Ukens notater #15: Hva er nettleserens framtid?
Nettleseren er garantert det mest brukte verktøyet i en datamaskin. For mange er det rett og slett datamaskinen i seg selv, men dette verktøyet har knapt endret seg siden Mosaic og deretter Netscape satte standarden på tidlig 90-tallet. Vi har fått nye nettlesere og Chrome, Safari, Edge, Brave, Vivaldi og Opera er alle tilskudd som ikke har nevneverdig endret den opprinnelige ideen til hva en nettleser er.
I dag har Googles Chrome en markedsandel på 65.8% med Safari på en klar andreplass og resten fordeles mellom Microsofts Edge, Mozilla Firefox og andre. Google og Apple har foreløpig «vunnet» kampen om nettleseren, men historien til Microsoft Internet Explorer har vist at preferanser for nettlesere raskt kan endres.
Det store spørsmålet er dog om framtidens nettleser egentlig er søk, bokmerker og tilbake-knappen eller er den noe helt annet? I en verden hvor AI, AR, VR og tale blir en større del av vår hverdag, vil nettleseren fortsatt ha en dominerende plass?
Som jeg skrev i «Ukens notater #9» får jeg nå ofte like gode søkeresultat med ChatGPT Search i app og over tale, som jeg får i Google i nettleseren. Google, Apple, Arc og introduserer stadige nye funksjoner i nettleseren som tar meg vekk fra den tradisjonelle opplevelsen og gjør nettleseren nærmere et operativ system enn en app. Når jeg testet Apple Vision Pro for første gang føltes Safari og nettleseren mer som en begrensning enn som framtiden. Å bruke en nettleser i Metas Oculus er heller ingen god opplevelse. Dette temaet dekker Om Malik i «Will A.I Eat The Browser» godt. En annen som tenker på samme tema er Microsofts AI sjef Mustafa Suleyman som i podcasten Decoder mener at «conversational AI is the next web browser»
I denne uka lanserte også Google deres nyeste AI-modell Gemini 2.0 og en prototype på en assistent til Google Chrome kalt «Project Mariner». Dette er et tillegg til Chrome som effektivt skal agere som din assistent når du jobber i nettleseren og kan gjøre en rekke oppgaver for deg. En del av Gemini 2.0 er også «Deep Research» hvor Gemini opererer som din egen researchsassistent og gjør research for deg på egen hånd. Du gir Gemini Deep Research en oppgave, den søker på nettet, innhenter informasjon med kilder og lager en rapport - helt uten at du trenger å røre en nettleser.
🤖 AI
-
Google lanserer Gemini 2.0. som de planlegger å bruke i mer eller mindre alle sine produkter. Jeg får litt flashback til Google+ som ble «tvangsintrodusert» over alt for å ta opp kampen mot Facebook/Twitter, men denne gangen gir det i stor verdi til sluttbruker å integrere tjenester med Gemini. Merkevarebyggingen av «Gemini» som AI er også smart for å øke kjennskapen vs. ChatGPT som foreløpig er synonymt med AI for de fleste.
-
Apple lanserte de fleste av sine «Apple Inteligence» AI-funksjoner som ble lovet under WWDC tidligere i år på Mac, iPhone og iPad denne uka. I første omgang er dette begrenset til engelskspråklige land, men det kommer til flere språk i 2025. Dette er på ingen måte «cutting edge» eller en revolusjon, men mer en produktifisering av AI-funksjoner vi har sett fra en rekke selskaper. Det er også sannsynlgivis første gang mange av Apples 1.5 milliard brukere faktisk benytter seg av AI. OpenAI sin direkte integrasjon med Siri er en stor fjær i hatten til Sam Altman og OpenAI og gjør Siri 10x bedre. Ingen av disse funksjonene er tilgjengelig i Norge per nå.
-
OpenAI lanserer «realtime» video og skjermdeling i ChatGPT-appen. Med den kan du ha en videosamtale med ChatGPT og f.eks. få hjelp til å forstå store og små oppgaver du gjerne vil ha løst. Se dette eksemplet for ChatGPT guider deg gjennom hvordan du lager en kopp kaffe. Dette skal jeg teste neste gang jeg må reparere sykkelen min.
