3 min read

Min ønskeliste for WWDC 2024

Min ønskeliste for WWDC 2024
Photo by Martin Sanchez / Unsplash

Apples World Wide Developer Conference 2024 er rett rundt hjørnet (10. juni) og igjen får vi et sniktitt på hvordan macOS, iOS, WatchOS og iPad OS vil utvikle seg i året som kommer. I år ryktes det at Apple, som resten av techbransjen, kommer til å vise oss masse funksjonalitet drevet av AI. Jeg har skrevet min egen lille ønskeliste på hva jeg håper Apple leverer på.

Safari
Safari er min favorittnettleser på tvers av alle plattformer. Rask, vesentlig mindre ressurskrevende og den gjør en bra jobb i å beskytte mitt personvern sammenlignet med Chrome. Men den har fortsatt en god del forbedringsområder:

 • Endring av søkemotorer. Du kan endre søkemotor vekk fra Google i Safari, men kun til andre søkemotorer som Apple har godkjent. Her bør Safari gjøre det mulig å definere og legge til alle mulige søkemotorer, men med 20 milliarder dollar i året fra Google er det nok trolig ikke øverst på agendaen til Apple.
 • Utvidelser/Extensions. Noe av det beste med Chrome er det veldig store utvalget av utvidelser som kan installeres i nettleseren. Safari støtter utvidelser, men distribusjonen gjennom App Store gjør dette mye mer komplisert enn det trenger å være. Støtt Chrome sitt utvidelsesformat så langt det er mulig.
 • UI. Dette hører litt sammen med utvidelser, men Safari trenger sårt en «overflow» meny i verktøylinjen hvor jeg kan «gjemme» utvidelser. I dag må de ligge rett i menyen og med mange utvidelser blir det et salig rot.
 • Split-view. På iOS kan jeg ha split-view i Safari, men på Mac må jeg åpne et nytt vindu. Lån fra Arc og gi meg native split-view i samme vindu.
 • Fjerning av innhold. Det er utrolig mye støy på de fleste nettsider og i dag bruker jeg forskjellige utvidelser for å «rydde» opp på mine favorittnettsider. La meg gjøre dette native i Safari - et høyreklikk og jeg kan fjerne elementer jeg ikke vil ha (f.eks. kommentarfelt, delingsknapper osv.) Det ryktes at Apple jobber med en slik funksjon. La oss håpe det stemmer!
 • AI/LLM. Med AI og LLMer kan nettleseren gjøre mer jobb for deg. Gi meg en native og on-device AI Assistent (Siri) i Safari som kan oppsummere innhold, fylle ut skjemaer og hjelpe med søk. Ta en titt på Arc Max og la dere inspirere Apple.
 • Videomøter. Jeg sitter mye i Google Meet, Teams og andre videomøter via Safari, men jeg opplever fortsatt at denne opplevelsen ofte er bedre i Chromium-baserte nettlesere. Hvorfor? Her må Apple være mer på ballen og sørge for at all funksjonalitet støttes i Safari.

Siri / AI / LLM
Hei Siri - du var først på ballen med digitale assistenter i 2011, men nå begynner du å bli relativt dårlig sammenlignet med andre assistenter. Siri trenger et stort, stort løft nå som alle ser hva som er mulig med ChatGPT og andre LLM/AI-baserte modeller.

 • Siri + Shortcuts. Shortcuts/Snarveier er det hemlige verktøyet for å automatisere oppgaver på iOS/iPad/macOS gjennom enkel scripting, men det er alt, alt for komplisert for mannen i gata. Her har Apple en stor mulighet til å bygge en Large Action Model (LAM) - altså en AI-model som kan utføre kompliserte oppgaver på vegne av brukeren. Med Shortcuts kan Siri løse oppgaver for deg og utviklere kan definere opp oppgaver inne i apps som gjøres tilgjengelig for Siri. Med en slik modell kan Siri utvides til det uendelige. F.eks. «Hei Siri, Vipps 100 kroner til mamma», «Kjøp en ruter billett til Oslo», «Gi meg de fem siste overskriftene på Aftenposten» osv. Mye av dette er mulig i dag med Shortcuts, men brukes ikke siden læringskurven er for høy. Hvis Siri kan bygge snarveiene for deg blir dette tilgjengelig for alle.

 • En liten, rask og lokal AI. Alle nyere Macer, iPhoner og iPader har massevis av CPU/GPU-kraft. Benytt kraften vi har mellom henda til å kjøre små lokale AI-modeller hvor informasjonen ikke forlater min enhet. Apples fokus på personvern kan fort bli deres styrke. Det er ikke all informasjon jeg ønsker å dele med OpenAI/Google eller andre sentraliserte modeller. Da kan Siri hjelpe oss med alt fra å forfatte e-poster og meldinger til å redigere bilder og hjelpe oss forbedre vår trening.

 • Flerspråklig. Forstå kombinasjonen av språk mye, mye bedre. Det er fortsatt frustrerende å be Siri om å spille musikk med engelske titler på norsk.

Password/Keychain
I iOS 17 oppgraderte Apple omsider funksjonaliteten for lagring av passord og logins på tvers av macOS, iOS og iPad OS. Med innføringen av Passkeys og 1Password sitt horrible bytte til Electron framfor native-apps, droppet 1Password til fordel for Apples integrerte passordmanager. Jeg har nesten ikke sett meg tilbake, men savner fortsatt en del.

 • En app for passord. Passordfunksjonaliteten til Apple er begravd dypt nede i Innstillinger og er ikke veldig lett å finne uten å bruke Ricky Mondello sin Shortcut som du kan legge som en «app» på hjemskjermen eller menyen på macOS. Vi trenger en App!
 • Støtte for annet enn passord. Jeg vil gjerne lagre annen viktig informasjon som f.eks. kredittkort, passnummer, notater, forsikringer og annet samme sted som jeg oppbevarer passord.
 • Støtte for egne felter. Det er ikke alltid en login kun er brukernavn og passord. Vi trenger støtte for egne felter og wildcard på domener slik at login kan brukes over flere domener, men med samme login.