7 min read

Ukens notater #21: Landet som ville subsidiere befolkningen

Den mest omtalte boken i år har utvilsomt vært Martin Bech Holte sin «Landet som ble for rikt». Boken tar et oppgjør med norsk økonomisk politikk, politikere som ikke makter å prioritere og lar offentlig sektor ese ut. År etter år. Våre politikere vet at velgerene vet at vi har et oljefond som tyter over av penger og dermed velger de som fremmer de mest lønnsomme forslagene for egen lommebok. Denne uka fikk vi servert et kroneksempel på akkurat hva Martin Bech Holte mener — strømavtalen Norgespris.

Hvis du ikke har fått det med deg, Norgespris er et ny fastpris avtale for strøm som skal sikre at alle får kjøpe strøm til 40 øre per kWh. Nøyaktig hvordan de har tenkt å gjennomføre dette vites ikke enda, men alle nordmenn skal kunne velge om de vil ha spot-priser (som historisk har vært mest lønnsomme) eller Norgespris hvor prisen låses til 40 øre i 1 år. Prisen blir aldri høyere og den blir aldri lavere. Staten vil med andre ord subsidiere strømmen hvis den blir dyrere enn 40 øre. For alle nordmenn som bor i Vest, Sør og Øst i Norge vil dette mest sannsynlig være en svært gunstig avtale.

Med en fastprisordning blir det færre og kanskje ingen incentiver for å styre strømmen i huset eller bygget sitt på en smartere måte. Noe vi er helt avhengig av for å nå bærekraftsmålene våre og for å kunne elektrifisere planeten

Jonas Helmikstøl, gründer av Easee og Starflow til Shifter


Men Norgespris er en svært dårlig og kortsiktig løsning. Det er som å tisse i buksa for å få det varmere. Det blir lite lønnsomt å installere solceller, varmepumper, bore etter varmebrønner eller å styre strømforbruket smart med teknologi som Tibber og andre.

Hvis staten skal subsidiere private, så må det være subsidier for å redusere strømforbruk og øke privat strømproduksjon - ikke det motsatte. Varmepumper reduserer forbruket med 20%, smart styring av strømmen (lade bilen når det er billig, varme varmtvannet på natta etc.) drar forbruket ned ytterligere og balanserer strømnettet. Vi må sørge for at vi oppgraderer våre hus og hytter, fremfor å ikke gjøre noe. Gjør vi ikke noe og heller øker vårt forbruk, som regjeringen legger opp til, står vi enda dårligere rustet om noen år.

Det hviler et ekstra ansvar på regjeringen. Man må gå inn med andre tiltak og incentiver også, slik at vi om 5–10 år ikke sitter med et strømnett som svikter og utdaterte boliger

Edgeir Aksnes, gründer av Tibber til Aftenposten


Det fascinerende er at Regjeringen har hørt på kravene om støtte til teknologi også. Fra 1. januar trådte en ny avtale mellom staten og Enova i kraft. Enova skal årlig bruke minst en halv milliard på energitiltak i norske hjem. Over fire år blir det over 2,3 milliarder til for eksempel varmepumper, smarte varmtvannsberedere og strømstyring. Men alt dette er teknologi som nok ikke er lønnsomt å installere hvis strømprisen er fast.

Norgespris kaster penger etter et problem som kan la seg løse med teknologi. Bruk heller pengene på å investere i teknologien, fremfor å midlertid løse problemet. Men det er valg i år, landet er for for rikt, politikerne nervøse og befolkningen stemmer med lommeboka.

Miljø-topp om «Norgespris»: - Vil føre til et bevisstløst forhold til strømforbruk
Vil du spare strøm, kan du få tusenvis i støtte fra staten. Men er det noen vits hvis det blir fast strømpris døgnet rundt?
(+) Easee-gründer om ny strømordning: – Svært kortsiktig tankegang
Jonas Helmikstøl er kritisk til Støres fastpris på strøm.
Vil gi høyere spotpris og flere «13-kronerstimer»
Håkon Taule i Thema Consulting viser i 11 punkter hva Norgespris vil bety for kraftsystemet.


🤖 AI

🌎 Big Tech

  • Storbritannia ser ut til å beordre Apple (og sannsynligvis dermed også andre store teknologiselskaper) om å lage en bakdør til deres ende-til-ende kryptering slik at myndighetene kan få tilgang til krypterte data. Dette er galskap og det gjelder dessverre ikke bare britiske kontoer, men alle kontoer. Dette er noe jeg tror Apple vil kjempe hardt mot.
  • Acquired podcasten har fått et unikt intervju med Morris Chang, gründeren av TSMC. Morris forteller historien bak hvordan TSMC kapret både Apple og Nvidia som kunde og veien til å bli et av verdens viktige selskaper.
  • Hvis «Landet som ble for rikt» har trendet i Norge, så tror jeg boken «Apple In China» kommer til å trende i tek-miljøene. Boken tar for seg hvor avhengig av Kina Apple er og hvordan Apple har bidratt til Kinas fremvekst. Forhåndsbestilt!
  • Google sier opp folk i hardware-teamene sine (Pixel, Chromecast, Fitbit). Igjen settes det tvil til om Google er seriøse på hardware.

🔎 Small Tech

  • Fast Company har en fin profil av Kagi - den alternative søkemotoren til Google. Hos Kagi må du betale for å søke (fra 5$/mnd), men i motsetning til Google er ikke søkeresultatet fylt opp av Googles egne produkter, AI-svar og spam. Selskapet har 38 000 betalende kunder, er profitabelt og leverer et veldig godt produkt.
  • Pebble, den første «smart-klokken» gikk nedenom og hjem når Apple Watch kom på banen. Selskapet ble til slutt kjøpt opp av Fitbit som igjen ble kjøpt opp av Google. Men det finnes over 2 millioner Pebble-klokker der ute og Google har nå gjort PebbleOS til åpen kildekode slik at folk fortsatt kan bruke sine klokker og at nye åpne Pebble-klokker kanskje kan produseres.

🌟 Annet

📈 Interessante data