt selv. Print ut, velg stoff og en halvtime på symaskin så har du en maske som sitter godt og med litt kreativitet også ser bra ut.

Ikke alle har tilgang til en symaskin og i forrige uke kom Etsy, en markedsplass for kreative småbedrifter, også på banen og oppfordret sine 2.5 millioner produsenter og selgere til å produsere ikke-medisinske munnbind og masker til personlig bruk.

I skrivende stund er det nå over 250 (!!) sider med masker på Etsy i alle former, farger og varianter – produsert av privatpersoner og småbedrifter i alle verdens hjørner. Mange bruker RagMask-malen og mange har funnet opp sine egne varianter over samme lest. Ut i fra beskrivelsene ser det også ut som etterspørselen er enorm.

Etsy har dermed med sin enkle beskjed (produser masker) til sine kunder skapt en viktig markedsplass for både å skaffe masker til folket og holde hjulene i gang hos privatpersoner og småbedrifter i disse vanskelige tidene.

Det er sånt som gjør Internett vakkert midt oppi alle Internetts utfordringer med fake news, filterbobler og personvern.