4 min read

Ukens notater #9: Code Red hos Google

I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk.

OpenAI launches ChatGPT with Search, taking Google head-on
As traditional web search falters, OpenAI offers an AI-based alternative.

Når ChatGPT ble lansert offentlig i 2022 ble denne lanseringen internt i Googles ledelse definert som en «Code red» - altså det nærmeste du kommer å trykke på brannalarmen i bedriftssammenheng. Googles ledelse mente at ChatGPT potensielt kunne være en stor utfordring for selskapets velsmurte seddelpresse - søkemotoren. 92% av Googles inntekter kommer fra annonser og største delen av disse fra søk. Etter lanseringen av ChatGPT har Google skiftet gir og snudd hele selskapet mot AI, men hvis lanseringen i 2022 var «Code Red» for Google hva er da ChatGPTs siste lansering - atomkrig?

Denne uken offentliggjorde ChatGPT «Search». En ny funksjon som ble tilgjengelig for alle ChatGPT Plus kunder. Kort fortalt kan du nå bruke ChatGPT mer som en tradisjonell søkemotor og dermed mer som en direkte konkurrent til Google søk. Det nye søkesystemet kjører på en finjustert versjon av GPT-4o. ChatGPT kunne tidligere søke på nettet, men nå er dette kraftig forbedret og ChatGPT presenterer et sett med kilder og linker tilbake til stedene hvor informasjonen den benytter kommer fra.

Eksemplet under viser ChatGPT hvorfor dette kan være en stor trussel fro Google. Ikke bare viser den meg et relativt korrekt svar (Vesuvio Cafe og Pizza er utvilsomt Oslos beste pizza), men den gjør alt uten at jeg behøver å først søke på Google, deretter lese gjennom en rekke nettsider for å finne fram til resultatet. Resultatet presenteres direkte i samtalen. Jeg vil anta at ChatGPT bruker Bing sin søkemotor for en del av denne dataen, men de har også inngått direkte samarbeid med medier for å få tilgang til informasjon.

Ikke alle søk er like gode og ChatGPT kan på ingen måte erstatte Google etter denne lanseringen, men Google bør være alvorlig bekymret. Eier du en nettside, er denne nyheten heller ikke særlig god. Hvorfor skal noen besøke din nettside når ChatGPT gir deg svaret rett i appen?

  • Hva har Evernote, WeTransfer og Meetup.com til felles? De er alle nå eid av det italienske selskapet Bending Spoons. Et slags hipster PE-fond som kjøper opp populære tjenester som sliter økonomisk, flytter dem fra Silicon Valley til Italia og restrukturerer selskapene. Bloomberg har en interessant profil av selskapet og jeg tipper det ikke er siste gang vi hører om Bending Spoons.

  • The Most Opinionated Man in America er en interessant The Atlantic-profil av Mike Solana, en av Peter Thiels protégér som er mannen bak Pirate Wires. Pirate Wires har tatt en posisjon som meningsbærer i anti-woke tech-publikummet og innflytelsesrike skikkelser i Silicon Valley.

  • Desentraliserte sosiale medier er blitt en liten kjepphest for meg og Mike Masnick (styremedlem i Bluesky og Techdirt-founder) skriver veldig godt om det som skjer på dette feltet. De desentraliserte sosiale mediene utvikler seg vesentlig raskere enn de sentraliserte, men spørsmålet er om de over tid greier å holde på brukerne. Masnick definerer nøkkelen til å beholde brukere er eksperimenteringen med ny funksjonalitet som tilfører verdi.

  • Silicon Valley-nestor Paul Graham diskuterer hvordan bruken av AI til skriving kan skape et skille mellom de som kan skrive (“writes”) og de som ikke kan (“write-nots”). Han mener at skriving henger tett sammen med evnen til å tenke kritisk og at jo færre som skriver jo mer reduserer vi evnen til å tenke. Som en som liker å skrive, må jeg si meg veldig enig.

  • Meta sier de har bygget et kluster av 100 000 nVidia H100 GPUer for å trene deres neste AI-modell Llama 4. Med en pris på $25000 stykket, har Meta lagt 2.5 milliarder dollar på bordet for å trene modellen. Samtidig har Elon Musks xAI også bygd et nytt datasenter med 100k GPUer og med plass til 100k til. SuperMicro har blitt invitert inn datasenteret og har en fascinerende videogjennomgang av oppsettet.

  • I en Reddit AMA sa Sam Altman at neste versjon av ChatGPT (v5) sannsynligvis ikke kommer før neste år og at selskapet står overfor begrensninger og vanskelige beslutninger når det gjelder å allokere dataressurser. Den største begrensningen i videreutviklingen av AI-modellene er tilgangen på compute og strøm,

  • Den svenske båt-startupen Candela lanserer Candela P-12, verdens første elektriske hydrofoilferge. Den kan ta 30 passasjerer, halverer reisetiden og reduserer energiforbruk med 80% sammenlignet med fosilbåter. I tillegg bruker den vanlige elbilladere og krever dermed ingen ny type infrastruktur til å lade og den er satt i drift i Stockholm nå.

  • Business Insider publiserer for andre gang sin «hvem-er-viktige»-liste i AI-miljøet.

  • Google lanserte et nytt open source verktøy for å identifisere AI-generert innhold. SynthID kan merke AI-generert innhold (tekst, bilder osv.) med et «vannmerke», slik at det kan identifiseres som AI-generert senere. Gitt den enorme mengden AI-innhold som blir generert og endringer i lovverk, vil løsninger som dette i økende grad nok bli tatt i bruk. Samtidig må en samlet bransje gå inn for å benytte slike løsninger for at den ønskede effekten skal oppnås - identifisere ekte fra generert innhold.

  • En «behind-the-scenes» video viser hvor mye tid og ressurser Apple legger i å lage 5 minutters fitness-videoer til Apple Fitness+

  • Sett av 4 timer neste uke til å lese Situational Awareness, Leopold Aschenbrenners opus om AI.