Ukens notater #10: Blir Tesla selvkjørende?
I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk. Dette er den 10ende utgaven - takk til alle som har abonnert, kommentert og delt med venner og kollegaer 🙏🏻 🎉
I oktober presenterte Elon Musk og Tesla endelig selskapets visjon for robotaxier gjennom å vise fram «Cybercab» - en selvkjørende 2-seters Tesla uten ratt og pedaler. Den skal ifølge Elon være å se på veien om 2-3 år, men er dette egentlig realistisk? Christopher Mims i Wall Street Journal har i artikkelen «Why Elon Musk’s Robotaxi Dreams Are Premature» snakket med bransjeeksperter som argumenterer for at Tesla ikke kommer til å nå sine mål med dagens teknologiske løsning.
Enkelt forklart så baserer Tesla og Elon seg på millioner av timer med video fra alle Teslaer som i dag kjører rundt analyseres med AI og at bilene dermed skal lære seg å kjøre ved å observere hvordan andre kjører - med andre ord klassisk maskinlæring. Tesla har et unikt forsprang på datainnsamling siden bilene i åresvis har samlet data på denne måten. Bilene trenger dermed ikke utstyres med mye mer enn en kraftig datamaskin og en stort antall rimelige kameraer som kan «se» veien og lære seg å kjøre skal vi tro Tesla. På den andre siden av diskusjonen finner vi Waymo (Google), Cruise (General Motors) og en rekke andre startups som mener at det er helt umulig å få til selvkjørende biler uten å utstyre dem med vesentlig mer avanserte kameraer, radar og lasere.
Hardwaren i Waymo og Cruise sine biler koster skjorta (selv om prisene er raskt på vei ned), men de sikrer at bilene får mye mer korrekt data (avstandsbedømming, objektidentifisering etc.) til å bruke i maskinlæring enn kun ved å bruke kamera som Tesla satser på. Waymo og Cruise har ett svært godt argument i denne diskusjonen - de kjører allerede over 100 000 taxi-turer ubemannet i uka i flere amerikanske byer. Foreløpig skalerer det dog ikke av seg selv. Waymo må bedrive svært tidkrevende kartlegging av byer de ønsker å starte i og de må utstyre bilene med kameraer og sensorer for over $100 000 per bil.
«One of Musk’s defining characteristics has been an ability to start with a goal in mind, and work backward to the solution required. With self-driving tech, his goal is a system affordable enough to put on most any vehicle.» – hvis Tesla sin modell lykkes, kan millioner av eksisterende biler allerede ha teknologien som trengs for å kjøre selv — eller ikke.
Hvis du er interessert i å forstå mer om hvordan Waymo, Cruise og Tesla løser selvkjøring på hver sin måte, så har Inside EVs gått i dybden i artikkelen «Tesla Robotaxi vs. Waymo vs. Cruise: Here's How They Stack Up». En bra primer.
-
Mer om bil: General Motors har droppet CarPlay og Android Auto for å bygget sitt eget system i sine biler - ikke ulikt Tesla og Rivian. Forbrukere på sin side elsker CarPlay og Android Auto som lar smarttelefonene være utgangspunktet for navigasjon, underholdning og kommunikasjon i bilen. I siste episode av Decoder-podcasten har Nilay Patel fått sjefen for programvare i GM Baris Cetinok på besøk og dette er en interessant prat om hvordan å bygge produkter som forbrukere ønsker og som speiler produktene kundene faktisk har i lomma samtidig som man tar kontroll over egen teknologi. Ikke en lett balansegang, men historisk så har ikke bilbransjen vist at software er noe de mestrer. Samtlige biler jeg har kjørt de siste årene, med hederlig unntak av Tesla, har helt elendige brukeropplevelser på egne softwareplattformer. Og jeg er ikke alene i å mene dette - ifølge en McKinsey rapport preferer 85% av bilister CarPlay/Android Auto over produsentenes egen software. 1/3 av sier mangelen av CarPlay/Android Auto er en dealbreaker. CarPlay/Android Auto gir forbrukere et grensesnitt de kjenner og økosystemet av appene de allerede bruker. Kan GM klare å matche dette?
-
I episode #21 av Scandinavian Product Podcast har Afonso Franco besøk av Espen Sundve (tidligere CPO i Oda) og Marius Røstad (CPO i Aidn) som diskuterer hvordan de har jobbet med produktstrategien i disse selskapene. Interessant lytting for både store og små selskaper og jeg bemerket meg spesielt hvordan begge prioriterer hastighet høyt.