-
Bruk av AI i helsesektoren er et område hvor det er store forhåpninger knyttet til diagnostikk og forskning. I helsesektoren finner man enormt store datasett og standaristerte tester som gir svar på hva man ser etter - en perfekt kombinasjon for maskinlæring. Et eksempel på slike resulater ble presentert i et nytt studie hvor kvinner som tok AI-mammografi hadde 21% høyere sjanse for å avdekke brystkreft enn kvinner som tok vanlig mammografi.
🌎 Big Tech
-
Til stor fanfare lanserer Vipps sin nye lommebok med støtte for NFC på iPhone og dermed trådløs tokensiert betaling alla Apple/Google Pay - aka «tæpping». Stor fjær i hatten for Vipps som har kjempet på for å få tilgang til NFC på iPhone og greid å lansere første lommebok i verden med denne tilgangen. Vipps sin svenske konkurrent Swish følger etter og lanserer også egen lommebok med tapping. Samtidig har også DNB, Eika og en rekke andre norske banker lansert betaling med Apple Pay.
-
Google lanserer Android XR - Googles svar på Apples Vision Pro. Google vil, som med Android, produserer operativsystemet for AR/VR/XR-briller som Vision Pro og Oculus. Samsung viste også fram et Apple Vision Pro-inspirert headset som blir det første produktet med Android XR og lanseres i 2025.
-
En «follow-up» på forrige ukes notat om Intel. Semianalysis skriver langt og godt om Intels problemer i «Intel on the Brink of Death»
-
Et av få Microsoft-produkt jeg faktisk har ønsket meg noensinne, Surface Studio, er nå offisielt dødt. Microsoft har gjort mye spennende med Surface hardware, men det er vanskelig å forstå om de er langsiktige nok? Softwaren er dog fortsatt elendig.
🔎 Small Tech
- Den store saken i USA de siste to ukene har vært drapet på sjefen for UnitedHealth, et av USAs største helseforsikringsselskap. Denne saken har selvfølgelig også en teknologivinkling når drapsmannen ble tatt med et 3D-printet våpen. Våpenet, FMDA 19.2 (Free Men Don't Ask) kan printes ut med en vanlig 3D-printer og det gjør det dermed enkelt å få tilgang til uregistrerte våpen.
- Firefox er første nettleser som fjerner støtte for DoNotTrack, en standard som skulle fortelle adtech-bransjen at brukeren ikke ønsket å bli sporet. Svært få adtech-selskaper brydde seg om standarden som nå dermed må anses som død. Synd, siden dette er en oppgave nettleseren kunne ha tatt framfor at vi kontinuerlig må trykke oss gjennom cookie-bannere.
- Det er alltid gøy å se at apper fra små uavhengige utviklere fortsatt kan gå «viralt» utenfor App Stores. Festivitas, en app som ikke gjør noe mer enn å gi deg julelys i docken på Macen, fra danske Simon Støvring fikk mer enn 3000 kjøp på 60 timer. Macen min er pynta 🎄
🌟 Annet
- Ev Williams (co-founder av Twitter/Medium/Blogger) starter et nytt privat sosialt medium med navn Mozi. Ev har en god track-record på å treffe riktig. Dette blir interessant å følge. Han skriver også godt om hvorfor lansere Mozi.
- General Motors overrasket de fleste med å legge ned Cruise - deres selskap innen selvkjørende biler. Kampen om selvkjøring har en mindre aktør.
- App Store Awards 2024
📈 Interessante data
- ChatGPT har 300 millioner aktive brukere i uka
- 230 millioner i Kina bruker generativ AI
- Den globale internetttrafikken vokste med 17.2% i 2024. Trafikk fra Elon Musks Starlink økte med 3.3x. Dette og mange mer interessante datapunkter om Internett finner man i Cloudflares «2024 Year In Review»
- Hele 59.6% av mobiltrafikken i Norge kommer kommer fra iOS.