Ukens notater #11: Forsvar møter Silicon Valley
Krigen i Ukraina, Kinas trusler mot Taiwan og Kinas enorme satsning på forsvar, har de siste årene ført til en fornyet interesse for forsvarsteknologi i Silicon Valley. På mange måter kan man si at Silicon Valley nå beveger seg tilbake til sin opprinnelse. Etter andre verdenskrig var Silicon Valley, ofte referert til som «Defense Valley» ettersom mange av selskapene som ble startet var knyttet til forsvarsindustrien eller spunnet ut av de militære forskningslabbene i DARPA.
Det er ikke mange år siden selskaper knyttet til forsvarsteknologi hadde problemer med å ansette ingeniører fra Silicon Valley og 3100 Google ansatte demonstrerte mot Googles AI-prosjekter med Pentagon. Siden Russlands invasjon av Ukraina har det derimot vært en merkbar endring i holdningen blant teknologiarbeidere, til å engasjere seg i forsvarsprosjekter.
Forsvar er blitt «kult» og både investorer og gründere ser at forsvarsindustrien er moden for en disrupsjon - Silicon Valley style. Intet bedre eksempel enn dette er Anduril Industries som er startet av serie-gründeren Lucky Palmer som tidligere startet selskapet bak VR-brillene Oculus som Meta/Facebook deretter kjøpte. I den første utgaven av «Ukens notater» linket jeg til en glimrende profil av Lucky. Co-founder og COO i Anduril, Matt Grimm, gjestet også podcasten 20VC denne uka og han har mange interessante perspektiver på hvordan forsvarsindustrien nå disrupteres av startups som utfordrer de etablerte forretningsmodellene. I tillegg mener han at TikTok er et av Kinas våpen og burde kastes ut av vesten asap. Verdt en lytt!
Men det er ikke bare i Silicon Valley det skjer. Russlands invasjon av et europeisk land har satt forsvar øverst på agendaen. Denne uken kunne vi se et resultat i form av at den norske investoren Snö ledet an i en investering på 1,2 millioner euro i det svenske gründerselskapet Nordic Air Defence. Nordic Air Defence skal produsere produkter for å forsvare seg mot droner. Selskapet er startet av blant annet Karl Rosander som tidligere har startet podcast-selskapet Acast og Sesamy. Det er lang vei fra podcasts til luftvern, men dette er et klassisk eksempel på «low end distruption» som startups historisk har vært gode på.
NATO har også etablert et eget innovasjonsfond som skal investerer i startups i forsvarssektoren. Wired skriver om fondets og deres mål om å redusere Europas avhengighet av USA og samtidig drive frem innovasjon. Fra norsk perspektiv er det interessant at Karl Christian Agerup (en av grunnleggerne av det nordiske VC-fondet Northzone, styreleder i Schibsted og partner i Antler) er styremedlem i Natos innovasjonsfond.
🤖 AI
-
Y Combinator gjør en reboot av «How To Build The Future» med Sam Altman som første gjest. Sam deler mye interessant om hvordan de har bygget OpenAI. Videoen har også blitt en snakkis fordi Altman i dette intervjuet hevder at AI-modellene skalerer oppover og oppover med mer datakraft og innhold. Kritiske røster mener derimot at LLMene har nådd et platå og at utviklingen nå går vesentlig tregere. Til og med Ilya Sutskever som er en av co-founders av OpenAI uttalte denne uka at pre-training har nådd et platå.
-
Illustratører protesterer mot Postens bruk av kunstig intelligens til å lage julefrimerker. De mener dette truer jobbene deres og kritiserer Posten for å prioritere AI fremfor ekte kunstnerisk arbeid. Posten forsvarer valget som et engangsstunt for å lære barn om teknologi. Hvis Posten skal hjelpe barn til å lære noe, så må det være et håndverk som illustrasjon faktisk er - ikke å skrive en prompt. Dette er like misforstått som å si at skoleelever lærer seg teknologi ved å få en iPad på skolebenken.
-
Bør vi bekymre oss over at AIene kan føle noe? Anjana Ahuja skriver godt om vår hvordan mennesker er utsatt for både antropomorfisme, som tilskriver menneskelige egenskaper til ting som ikke har dem, og antropodenial, som nekter menneskelige egenskaper til f.eks. dyr som har dem. Bør vi tilskrive AI følelser eller ikke?