-
Ryktene rundt hardware fra OpenAI blir ikke mindre nå etter at Caitlin Kalinowski som har ledet flere av Meta's hardware-satsninger og før det jobbet i Apple med hardware, nå har forflyttet seg til OpenAI for å lede selskapets satsninger innen hardware. I «Ukens notater #5» lenket jeg til et NYTimes intervju med Jonathan Ive (tidligere sjefs-designer i Apple) hvor han bekrefet at han jobbet med OpenAI på forbruker-hardware. Dette blir spennende.
-
I artikkelen «Torching the Modern-Day Library of Alexandria» tar James Somers i The Atlantic oss med på en reise gjennom Googles ambisiøse prosjekt om å digitalisere alle bøker i verden. Dette prosjektet, som startet med scanning av millioner av bøker fra biblioteker, ble møtt med massive juridiske utfordringer fra forfattere og forlag, men endte med en løsning som tillot Google å selge utgåtte bøker. Likevel ble det store prosjektet i stor grad stanset, noe som betyr at et eller annet sted inne i Googles datasentere ligger det en enorm database av uleste bøker.
-
I iOS 18 har det kommet en ny Passord-app som holder styr på logins og passord, men visste du at passordene som Apple genererer faktisk er designet brukervennlig? Ved å bruke oppfunnede tostavelses «ord» med en blanding av tegn og bindestreker, blir de både lettere å skrive på suboptimale tastaturer og vanskelige å gjette. Ricky Mondello i Apple går gjennom hvordan de har laget passord-algoritmen.
-
Valget er omsider over i USA og gitt at Trump vant ser det ut som vi slipper nye ubegrunnede påstander om valgfusk. Noe av det viktigste i demokratiske land er at vi kan ha valg vi kan stole på. Det må innebærer å finne en balanse mellom digitale løsninger og sporbarheten fysiske stemmesedler på papir gir oss. The Verge har en interessant artikkel om hvordan Smartmatic og Dominion jobber for aktivt for å gjenvinne offentlig tillit etter å ha blitt offer for konspirasjonsteorier rundt valget i 2020 ved å dele fakta om teknologiene sine og fremme åpenhet.
-
Kevin Roose i NYTimes oppsumerer godt hva Trump sin valgseier kan bety for tech-bransjen. Oppsumert, vesentlig mindre reguleringer, mer krypto og AI. The Verge har også en interessant profil av Brendan Carr, mannen som kan bli den viktigste regulatoren av sosiale medier med Donald Trump preseident. Carr har gått fra å være en tilhenger av minimal regulering til å støtte økt kontroll over teknologiplattformer.
-
Uncanny Valley er en ny podcast fra Wired og første episode tar for seg Mark Zuckerbergs personlige endring hva gjelder oppførsel, stil og mote. Ganske interessant da dette også speiler hvor Meta er på vei. Zuckerberg er er «ny» mann.
-
LinkedIn, X, Threads, Mastodon og omtrent et hvert annet medie er fullt av kommentarer på hva «Europa» må foreta seg etter Trump sin valgseier. Men først må vi kanskje definere hva eller hvem «Europa» egentlig er? Godt argumentert for av Bert Hubert i «Don't say 'Europe Must Invest in XYZ'»
-
Steve Ballmer, Microsofts tidligere sjef og med-gründer, bruker en liten del av sin formue på et nytt prosjekt - USAFacts. I et politisk splittet land med «alternative fakta» er målet til USAFacts å kun fokusere på fakta rundt de store temaene i amerikanske politikk.
-
Apple gjør sjeldent investeringer i andre selskaper, men Apple har nå tatt kontroll over 20% av satelittselskapet GlobalStar for 400 millioner dollar. I tillegg har de forhåndsbetalt over 1 milliard dollar for investeringer i satelitter. GlobalStar er selskapet som gjør det mulig for Apple å tilby iMessage over satelitt utenfor dekning.
-
Katt og mus-leken mellom Apple og Google som prøver å beskytte sine systemer mot myndigheter som prøver å bryte seg inn fortsetter. I iOS 18.1 ser det ut som Apple i det stille har introdusert en funksjon hvor iPhones restarter automatisk hvis de ikke har vært koblet på nett i lengre tid. En restartet iPhone er vesentlig vanskeligere å bryte seg inn i enn en som har blitt autentisert.