Ukens notater #16: Kampen om verdensrommet tilspisser seg
I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk. «Ukens notater» har gått over all forventning og det er veldig gøy å se flinke folk fra stort og smått av teknologi-Norge abonnere. Tips gjerne en venn eller kollega om «Ukens notater» og del signup-lenken 👉🏻👉🏻 https://matsbs.com/notater/. Dette er utgave #16 og blir siste utgave i 2024 - God Jul!
I 2019 begynte Elon Musks Starlink å sende opp de første satellittene i lav omløpsbane rundt jorden med målsetning om å gi hele verden høy hastighets internett. Få hadde store forhåpninger til at dette var et prosjekt som kunne være lønnsomt eller nyttig da andre kommersielle satellittselskaper som f.eks. Iridum gikk dundrene konkurs. Never bet against Elon (utover på å drifte sosiale medier) er det noe som heter og i 2024 teller Starlink hele 7000 satellitter i bane rundt jorden, 4 millioner kunder og store deler av verden kan i dag få bredbånd levert via verdensrommet. Starlink ønsker å utvide til hele 42 000 satellitter i løpet av få år.
På den Ukrainske slagmarken bruker Ukraina Starlink flittig til å styre droner og kommunisere. I Iran smugles Starlink inn i landet for å gi usensurert tilgang til Internett. Suksessen til Starlink har åpnet en fornyet kamp om verdensrommet og internett over satellitt er blitt stor-politikk. I EU har man nå bestemt seg for å investere 10.6 milliarder euro i Iris², et nettverk av 290 satelitter som skal tilby satelittbasert bredbånd i EU og dermed konkurrere direkte med Starlink. Innen 2030 skal Iris² ha 290 satelitter i rommet og sikre Europeisk kontroll over det som ser ut til å bli en ny kritisk infrastruktur, men er dette too little too late fra EU?
I Kina er man nemlig åpenbart også livredd for tilgang til ufiltrert Internett som omgår den kinesiske brannmuren og ser på Starlink som en stor trussel. Der satses det stort på å bygge ut Qianfan - et nettverk av 38 000 satellitter som også skal konkurrere mot Starlink. Kampen om kommunikasjonen i verdensrommet er definitivt i gang.
På den andre siden av dammen kompliseres det hele av Elon Musks nye politiske posisjon. Kan USA være avhengig av et privat selskap hvor topplederen ikke får sikkerhetsklarering pga. narkotikabruk og kommunikasjon med Putin og andre av USAs fiender? Dette blir storpolitikk.
🤖 AI
-
OpenAI avslutter sine 12 dager med nylanseringer med lanseringen av en ny o3-modell (de må snart gjøre noe med disse elendige navnene) som skal være en stor forbedring av o1-modellen som vi allerede har tilgang til. o1 fokuserte på resonnering og o3 fortsetter i samme spor og skal forbedre resonneringen vesentlig, men dette betyr også høyere compute-kostnader.
-
Du kan nå ringe ChatGPT hvis du bor i USA eller Canada.
-
Debatten rundt AI er delt mellom de som tror AI er oppskrytt, falsknerier og ineffektiv og de som ser på AI som velfungerende, ekte og potensielt farlig. Casey Newton skriver om den falske komforten til AI-skeptikere.
-
Google lanserer en rekke nye AI-funksjoner for deres Pixel-telefoner. Dette er veldig bra produktifisering av AI og gir folk nyttige funksjoner rett i hånda. Pixel-telefonene er utvilsomt de beste Android-telefonene på markedet, men de selger overraskende fortsatt dårlig.
-
En uke etter lansering av «Apple Intelligence» opplever Apple at det å slippe generativ AI rett til forbrukere kan være utfordrende. Apple Intelligence oppsummerer en varsling fra BBC-appen helt galt og hevder at Luigi Mangione (UnitedHealth drapsmannen) har begått selvmord.
-
Gründer, investor og podcastverten (All In Podcast) David Sacks blir Donald Trumps rådgiver på AI og crypto - to temaer han meg bekjent ikke er noen ekspert på.
🌎 Big Tech
-
Liz Pelly skriver godt i saken «The Ghosts in the Machine» om hvordan Spotify (og andre streaming tjenester) angivelig fyller sine populære spillelister med billig, falsk musikk fra pseudonyme artister for å kutte kostnader på royalties. Must read.
-
Apple hevder at Meta misbruker Digital Markets Act i Europa for å tvinge Apple til å gi Meta tilgang på brukerdata de selv ikke har tilgang på. Igjen et eksempel på at reguleringer er vanskelig. Prinsippene bak DMA er gode, men resultatet er ikke alltid det samme som prinsippene. Å gi Meta tilgang til alle mine meldinger, SMS og hele telefonen er galskap, men det forstår ikke den jevne EU-borger. Samtidig, også lett for Apple å bruke dette som argument for å torpedere en del tilganger som kan være med på å øke konkurransen.
-
Roblox er verdens mest populære spill. Det har folk med uredelige hensikter også oppdaget og ulovlige kasinoer retter seg nå mot barn på Roblox slik at de kan spille med spillets valuta, Robux.
🔎 Small Tech
- Neonomics, et norsk fintechselskap som gir tilgang til over 2500 banker og 150 millioner bankkunder over hele Europa via APIer, har nå klaget inn flere norske banker til Konkurransetilsynet. De mener at norske banker favoriserer egne løsninger og at Vipps og BankAxept er i ferd med å oppnå monopol i markedet på tross av hensikten med PSD2-reguleringen som skulle sikre fri konkurranse. Som jeg skrev i «Ukens notater #12» trenger vi vesentlig større konkurranse blant banker i Norge. Dette blir spennende å følge.
- Shifter har et bra intervju med Truls Brataas, gründeren av Douchbags a.k.a Db Journey. Db fikk nylig eieren av Louis Vuitton, Dior, Tiffany og Moët & Chandon på eiersiden og Truls har kanskje bygd en av Norges mest kjente merkevarer internasjonalt?
- Teknologigigantene skader i økende grad brukerne ettersom de prioriterer vekst fremfor alt annet mener Ed Zitron i essayet «Never Forgive Them». Lang, men bra julelesning om hvordan teknologien blir brukt mot oss.
🌟 Annet
- Gjennombrudd i batteriteknologi hører vi om ofte, men denne gangen virker det faktisk nærmere enn noensinne. Stellantis og Zeta utvikler nye litium-svovel-batterier som er lettere, billigere og lades 50% raskere enn tradisjonelle litium-ion-batterier
- Ruter har startet eksperimentering med selvkjørende biler i Oslo. I Groruddalen kjører 5 selvkjørende kinesiske Nio-biler rundt for å hente og levere folk i lokalmiljøet. Dette er foreløpig en pilot, men jeg er litt usikker på om et offentlig transportselskap skal begi seg ut i taxivirksomhet og lurer veldig på hvem som leverer teknologien her?
- Internett er ikke permanent, ettersom mange nettsider og innhold forsvinner over tid, og etterlater hull i vår felles historie. The Verge skriver godt om hva som skjer når «internett forsvinner».
📈 Interessante data
-
Waymo (Googles selvkjørende robottaxier) er like store som Lyft i San Francisco med 22% markedsandel på «ridesharing» . Uber og Lyft taper terreng til Waymo.
-
YouTube, TikTok og Snapchat er de store vinnerene blant amerikanske tenåringer ifølge Pewresearch. Facebook og X/Twitter er de som taper mest. 33% brukte Twitter for 10 år siden, kun 17% bruker dem nå. 71% brukte Facebook, 32% nå.