Allmennkringkasteren som ikke ville nå allmennheten

Allmennkringkasteren som ikke ville nå allmennheten

For to uker siden skrev jeg en Tweet som har fått en god del oppmerksomhet og åpenbart traff en nerve hos mange. Fra mars av er nemlig NRK sine mange gode podcaster kun tilgjengelig via NRKs egen app og dette er et tema som engasjerer. Skal en skattefinansiert allmennkringkaster boikotte åpne standarder og begrense åpen distribusjon av sitt innhold?


Podcasting – en åpen standard

I denne diskusjonen er det viktig å forstå historien til podcast. Historien er nok for de aller fleste ganske ukjent, men det hele begynte i år 2000 når mannen bak RSS, Dave Winer, implementerte en funksjon foreslått av Tristan Louis i RSS-spesifikasjonene som gjorde det mulig å inkludere lydfiler i en vanlig RSS-strøm. RSS (Really Simple Syndication) er en standard som gjør det lett å abonnere på innhold fra nettsider og få en oppdatering når nytt innhold er tilgjengelig. Ved å gjøre det mulig å legge til lydfiler (MP3) i RSS, gjorde man det samtidig mulig å abonnere på lyd og voilá så var podcasten født.

Året etter la Apple grunnsteinen for podcastens videre vekst med lanseringen av iPod, den første brukbare MP3-spilleren. Navnet podcast ble til ved å trekke sammen ordene «iPod» og «broadcast», men bruken av podcasts var fortsatt helt marginal og kun for spesielt interesserte. Det første kommersielle gjennombruddet kom først i 2005 da Apple lanserte iTunes 4.9 med innebygd støtte for podcasts. iTunes gjorde det lett å finne podcasts og enda enklere å få dem over på iPoden. Apple lot alle publisere sin podcast til iTunes gjennom å gi dem RSS-strømmen til deres podcasten og Apple listet deretter podcasten i sitt bibliotek. . Alt man behøvde var å ta opp MP3-filer, lagre dem på en server og lage en RSS-strøm som iTunes deretter kunne lese og inkludere i sitt store bibliotek. Amatører og erfarne mediehus strømmet til og dette ble startskuddet på podcasting slik vi kjenner det i dag.


Gitt at det var den åpne standarden RSS som lå bak suksessen til fenomenet podcast, var ikke podcasting noe som forble i Apples kontroll. Apple populariserte standarden, men åpenheten skapte et stort økosystem og låste ikke formatet til Apple. På samme måte som jeg i dag kan velge mellom et stort antall nettlesere som Safari, Chrome, Mozilla, Edge eller Opera til å lese nettsider, kan jeg også velge i et stort antall podcast-klienter som Overcast, Pocket Casts, Apple Podcast, Google Podcasts, PlayerFM, Podbean, Castro, Castbox og mange, mange fler til å høre på podcaster. Det finnes podcast-apper for Web, Mac, Windows, Linux iPhone, Android, iPad, Apple Watch, Google Watch, CarPlay, Android Auto, Apple TV og omtrent en hver tenkelig plattform hvor det finnes brukere.


NRK boikotter standarden

Fra og med mars har NRK gjort følgende:

  • Fjernet alle NRK podcaster fra Apple, Spotify og Google sitt podcast bibliotek.
  • Fjernet RSS-feedene til alle NRK podcaster

Disse to valgene NRK har gjort kan kanskje se like ut, men har litt forskjellig effekt. Apple og Spotify er de to mest populære podcast appene i Norge, men de har også sine egne bibliotek som betyr at folk enkelt kan søke opp deres podcaster rett i appen. Det er viktig å skille mellom Apple, Google og Spotify sine bibliotek og podcast appene Apple, Google og Spotify tilbyr. Når NRK fjerner innholdet sitt fra disse bibliotekene vil det bli vanskeligere for forbrukere å finne NRK sine podcaster, men både Apple og Google sine podcast-apper er helt åpne og støtter podcaster som ikke kommer fra deres eget bibliotek så lenge de støtter den etablerte podcast standarden – RSS+MP3.

NRK sin argumentasjon for å fjerne podcastene fra Apple og Spotify er at begge disse aktørene har gått fra å distribuere andres innhold til å også produsere eget innhold og ta betalt for dette. NRK mener dermed at ved å distribuere sitt innhold på disse plattformene, bygger man opp Apple og Spotify sitt betalte innhold og man mister redaksjonell kontroll. Dette argumentet har jeg forståelse for. Apple og Spotify er kommersielle aktører som har helt andre prioriteringer enn NRK, men det virker også som et argument hvor NRK ikke er helt konsekvente da de publiserer innhold fra NRK Super på Youtube. Hvorfor skal NRK sitt innhold for barn vises på Youtube? Kan det ha noe med at målgruppen er der?

