6 min read

Ukens notater #16: Kampen om verdensrommet tilspisser seg

I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk. «Ukens notater» har gått over all forventning og det er veldig gøy å se flinke folk fra stort og smått av teknologi-Norge abonnere. Tips gjerne en venn eller kollega om «Ukens notater» og del signup-lenken 👉🏻👉🏻 https://matsbs.com/notater/. Dette er utgave #16 og blir siste utgave i 2024 - God Jul!

I 2019 begynte Elon Musks Starlink å sende opp de første satellittene i lav omløpsbane rundt jorden med målsetning om å gi hele verden høy hastighets internett. Få hadde store forhåpninger til at dette var et prosjekt som kunne være lønnsomt eller nyttig da andre kommersielle satellittselskaper som f.eks. Iridum gikk dundrene konkurs. Never bet against Elon (utover på å drifte sosiale medier) er det noe som heter og i 2024 teller Starlink hele 7000 satellitter i bane rundt jorden, 4 millioner kunder og store deler av verden kan i dag få bredbånd levert via verdensrommet. Starlink ønsker å utvide til hele 42 000 satellitter i løpet av få år.

På den Ukrainske slagmarken bruker Ukraina Starlink flittig til å styre droner og kommunisere. I Iran smugles Starlink inn i landet for å gi usensurert tilgang til Internett. Suksessen til Starlink har åpnet en fornyet kamp om verdensrommet og internett over satellitt er blitt stor-politikk. I EU har man nå bestemt seg for å investere 10.6 milliarder euro i Iris², et nettverk av 290 satelitter som skal tilby satelittbasert bredbånd i EU og dermed konkurrere direkte med Starlink. Innen 2030 skal Iris² ha 290 satelitter i rommet og sikre Europeisk kontroll over det som ser ut til å bli en ny kritisk infrastruktur, men er dette too little too late fra EU?

I Kina er man nemlig åpenbart også livredd for tilgang til ufiltrert Internett som omgår den kinesiske brannmuren og ser på Starlink som en stor trussel. Der satses det stort på å bygge ut Qianfan - et nettverk av 38 000 satellitter som også skal konkurrere mot Starlink. Kampen om kommunikasjonen i verdensrommet er definitivt i gang.

På den andre siden av dammen kompliseres det hele av Elon Musks nye politiske posisjon. Kan USA være avhengig av et privat selskap hvor topplederen ikke får sikkerhetsklarering pga. narkotikabruk og kommunikasjon med Putin og andre av USAs fiender? Dette blir storpolitikk.

Europe signs IRIS² satellite contracts to rival Starlink
Service promised by 2030 for bloc’s take on Starlink
How China’s satellite megaprojects are challenging Elon Musk’s Starlink
China’s Qianfan, Guo Wang and Honghu-3 projects have plans to put 38,000 low earth orbit satellites into space.
Inside Iran’s Thriving Black Market For Starlink Terminals
Since the US green lit Starlink access to Iran in late 2022, a worldwide network of smuggling and advocacy has brought uncensored internet to thousands of Iranians.

🤖 AI

🌎 Big Tech

🔎 Small Tech

  • Neonomics, et norsk fintechselskap som gir tilgang til over 2500 banker og 150 millioner bankkunder over hele Europa via APIer, har nå klaget inn flere norske banker til Konkurransetilsynet. De mener at norske banker favoriserer egne løsninger og at Vipps og BankAxept er i ferd med å oppnå monopol i markedet på tross av hensikten med PSD2-reguleringen som skulle sikre fri konkurranse. Som jeg skrev i «Ukens notater #12» trenger vi vesentlig større konkurranse blant banker i Norge. Dette blir spennende å følge.
  • Shifter har et bra intervju med Truls Brataas, gründeren av Douchbags a.k.a Db Journey. Db fikk nylig eieren av Louis Vuitton, Dior, Tiffany og Moët & Chandon på eiersiden og Truls har kanskje bygd en av Norges mest kjente merkevarer internasjonalt?
  • Teknologigigantene skader i økende grad brukerne ettersom de prioriterer vekst fremfor alt annet mener Ed Zitron i essayet «Never Forgive Them». Lang, men bra julelesning om hvordan teknologien blir brukt mot oss.

🌟 Annet

📈 Interessante data