Ukens notater #24: Duolingo leker seg til suksess

For noen uker siden var jeg på en middag hvor en av gjestene viste meg at han hadde en Duolingo-streak på over 3500 dager. Dvs. at han hadde brukt Duolingo hver eneste dag i 10 år (!!) og tatt samtlige språkkurs flere ganger. Jeg er selv en flittig Duolingo-bruker som ikke kan skilte med en like god streak-rekord, men gitt min interesse for produkter som virkelig fokuserer på gode brukeropplevelser fikk det meg til å tenke. Hva er det som gjør Duolingo så sticky, hvorfor kommer jeg tilbake til denne appen igjen og igjen og hvorfor synes til og med min datter det er gøy å lære tysk?
Jeg tror det handler om lek. Duolingo har forstått at en av de viktigste veiene til læring er via lek. Det finnes et hav av måter å lære bort et språk på, men hvis ikke eleven er engasjert blir det lite læring. Duolingo har hatt som mål å være like morsomt som et spill og de har brukt aktivt brukt morsomme karakterer, humor, og ironi til å vise at dette handler om noe mer enn læring. At Duolingo i tillegg er et selskap hvor ledelsen fortsatt er 100% produktorienterte og hands-on selv om de er et børsnotert selskap er selvsagt også noe av årsaken til suksess.
Enda mer fascinerende, Duolingo publiserte for et par uker siden deres egen håndbok. Der går de gjennom hva som har vært nøkkelen til deres suksess i detalj. En «must-read» hvis du interesserer deg for produkt.

TLDR;
Duolingo bygger en merkevare som kan vare i 100 år med sjarmerende og humoristiske figurer. De tenker langsiktig og optimaliserer for langsiktig brukertilfredshet fremfor kortsiktige mål. De bygger et produktet på lek og spillteori for å gjøre læring gøy. Hver eneste nye funksjon skal være morsom og polert - ingen MVPer.
Mer Duolingo-lesestoff:


🤖 AI
- Finnes det noe «moat» for AI-selskapene har blitt et ofte stilt spørsmål. Det ble enda mer relevant når nok et kinesisk AI-selskap få har hørt om dukker opp ut av det blå og lanserer noe svært overbevisende. Manus.ai viste denne uka fram det de kaller den første «generelle AI-agenten» som kan løse en rekke forskjellige oppgaver helt alene. Ifølge Manus slår den OpenAIs Deep Research på GAIA-benchmarken, men siden den ikke er fritt tilgjengelig enda er det vanskelig å bekrefte. De første som har fått tilgang på Manus ser dog ut til å være svært overbevist.
- Fungerende stemmeassistenter har vi blitt lovet lenge, men et av problemene har vært at de syntetiske stemmene som Siri og Alexa ikke har den menneskelige flyten som gjør at de høres ekte ut. Selskapet Sesame har utviklet en Conversational Speech Model som kanskje løser noe av problemene og høres veldig overbevisende ut. Prøv denne demoen.
- Apple utsetter den mye omtalte AI forbedrede Siri som var ventet lansert denne våren. Fra utsiden virker det som Apple har lovet mer enn de har klart å levere på. Simon Willson har noen teorier at forsinkelsene skyldes sikkerhet og såkalt «prompt injection» som kan gjøre det mulig å få en LLM til å lekke personlig informasjon. Samtidig ser det ut til at Apple snart også åpner opp for Googles Gemini som AI-modell siden av ChatGPT i integrert inn i Apple Intelligence og Apple blir dermed en aggregator av andres AI-modeller.
- Arstechnica har en bra gjennomgang av fenomenet «vibe coding» hvor AI helt erstatter kodekunnskap i saken «Will the future of software development run on vibes?»
- USA og den vestlige verden er sterkt avhengig av Taiwans TSMC for avanserte brikker til AI. Samtidig forbedrer Kina sine egne kapasiteter, noe som skaper en potensiell trussel mot både Taiwan og vestlige interesser. USA må ta tøffe beslutninger for å redusere avhengigheten av TSMC og styrke sin egen halvlederindustri mener Ben Thompson i long-readen «AI Promise and Chip Precariousness»
- Å lage en bra prompt til AI-modellene er alfa omega for å få et bra resultat. Folk flest gjør det feil. OpenAIs Greg Brockman har her en god modell på hvordan man prompter riktig.
🌎 Big Tech
- Microsoft stenger ned Skype i mai 2025. Et stort stykke internetthistorie forsvinner og dette er et godt eksempel på hvordan store selskaper sliter med å gjøre oppkjøp av produkter som Skype og beholde «magien». Ifølge Microsoft vil Teams være fokuset framover. Finnes det et dårligere kommunikasjonsprodukt enn Teams i 2025? Som en som er glad i gode brukeropplevelser blir jeg lei meg hver gang jeg må bruke Teams. Godt beskrevet også av Om Malik i «Skype is dead. What happend?»
- Mer Microsoft: Fast Company har en bra profil av Mustafa Suleyman, Microsofts AI-sjef i «The third coming of Microsoft AI CEO Mustafa Suleyman».
- Brasiliansk rettsvesen har gitt Apple 90 dager til å implementere muligheten for apps å bli installert på iPhone/iPad uten å gå gjennom Apples App Store. Apple burde ha tatt tak i denne problemstillingen mye tidligere enn å ha ventet til rettsvesenet tar tak i det.
- TSMC føyer seg inn i rekken av fire års investeringsplaner som annonseres i USA for å blidgjøre Trump. TSMC, som er verdens viktigste produsent av halvledere, planlegger å investere 100 milliarder dollar i nye fabrikker i USA. Målet er å redusere USAs avhengigheten av utenlandsk produksjon og styrke nasjonal sikkerhet. Det prates ikke like høyt om at TSMC sin mest avanserte produksjon fortsatt vil ligge i Taiwan og det meste av f.eks. Apple sine prosessorer vil fortsatt bli produsert der.
🔎 Small Tech
- Digg.com, en av de store web 2.0 suksessene i 2012, skal relanseres av Digg-gründer Kevin Rose og skal nå rebootes sammen med Reddit-gründer Alexis Ohanian. Reddit og Digg var arge konkurrenter. Alexis forlot Reddit i 2010.
- Alexis Ohanian er også med i et konsortium som skal by på TikTok i USA.
- Noe av det som gjorde Twitter til en suksess i begynnelsen var et stort utvalg av forskjellige tredjeparts klienter/apper. Disse appene definerte mye av det vi tar som en selvfølge i sosiale medier i dag som retweets, hashtags, @user osv. Når Musk tok over, stengte han API-tilgangen og drepte dermed en rekke bra klienter inkludert Tweetbot som var en av de beste. Tweetbot gjenoppstod på Mastodon som Ivory og nå har Tapbots annonsert at de også lanserer på Bluesky med appen Phoenix. Innovasjonen på sosiale medier skjer i de åpne og desentraliserte nettverkene.
🌟 Annet
- Krebsonsecurity har et interessant innblikk i hvordan kinesiske hackere misbruker Apple og Google Wallet
- Samtlige sosiale medier er fulle av enten Elon Musk-forherligelse som beskriver han som en messias eller Elon Musk-hat som beskriver han som totalt innkompetent. Det er dessverre lite gråtoner, men helt svart hvitt. Vi trenger mer gråtoner. I «Only fools think Elon is incompetent» argumenterer Noah Smith for at det er naivt å avskrive Elon Musk som inkompetent. I stedet for å under- eller overvurdere ham, bør vi stille spørsmål ved hvordan én person kan utmerke seg så sterkt - både i positiv og negativ forstand.
- Mike Masnick, en særdeles innflytelsesrik techgründer og mannen bak begrepet «Streisand Effect» og bloggen Techdirt, hevder at dagens politiske landskap i USA ikke bare er en typisk politisk debatt, men et systematisk angrep på systemene som støtter opp under innovasjon. Masnicks Techdirt skifter fokus for å belyse hvordan nedbyggingen av amerikanske demokratiske institusjoner truer både USAs innovasjon og sikkerhet.
- Hvis du trenger ytterligere dystopisk lesestoff om retningen i USA, utforsker «The Plot Against America» hvordan enkelte Silicon Valley-eliter har gått fra å støtte demokrati til å fremme en teknokratisk styringsmodell. Denne endringen er drevet av en overbevisning om at teknologi og data kan erstatte demokratiske prosesser.
📈 Interessante data
- Raskest voksende Reddit-community de siste ukene er r/BuyFromEU som hjelper folk å finne Europeiske alternativer til Amerikanske produkter og tjenester. Et gryende Europeisk opprør mot Trumps USA er i utvikling. Tek.no har en lignende guide i sin artikkel «Europa først: De beste alternativene til amerikanske tjenester».
- AI tas raskt i bruk i den «virkelige verden» viser et nytt studie. 18% av finansielle forbrukerklager, 24% av pressemeldinger og 15% av stillingsannonser viste tegn på LLM-generert tekst.
- Selv om jeg i prinsipp er enig i mye av GDPR-lovgivingen, er kostnadene forbundet med den astronomisk høye. Ifølge en ny beregning har GDPR kostet bedrifter 8 % av overskuddet til bedrifter i EU.
- CIRP har en bra sammenligning mellom Apple og Spotify sin markedsandel på musikk og podcast.