8 min read

Ukens notater #25: Siri i krise

Ukens notater #25: Siri i krise
Photo by appshunter.io / Unsplash


Siri, som ble utviklet av nordmannen Dag Kittlaus og har fått navnet sitt etter Siri Kalvig, ble kjøpt opp av Apple i 2010. I 2011 ble den lansert med brask og bram som en av hovedfunksjonene i iPhone 4s. Få dager etter lanseringen dør Steve Jobs. Siden har det egentlig skjedd fint lite med Siri.

Joda, Siri har kommet på en rekke språk (inkludert norsk), den har fått utvidet funksjonalitet, den har fått et hjem på dedikerte høyttalere (HomePods) og mer eller mindre årlig har Apple lovet under deres årlige WWDC at «nå blir Siri bra». Siri har blitt bedre, men den har aldri blitt bra. Apple har aldri greid å levere på visjonen av Siri som en komplett digital assistent.

Fram til 2022 var det ikke et problem. Konkurrentene med Alexa og Google Assistant var omtrent like dårlige og ingen av dem hadde noen form for kommersiell suksess med sine assistenter. De brukte enorme beløp på å subsidiere høyttalere og bygge et økosystem med «voice apps», men det var fortsatt ingen som brukte disse assistentene til stort annet enn å spørre om været, sette en timer og legge ting til handlelisten. Dette var oppgaver Siri, på lik linje med Alexa og Google Assistant, greide helt fint og Siri hadde en mye høyere bruk på disse oppgavene enn sine konkurrenter. Jeg tipper Apple følte at dette ikke var særlig viktig, ingen stor business og de var jo allerede størst så hvorfor bruke masse ressurser på Siri?

Men på slutten av 2022 skjedde det noe som raskt endret landskapet. ChatGPT ble lansert 30 november. Visjonen om en komplett digital assistent ble med LLMer plutselig mye nærmere virkeligheten. Siri, Alexa og Google Assistant virket umiddelbart dumme og kunnskapsløse. I løpet av 2023 ble all tvil feiet av banen. Modellene til Siri og Alexa, som i stor grad baserer seg på forhåndsprogrammerte kommander, greide på ingen måte å konkurrere med de store språkmodellene som ChatGPT representerte.

Spol fram til 2024 og under Apples årlige utviklerkonferanse lanserer «Apple Intelligence». Apples egne AI. De lovet utrulling av et stort knippe med AI-funksjoner i iOS og macOS utover høsten og våren. Det store trekkplasteret var også en helt ny og oppdatert Siri som skulle ta i bruk språkmodeller for å bli smartere, mer kapabel og ikke minst kunne ta nytte av de fordelene Apple har med tilgang til privat informasjon. Vi fikk se en demo av Siri som brukte informasjon fra e-poster, meldinger og kalendere til å hjelpe deg med en rekke forskjellige oppgaver som ChatGPT ikke kan hjelpe deg med siden de ikke besitter informasjonen. Endelig så Siri smart ut og Apple brukte «Apple Intelligence» hardt i markedsføringen av iPhone 16.

Men så ble det dørgende stille. De smarte AI-funksjonene Apple lovet ble lansert på høsten, men smarte Siri hørte vi ingenting til før de i forrige uke annonserte at Siri blir forsinket - med opptil ett år (!!). Apple er et selskap som opparbeidet seg et rykte på å ikke vise fram teknologidemoer, men å vise fram teknologi som de kan levere på om kort tid. Du kan som regel kjøpe iPhonen noen uker etter de viser den fram. Du vet du kan laste ned iOS-oppdateringen kort tid etter den annonseres. Men med Siri og AI er Apple blitt et selskap som viser teknologidemoer og ikke leverer. Apple er åpenbart i en Siri og AI-krise.

Something Is Rotten in the State of Cupertino
Who decided these personalized Siri features should go in the WWDC keynote, with a promise they’d arrive in the coming year, when, at the time, they were in such an unfinished state they could not be demoed to the media even in a controlled environment? Three months later, who decided Apple should double down and advertise these features in a TV commercial, and promote them as a selling point of the iPhone 16 lineup?
Apple Joins the Navy
They need to find the pirate mentality again…
Apple AI’s Platform Pivot Potential
Apple AI is delayed, and Apple may be trying to do too much; what the company ought to do is empower developers to make AI applications.
Apple Intelligence: Fud, Dud or Both
John Gruber is not mincing his words. What Apple showed regarding the upcoming “personalized Siri” at WWDC was not a demo. It was a concept video. Concept videos are bullshit, and a sign of a compa…


Så noen personlige nyheter siden jeg har fått mange spørsmål om dette nyhetsbrevets framtid. Etter lang tid i Schibsted Ventures hvor jeg har jobbet med å identifisere og investere i de beste startups i Norden for Schibsted, har jeg bestemt meg for å slutte. Nøyaktig hva jeg skal gjøre videre har jeg ikke bestemt meg for enda (inviter meg gjerne på kaffe), men faste lesere skjønner nok at jeg trives veldig godt i skjæringspunktet mellom teknologi og business. En ting er dog sikkert, nyhetsbrevet fortsetter!

