Ukens notater #5
I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk.
Ukens mest interessante historie er Jonathan Ives, Apples tidligere sjefsdesigner, bekreftelse på at hans nye selskap LoveFrom jobber med OpenAI-gründeren Sam Altman på en ny AI «computing device». Det er ikke første gang noen som var med på å utvikle iPhone prøver å lage en AI enhet. Humane bestående av en rekke ex-Apple folk lanserte tidligere i år «AI Pin» som foreløpig har floppet. Interessant nok var Sam Altman også en av investorene i dette selskapet. Listen over nøkkelpersoner fra Apple som har lykkes utenfor Apple med store nye prosjekter er veldig kort, men Jonathan Ive er kanskje det nærmeste vi kommer en «Steve Jobs protégé.»
- Mer interessant fra Jonathan Ive: Ives LoveFrom har gjenoppfunnet knapper på oppdrag for Moncler. Denne typen arbeid er det som gjør Jonathan Ive og hans team så fascinerende. First principle thinking i alt. I tusen av år har vi hatt knapper på vårt tøy, men dette ser unektelig ut som en vesentlig bedre knapp.
- Sam Altman har skrevet et nytt essay om AI og hva det vil bety for verden. Samtidig mister OpenAI mange nøkkelpersoner; bare 3 av 13 grunnleggere er igjen. Denne uken sluttet både CTO Mira Murati og Chief Research Officer Bob McGrew. Er det et tegn på interne problemer, manglende insentivmodeller (eierskap) eller et resultat av enorme summer som tilbys fra konkurrerende bedrifter om de samme hodene?
- Våre telefoner er blitt våre kameraer og våre telefoner er nå svært kraftige datamaskiner som bruker AI for å forbedre våre bilder. The Verge stiller et godt spørsmål - Hva er egentlig et bilde?. Samsung, Apple og Google svarer.
- Mark Zuckerberg har latt seg intervjue
- Social AI er et nytt privat «sosialt medium» hvor alle deltagerne er AI-roboter uten deg selv. Du deler, AI-roboter svarer. Fascinerende ide.
- Duolingo viser fram hvordan de tenker AI-chatbotter skal forbedre språklæring. God design matchet med humor og AI.
- «They stole my voice» - et godt eksempel på hvordan demokratisering av veldig avansert teknologi raskt får en bakside.
- Bloomberg dokumenterer godt hvordan en oppdatering av Sonos sin app har ødelagt Sonos gode rykte og selskapet fortsatt sliter 6 måneder etter.
- NYTimes har en profil av Jim Covello som har blitt Wall Streets ledende AI-skeptiker. Han mener det investeres for mye penger i noe som verden ikke trenger eller er klar for og at det historisk kommer til å ende dårlig.
- If søker etter en «Venture Builder» som skal bygge intern startups for If forsikring. Ifølge et intervju i Shifter har de blitt rent ned av søkere hvor mange er gründere som er lei av å hente kapital til egne startups i et ekstremt vanskelig marked. Dette blir interessant å følge fordi det er veldig vanskelig å bygge startups på innsiden av en stor bedrift. Ofte har man de samme begrensede ressursene som en startup, men i tillegg har man byråkratien, politikken og rapporteringen som fort følger med store bedrifter - og null «skin in the game».
- Flere større bedrifter begynner å tvinge ansatte tilbake til kontoret med bakgrunn i produktvitet, men stemmer det?
- Meta viser fram Orion - de første AR-brillene som er i nærheten av et konsept som kan fly. De ser omtrent ut som normale briller (dog relativt stygge) og du kan være tilstede uten at det ser ut som du har en datamaskin i ansiktet. Eneste minus, de blir ikke tilgjengelig for salg og hver brille koster over $10,000 å produsere. Med andre ord, en teknologidemo og ikke et produkt.
- Arcade.ai - verdens første «prompt-to-product» markedsplass hvor du kan beskrive hva du vil ha laget, en AI lager spesifikasjonene til produktet og produsenter kan produsere.