7 min read

Ukens notater #22: Sonos dramatiske fall

Hvordan kan en app-oppdatering føre til at tapt omsetning på 1 milliard, CEO, CMO, CPO og 200 ansatte i et selskap må gå? Det er realitetene i Sonos og historien om hvordan et produktfokusert selskap ble kjørt rett i grøfta.

Sonos har av mange blitt sett på som Apple innen høyttalere og hifi. Dyrt, bra designet og en «it just works»-mantra i produktutviklingen. Sonos-produktene har du satt opp én gang og deretter har de virket. Ikke noen behov for å rote med innstillinger eller lese lange manualer for å forstå produktet. Jeg har selv tre Sonos produkter (Playbase + 2x Ikea Sonos høyttalere) hjemme og de har levd opp til dette mantraet. «It just works».

I mai i fjor slapp Sonos en stor oppdatering til sin programvare. En ny app, en ny backend og på papiret skulle dette gi Sonos en ny plattform for raskere utvikling og muligheten til å introdusere en rekke nye produkter de hadde i pipline - deriblant headsettet. Det motsatte skjedde. Kundene, som hadde kjøpt Sonos fordi «it just works», satt plutselig med en app hvor funksjoner de brukte var vekk, høyttalere som sluttet å fungere eller ikke lenger var i sync og et hav av andre problemer. Det var opprør i leieren av ekstremt lojale Sonos-kunder, men ledelsen i Sonos tok ikke kritikken på alvor og forsvarte sine valg. Deretter ble det stille. I juli kom første beklagelse fra CEOen, men to måneder med minimal kommunikasjon og ingen forsøk på å rette opp problemene som var skapt fjernet det meste av tillit.

Over 20 oppdateringer senere er fortsatt ikke Sonos-produktene tilbake til den standarden deres kunder forventer. «It just works» stemmer ikke lenger. Mangelen på testing, et ønske fra ledelsen på å bevege seg fortere og en mangel på forståelse for hvorfor kunden din er kunden din er noen av årsakene til hvorfor dette gikk galt. Jeg er overbevist om at hardware og software-selskaper, kanskje spesielt rettet B2C, må ha ledere som er sterke produktmennensker. Ledere som forstår produktet, hvorfor kundene deres ønsker å kjøpe produktet og dermed også hva som er viktig i produktutvikling. Ingen Sonos-kunder skrek etter et hav av nye funksjoner, de ville i all hovedsak at produktet skulle fortsette å fungere som i det gjorde før den fatale oppdateringen.

Den nye CEOen til Sonos, Tom Conrad, er ikke helt overraskende et produktmenneske med Apple, Snapchat og Pandora på CVen.

Breaking: Sonos CEO Patrick Spence steps down after disastrous app launch
Last year’s app debacle has finally led to Spence’s ouster.
Sonos lays off 200 employees as its struggles continue
The company is cutting more jobs when it needs help the most.

🤖 AI

  • Perplexity lanserer «Deep Research» og går dermed etter både Google og OpenAI med samme produktnavn og lignende funksjoner. Den store forskjellen, Perplexity Deep Research er tilgjengelig gratis for alle (begrenset antall forespørsler per dag), mens Deep Research hos OpenAI foreløpig koster deg 200 dollar i måneden. I benchmarks ser den ut til å være bedre enn Google sin Deep Resarch, men dårligere enn OpenAI.
  • OpenAI dropper lanseringen av sin mye omtalte o3 AI-modell for å heller fokusere på GPT-5. o3 skulle i følge tidligere uttalelser lanseres i februar/mars, men man velger nå å hoppe over denne modellen og heller lansere GPT 4.5 Orion i de kommende ukene. Deretter blir den neste modellen GPT-5 hvor man omsider vil kvitte seg med «modell-velgeren» i ChatGPT. ChatGPT skal selv resonnere seg fram til hvilken underliggende modell som bør velges for spørsmålet som stilles - finally. Sam Altman lover også på X at Deep Research vil bli tilgjengelig for Plus-brukere.
  • Elon Musk la inn et bud på 97 milliarder dollar for OpenAI. Styret til OpenAI avviste budet blankt og anklaget Elon for å forsøke å forsinke og hindre OpenAI sin utvikling. Det er nok akkurat det Elon faktisk ønsket gitt at han selv konkurrere med xAI og begge selskaper prøver å hente penger fra investorer.
  • Thomson Reuters har vunnet en stor opphavsrettssak mot AI-startupen Ross Intelligence i USA. Dommen slår fast at selskapet har krenket Reuters opphavsrett ved å bruke innhold fra deres juridiske forskningstjeneste, Westlaw. Denne avgjørelsen kan fort sette presedens og svekke generative AI-selskapers argumenter for «fair use». Er det en kopi eller er det noe annet? Dette spørsmålet kommer vi til å se utspille seg i mange rettsaker i årene som kommer - sist ut The Atlantic, Vox og Politico går til sak mot Cohere.
  • OpenAI utvikler sin første egenproduserte AI-brikke for å redusere avhengigheten av Nvidia og planlegger snart å sende den til produksjon hos TSMC innen 2026 ifølge Reuters. Dette minner meg om sitatet Alan Kay sitatet «people who are really serious about software should make their own hardware» som Steve Jobs også trykket til sitt bryst i Apple.
  • Schibsted + OpenAI = sant. OpenAI inngår en avtale med Schibsted som det foreløpig er litt uklart hva innebærer for begge partner, men utifra pressemeldingen kan det se ut som Schibsted Medias innhold vil bli tilgjengelig i ChatGPT og dermed også bli brukt til trening av modellene?
  • Alibaba får oppdraget i å levere eksterne AI-tjenester til Apple i Kina. I resten av verden fikk OpenAI dette.

🌎 Big Tech

🔎 Small Tech

🌟 Annet

📈 Interessante data

  • Anthropic, selskapet bak Claude, har sluppet «Anthropic Economic Index». Dette er en rapport som tar for seg bruken av AI og hva slags oppgaver som faktisk løses. I dag er AI-bruken konsentrert rundt programvareutvikling og teknisk skriving. AI brukes oftere til å forsterke menneskelig arbeid (57 %) enn til automatisering (43 %), der AI utfører oppgaver direkte.