(+) De plukket gründere for Schibsted i årevis - dette tenker de når en epoke er over
Mats Staugaard og Christian Horn-Hanssen slutter i Schibsted Ventures som går inn i en ny fase med salg av store deler av porteføljen. – Vi har ikke dårlig tid, sier Fredrik Bjørland som leder avdelingen i dag. Han vet hvilke selskaper han vil beholde.

🤖 AI

🌎 Big Tech

  • TSMC forhandler med Nvidia, AMD, Broadcom og Qualcom om å opprette et joint venture som kan ta over Intel Foundry - Intels forsøk på å lage prosessorer for andre enn seg selv. Intel har lenge slitt med å følge tritt med sine konkurrenter i TSMC. Jeg skrev om dette i «Ukens notater #14: Hva skjedde med Intel»
  • Mer Intel: Samtidig som TSMC lager joint ventures og Trump forhandler med TSMC, har Intel også annonsert en ny CEO. Lip Bu Tan har lenge vært styremedlem i Intel, men forlot styret over uenigheter i fjor. Nå har han fått oppdraget i å lede Intel videre. Foreløpig har hans første uttalelser pekt på at Intel skal fortsette å videre utvikle Intel Foundry som TSMC ønsker å kjøpe. Intel har kanskje fått lederen de nå sårt trenger.
  • Googles «Automated Discounts» - et verktøy som dynamisk setter prisingen av produkter på Google - skaper debatt blant norske netthandlere. Hvis forbrukeren skjønner at de laveste prisene vises kun hos Google, er dette en ganske effektiv måte å undergrave konkurranse fra prissammenligninger og ikke minst lojalitet til nettbutikken selv.

🔎 Small Tech

  • Narrativet i tech-bransjen en stund vært at Europa ikke greier å skape tech-selskaper. Nei, Europa har skapt få globale tech-selskaper på størrelse med Apple, Google, Microsoft og Meta, men Europa har skapt mange tech-selskaper som er verdensledende på det de gjør. Project Europe er et nytt initiativ som en rekke av de mest anerkjente Europeiske gründerne er med på for å snu det narrativet. Fredrik Haga (Dune) og Øyvind Reed (Rayvn/Whereby) er de eneste norske gründere som er invitert inn i initiativet.
  • Loveable.dev, et av mange selskap som gjør det mulig å gå fra prompt til ferdig programmert web-app, har vokst fra 0 til 100 millioner i årlige inntekter på under 2 måneder. I siste utgave av Lenny’s Podcast intervjues Anton Osika, gründer av Loveable om hvordan de har lykkes og ikke minst om framtidens produktutvikling. Med verktøy som Loveable.dev har vi flyttet oss fra «Hvem kan bygge produktet» til «Hvem vet hva vi skal bygge». Det å forstå hva brukere ønskerog identifisere ideene er nå plutselig like viktig som å greie å bygge dem.

    En annen interessant observasjon gitt narrativet om at Europa ikke greier å skape tech-selskaper; akkurat nå er svenske Loveable.dev og norske Databutton de to selskapene som ser ut til å være de mest lovende selskapene i denne nisjen. Nordmannen Kristian Kyvik er også en av nøkkelpersonene i teamet bak Loveable.

🌟 Annet

  • I «The Illusion of a Smart Home» oppsummerer Om Malik godt hvor dårlig det egentlig står til i smarthusets verden. Jeg er en som har brukt alt for my tid på å gjøre huset mitt smart og jeg må vel konkludere at det er tidkrevende og vi er langt unna et smart hus.
  • Trump gjør en «infomercial» for Tesla i det hvite hus. Dette føles unektelig mest som et svar på at Tesla er ned 15% på børsen og trenger en «boost» fra Trump. Samtidig sender Tesla (selskapet - ikke Elon) et brev (ikke signert) til den amerikanske regjeringen hvor de klager over Trumps tariffer. Handelskrigen Trump har startet vil, ifølge Tesla, skade selskapet. Vi lever i en veldig, veldig dum timeline.
  • Elon skylder på Ukraina for nedetid på X. Det stemmer selvfølgelig ikke og en feilkonfigurasjon i X sin DDOS-beskyttelse hos Cloudflare gjorde at X lekket informasjon om sine interne servere. Disse ble deretter angrepet av en Palestinsk hackergruppe.

📈 Interessante data