-
Hvis du har 5 timer ledig denne uka bør du se på Lex Friedman sitt intervju med Dario Amodei, CEO av Anthropic. Jeg har ikke rukket å se hele, men alltid interessant å høre Dario sine perspektiver - spesielt hva gjelder hvordan man skal utvikle en trygg AI.
-
OpenAI nærmer seg å lansere en funksjon hvor ChatGPT kan kontrollere din datamaskin og gjøre oppgaver for deg - ikke ulikt Claude Computer Use som ble lansert i forrige måned.
🌎 Big Tech
-
Apple har advart investorer om at framtidige produkter kanskje aldri blir så profitable som iPhone. Bare iPhone ga Apple over 200 milliarder dollar i inntekter forrige år og alene ville iPhone vært det 15ende største selskapet i USA. Et klassisk eksempel på «diminishing returns» for Apple. Når du legger til mer verdi til et system som allerede er stort, vil hver ekstra enhet gi mindre nytte eller effekt enn de første enhetene. Hva betyr det for Apple på lang sikt? Mark Gurman i Bloomberg skriver at Apples fremtid er en rekke «smaller bets» fremfor å finne noe som skal overgå iPhone. Jeg har tidligere skrevet om at fremtidens Apple selger tjenester til alle.
-
Etter valget i 2020 ble sosiale medier overfylt av påstander om valgfusk fra republikansk side. Streng moderering førte til balkanisering av de sosiale mediene og de mest aktive konsipirasjonsteoretikerne flyttet seg til nisjemedier. Nå ser vi det samme, bare på demokratisk side. Meta's Threads-plattform er full av konspirasjonsteorier om valgfusk. Det er en tydelig balkanisering av sosiale medier hvor de enkelte mediene tiltrekker seg mennesker med forskjellig politisk ståsted - ikke ulikt de mer tradisjonelle mediene som tidligere flagget politisk tilhørighet svært tydlig.
-
Russland har gitt Google en bot som er større enn alle pengene i verden. Det er vel et bevis på at Google gjør noe riktig heller enn at man har gjort noe feil.
🔎 Small Tech
- Bluesky, en av de «desentraliserte» alternativene til Twitter/X, har vokst kraftig etter Donald Trump ble valgt til president. En million nye brukere har flyttet seg til Bluesky som nå har 15 millioner brukere. En åpenbart protest mot Twitter/X og hvordan Elon brukte plattformen under valgkampen.
- Mer om Bluesky: Gavin Anderegg går gjennom hvordan Bluesky fungerer teknisk og poengterer at Bluesky ikke er desentralisert - enda.
- Ecoasia og Qwant - to relativt små Europeiske søkemotorer går sammen om å lage et Europeisk søkeindeks som de begge skal ha tilgang til. Hadde du spurt meg for to år siden ville jeg sagt at dette prosjektet hørtes dødfødt ut, men gitt den raske utviklingen i AI har det å konkurrere mot Google på søk faktisk blitt en mulighet.
- Pixelmator - en knallbra indie Photoshop-konkurrent har blitt kjøpt opp av Apple.
🌟 Annet
- The Verge tar en tur tilbake til 2004. De gjør en fantastisk jobb med å gjennskape internett alla 2004.
- «When Leica met Apple» er historien om når Apples Jonathan Ive designet et Leica kamera.
- Boston Dynamics viser fram den autonome roboten Atlas
- En interessant gjennomgang av hvordan Trump og Harris brukte podcaster i valgkampen
- Kryptobransjen er fornøyd med valget av Trump som har lovet mindre regulering oppsumert i investoren a16z sitt notatet «A positive path forward» til kryptoselskapene de har investert. Bitcoin kursen har nådd all-time high på over 1 mNOK denne uka og norske kryptobørser melder om rekorder.
- Elon Musk skal lede Department of Government Efficency (DOGE) som tilfeldigvis er samme navn som Dogecoin - en av de mest populære memecoins i kryptoverden. Den har gått til himmels.
- «Landet som ble for rikt» er en ny bok fra Martin Bech Holte som tar for seg paradokset vi har i Norge. Staten er rik, men oljefondet brukes på en måte som gir en rekke følgefeil: Offentlige utgifter eser ut. Både norsk og utenlandsk kapital flyttes ut av landet. Bestilt!