NRK, som en allmennkringkaster, må spørre seg hvordan de skal nå flest mulig mennesker på de plattformene som brukes og gjøre lytteopplevelsen av eget innhold så god som mulig. Hvordan skal NRK sitt innhold bli prioritert når man konkurrerer med en evig strøm av innhold fra Youtube, Tiktok, Snapchat og man selv innrømmer at man har problemer med å nå unge lyttere? §24 i NRK-plakaten tilsier at «NRK skal være til stede på, og utvikle tjenester på, alle viktige medieplattformer, herunder Internett, for å nå bredest mulig ut med sitt samlede programtilbud». Jeg vil argumentere med at det å ikke være tilstede på de to viktigste medieplattformene for podcasts er et brudd på NRK-plakaten og i hvert fall ikke gjør det lettere å nå unge lyttere.


Det mest problematiske med NRK sin endring er dog ikke at de har fjernet innholdet fra Apple, Spotify og Google, men at de har fjernet sin RSS-feed. Ved å fjerne RSS-feeden, kan vi som lyttere ikke lenger høre på NRK sine podcaster i våre foretrukne podcast app. Innholdet blir låst ned i NRK sin egen Radio-app og NRK støtter dermed ikke lenger det åpne podcast-formatet. Plattformer NRK ikke velger å lage sin Radio-app til kan ikke lenger brukes til å høre på NRK sine podcaster. Jeg bruker f.eks. Apple Watch til å lytte på podcaster, men NRK har ingen app til Apple Watch. Andre hører på podcaster på SmartTVen, men NRK har ingen Radio-app for SmartTV. Ved å gå vekk fra den åpne standarden, låser NRK innholdet sitt inn i sitt eget univers hvor de selv bestemmer hvilke enheter lytteren kan konsumere innholdet på og tar ingen hensyn til hva lytteren selv vil. Dette må sies å være veldig, veldig langt unna NRKbeta-doktrinen om å være den beste distributør av eget innhold. Hvis man skal ta en analogi, må det være at jeg må bruke en egen NRK-nettleser for å kunne lese artiklene på NRK.no og at disse ikke lenger var mulig å lese gjennom Safari, Chrome eller Firefox fordi NRK ikke lenger ønsket å støtte det åpne HTML-formatet. Ville noen synes at det var greit? Neppe.

Jeg kan ikke se at det finnes noen økonomiske eller kvalitative hensyn som tilsier at NRK ikke lenger kan tilby RSS-feeds. De har tilbudt RSS-feeds for sine podcaster til og med mars i år. De tilbyr RSS-feeds for alt sitt nyhetsinnhold på web. NRK har tatt ett aktivt valg for å sabotere det åpne formatet. Er det en rolle en skattefinansiert allmennkringkaster skal ta? Dette mener jeg er et klart brudd på §31 i NRK-plakaten som tilsier at «NRK bør så langt som mulig benytte åpne standarder, så fremt ikke økonomiske eller kvalitative hensyn taler imot dette.».

Bildet over viser en rask mockup av hvordan NRK kunne ha løst problemet. Et par enkle knapper på NRK sin nettside som gir ut RSS-feeden til podcasten og gjør det enkelt å legge podcasten til sin favoritt podcast-app ville gjort NRK sin endring vesentlig mer spiselig. I tillegg ville den også gjort hverdagen mye lettere for NRK sine lyttere som garantert ikke kun hører på NRK sitt innhold. NRK sin endring virker på meg å være drevet av interne behov framfor å sette lytteren først. Det er sjeldent en vinnende oppskrift.

Developers to the rescue!

Heldigvis er jeg ikke alene i å mene at NRK sin nyeste endring er særdeles uheldig. Flere forskjellige utviklere har allerede laget alternative løsninger for å få NRK sine podcaster tilbake på RSS. Mest lovende er foreløpig Olav Sundfør sin NRSS som generere fungerende RSS-feeds for alle NRK sine podcaster. Olav sin «hack» har også blitt omtalt i Kode24 og prosjektet er åpen kildekode hvor hvem som helst kan bidra til å forbedre tjenesten.

Med NRSS søker du enkelt etter podcasten du ønsker å få RSS-feeden til, kopierer URLen og limer denne inn i din podcast-app. I Apple Podcast går du til «Bibliotek», trykker på «…» i høyre hjørne og limer inn URLen du kopierte og klikker «Følg». Da vil NRK sine podcaster igjen vises i Apple Podcast. Her finner du en oppskrift på hvordan du legger til RSS-feeder i andre podcast-apper som Pocketcast, Google Podcasts, Overcast osv.