Ukens notater #6: Google må åpne Play Store
I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk.
Denne uken kom omsider dommen i Google vs. Epic Games hvor Epic Games saksøkte Google og Apple for å drive ulovlige monopol med deres Google Play Store og App Store-modell. Saken mot Apple ble stort sett dømt i Apples favør og Epic sin anke ble avvist. Resultatet for Google ble derimot noe helt annet. En amerikansk domstol har konkludert med at Google har drevet et ulovlig monopol.
Google kan dermed bli tvunget til å åpne opp Google Play-butikken for konkurranse slik at rivaliserende tredjepartsappbutikker får tilgang til hele katalogen med Google Play-apper. Google må også gi utviklere muligheten til å fortelle brukere om andre måter å betale på, gi brukere andre måter å laste ned appene sine utenfor Play Store og la Android-utviklere sette sine egne priser. Alt i alt ganske omfattende endringer. Google har varslet at de anker kjennelsen. Microsoft har varslet at de vil begynne å tilby Xbox-spill i direkte i sin Xbox-app på Android allerede neste måned som resultat av denne kjennelsen.
Denne dommen, samt EUs Digital Markets Act og andre lignende dommer rundt omkring i verden setter Apple og Googles App Store-modell under betydelig press og tvinger fram endring. Samtidig har App Store-modellen vært driveren for en enorm forenkling for forbrukeren og skapt en audiens for apputviklere som de vanskelig ville fått med en annen distribusjonsmodell. En potensiell framtidig fragmentering av App Store-modellen hos Google og Apple vil utvilsomt gjøre det vanskeligere for forbrukerne å finne, installere og betale for apper og innhold. De fleste ønsker nok at Google og Apple skal redusere sin take-rate og myke opp reglene, samtidig som enkelheten dagens modell består. Det er neppe synonymt med et stort antall konkurrerende «App Stores»
-
Casey Newton i The Platformer gjennomgår hva konsekvensene av Googles andre monopoldom potensielt kan være. Dette er ikke samme dom som jeg nevner over, men en helt annen rettsak som Google tapte mot amerikanske myndigheter i August.
-
Geoffrey Hinton og John Hopfield vant i fellesskap Nobelprisen i fysikk 2024 for sitt grunnleggende arbeid med kunstige nevrale nettverk. Hinton og Hopfield har vært sentrale i arbeidet med nevrale nettverk og AI siden slutten av 1970-tallet. Samtidig vant også Demis Hassabis og John Jumper fra DeepMind Nobelprisen i kjemi for deres arbeid med AlphaFold, en AIsom forutsier strukturen til proteiner. Fire sentrale personer innen AI har med andre ord vunnet to nobelpriser i år.
-
Ingen AI uten drama heller - den nylige nobelprisvinneren Geoffrey Hinton brukte anledningen til å også fortelle verden at han var stolt av en av sine tidligere studenter, Ilya Sutskever, hadde gitt Sam Altman sparken i OpenAI. Hinton mener Sam Altman er for lite opptatt av sikkerhet i utviklingen av AI.
-
Krypto og blockchain-hypen har glidd over, men den grunnleggende teknologien utvikles fortsatt videre. 47% av verdens tradisjonelle hedgefond har nå eksponering for krypto-aktiva.
-
Mer om krypto: Morten Søberg, direktør for samfunnskontakt i SpareBank 1 snakker med Tom Staavi om krypto fra et tradisjonel finans ståsted i siste episode av podcasten Finanslunsj. Søberg har vært på studietur og besøkt sentralbanksjefen i El Salvador - det eneste landet i verden som har innført Bitcoin som betalingsmiddel.
-
Elon Musk og Tesla viste omsider fram sin visjon på robot-taxier og presentert fungerende prototyper av Tesla Cybercab som er to seters bil uten ratt eller pedaler og kjører 100% selv. Lanseringens største overraskelse var «Robovan» - en selvkjørende buss. Begge bilene lignet på noe som er tatt ut av Bladerunner. Bilene blir ikke klare før om 2-3 år og spørsmålet er da hvordan disse skal konkurrere mot Google sine Waymo robot-taxier som allerede nå kjører 100.000 turer i uken i flere amerikanske byer? Google sin software er her nå, men de lager ikke biler. Tesla produserer biler i stor skala, men softwaren er åpenbart langt fra klar. Begge har samme utfordringer med regulering. Har Waymo egentlig «first mover advantage»? Dette føltes unektelig mer ut som en presentasjon av en visjon for å blidgjøre investorer og selge historien om at Tesla er mer enn bare et bilselskap.
-
I dagene som ledet opp til Teslas presentasjon av Cybercab forlot 4 sentrale nøkkelpersoner som rapporterer direkte til Elon Musk selskapet og Elons nye bestevenn Donald Trump uttalte i en tale i bilbyen Detroit at han ville forby selvkjørende biler.
-
Wired har en interessant profil av Jake Sullivan, Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, om hans arbeid med å sørge for at USA vinner over Kina i krigen om å være den teknologiske supermakten.
-
The Guardian har en profil av Dave Winer, mannen som har hatt en finger med i spillet i utviklingen av RSS, podcast og blogging.
-
To Harvard-studenter har lagd en «proof of concept» på kombinasjonen AI, smarte briller (Meta's Ray-Ban Smart Glasses) og offentlig tilgjengelig informasjon som kan gjøre det mulig å mer eller mindre live innhente informasjon om mennesker du møter eller ser på. Forestill deg at en fremmed person tar kontakt med deg på t-banen og han allerede vet hva du heter, hvor du jobber, hvor du bor og hva din samboer heter. Dette ser ut som science fiction, men er relativt enkelt å lage med hyllevare allerede i dag. Meta på sin side trener sannsynligvis deres egne AI-modeller med bilder fra disse Ray-Ban-brillene.
-
Mer personvern: En ny 48 siders rapport fra Center of Digital Democracy viser nok en gang at man aldri bør koble smart TVen sin til Internett og heller bruke Apple TV eller Chromecast. Smart TVen er ikke «smart» for andre enn produsenten som selger dine data til annonsører og adtech-selskaper. Godt oppsummert av Arstechnica her.
-
Ny iPhone og Sebastiaan de With fra Lux gjør sin årlige svært detaljerte gjennomgang og test av verdens mest populære kamera. Nerdete og herlig.