8 min read

Ukens notater #23: Apple er sin egen lykkes smed

Ukens notater #23:  Apple er sin egen lykkes smed
Photo by Tyler Lastovich / Unsplash


Det er kanskje vanskelig å tenke seg i dag, men på 90-tallet sto Apple overfor veldig store økonomiske utfordringer og var få dager unna konkurs når Steve Jobs returnerte til selskapet i 1997. Mange år med sviktende salg, dårlige distribusjon og kjedelig hardware som ikke skilte Apple fra konkurrentene hadde resultert i et selskap som stod i fare for å dø. Få butikker førte Apple sine produkter, utviklere ville ikke utvikle programvare fordi salget var for dårlig og Apple var avhengig av IBM og Motorola til å produsere prosessorene til sine datamaskiner.

Etter sin retur implementerte Jobs en langsiktig strategi i Apple som skulle sikre at Apple aldri igjen kom i en slik sårbar posisjon. Apple skulle fokusere på vertikal integrasjon. Dette er åpenbart noe man ikke gjør over natten, men som tar lang tid. På 2000-tallet etablerte Apple et stort nettverk av egne butikker for å løse sine utfordringer rundt distribusjon. De utviklet også masse egen programvare (iPhoto, iTunes, iDVD, iMovie, Pages, Numbers etc.) for å sikre at Macene hadde bedre programvare enn alle andre i en periode hvor utviklere ikke alltid prioriterte Apple. Etter lanseringen av iPhone tok Apple kontroll over enda større deler av deres egen skjebne. App Store ble introdusert og Apple kontrollerte nå distribusjonen av programvaren og gjennom utvikling av deres egne prosessorer ble også iPhonen uavhengig. Apple Maps ble utviklet for å fjerne avhengigheten av Google Maps. I 2020 tok de steget helt ut og fjernet også Intel fra sine Macer. I dag har Apple kun egen-utviklede prosessorer i alle sine produkter.

Men i en veldig, veldig viktig del har Apple frem til nå vært 100% avhengig av en tredjepart. Denne delen er modemet og selskapet Qualcomm. Modemet er enkelt forklart det som gir deg muligheten til å ringe, motta meldinger og kommunisere med omverden over din telefon. Uten modem, ingen kommunikasjon. Modemer for mobiler er djevelsk vanskelige å lage og etter at Intel ga opp i 2019 kjøpte Apple Intels modembusiness for 1 milliard dollar, har alle ventet på at Apple snarlig skulle lansere telefoner uten Qualcomm. Det skjedde ikke før forrige uke. 6 år etter oppkjøpet.

Apple lanserte i forrige uke en «rimeligere» utgave av iPhone 16 med navnet iPhone 16e. Denne telefonen er ikke særlig spennende, men på innsiden finner vi noe veldig spennende - C1. C1 er Apples første modem og et stort skritt nærmere fullstendig vertikal integrasjon av alle viktige innsatsfaktorer for Apple. Innen 2027 vil Apple fase ut Qualcomm fra alle sine produkter. Ryktene vil ha det til at Apple også utvikler egne brikker for Wifi og Bluetooth og at disse vil introduseres allerede med iPhone 17 senere i år.

Apple har siden Steve Jobs retur jobbet i det stille for å bli «sin egen lykkes smed». Dette er litt av nøkkelen til å forstå Apple.

Apple’s first in-house iPhone modem is the C1
Apple starts weaning itself off of Qualcomm’s 5G chips.
Apple ends its Qualcomm dependency with the new C1 modem chip
Apple and Qualcomm’s relationship has been strained for a decade and the iPhone 16e C1 chip is Apple’s first move to cut ties once and for all.

🤖 AI

🌎 Big Tech

  • Kvantedatamaskiner vil bli det neste store gjennombruddet i teknologiverden. Google, Microsoft, IBM og Amazon har brukt mye ressurser på forskning og de nærmer seg steg for steg noe som faktisk har praktisk anvendelse. Enkelt forklart så bruker kvantedatamaskiner qubits som kan representere både 0 og 1 samtidig, noe som gjør det mulig å utføre beregninger veldig, veldig mye raskere enn tradisjonelle datamaskiner. Denne uken annonserte både Microsoft og Amazon nye kvanteprosessorer.

    Microsoft introduserte Majorana 1 som Microsoft hevder kan bane vei for kvantedatamaskiner med opptil én million qubits på en enkelt brikke. Amazon introduserte Ocelot. Amazon mener at brikken kan redusere behovet for feilkorreksjon med opptil 90%. Både Microsoft og Amazons lanseringer ser ut til å være et betydelig steg i riktig retning mot praktisk anvendelse av kvantedatamaskiner.
  • Apple har fjernet muligheten for Apple-brukere i Storbritannia å slå på ende-til-ende krypterte backups (Advanced Data Protection). Dette er et resultat av at britiske myndigheter har krevd at Apple skal bygge en bakdør inn i iCloud. En svært, svært dårlig ide og ikke en rettsstat verdig. Her har Apple valgt det minste ondet - ingen bakdør, men heller slå av kryptering for britiske brukere.

    Enda mer bekymringsverdig er det at vårt naboland Sverige sysler med akkurat samme tanker. En ny lov vil tvinge Signal til å lage en bakdør slik at Politi og myndigheter har tilgang til ende-til-ende krypterte meldinger. Signal sier de vil forlate Sverige hvis en slik lov innføres og det svenske forsvaret, som bruker Signal til trygg kommunikasjon, går også i mot dette lovforslaget.
  • Huawei har kraftig forbedret produksjonen av AI-brikker og økt yield fra 20% til nesten 40% i løpet av kort tid. USAs eksportkontroll av GPUer til Kina har «lært naken kvinne å spinne» og Kina ser ut til å være på god vei til å utvikle en egen halvlederindustri. Huawei er fortsatt langt bak Nvidia, men de er på vei.
  • Apple annonserer investeringer på 5000 milliarder kroner i USA over de neste 4 årene. Hva er det som skjer de neste 4 årene? Trump er president og denne typen annonseringer virker å være skreddersydd Trump. Apple sier de skal ansette 20 000 mennesker og begynne å bygge sine egne AI-servere i USA, men disse serverne skal til egne datasentre og er ikke et volumprodukt i det hele tatt. iPhone produseres fortsatt i Kina, men produksjonen diversifiseres til India, Vietnam og andre lavkostland som ikke er Kina.
  • HP kjøper AI-hardware startupen Humane for $100 millioner. Mindre enn hva investorene puttet inn i selskapet som ble startet av en rekke Apple-veteraner. Tjenesten og produktet floppet totalt.

🔎 Small Tech

🌟 Annet

📈 Interessante data