4 min read

Ukens notater #6: Google må åpne Play Store

Denne uken kom omsider dommen i Google vs. Epic Games hvor Epic Games saksøkte Google og Apple for å drive ulovlige monopol med deres Google Play Store og App Store-modell. En amerikansk domstol har konkludert med at Google har drevet et ulovlig monopol.

I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk.

Google must crack open Android for third-party stores, rules Epic judge
Android could soon be a very different place.

Denne uken kom omsider dommen i Google vs. Epic Games hvor Epic Games saksøkte Google og Apple for å drive ulovlige monopol med deres Google Play Store og App Store-modell. Saken mot Apple ble stort sett dømt i Apples favør og Epic sin anke ble avvist. Resultatet for Google ble derimot noe helt annet. En amerikansk domstol har konkludert med at Google har drevet et ulovlig monopol.

Google kan dermed bli tvunget til å åpne opp Google Play-butikken for konkurranse slik at rivaliserende tredjepartsappbutikker får tilgang til hele katalogen med Google Play-apper. Google må også gi utviklere muligheten til å fortelle brukere om andre måter å betale på, gi brukere andre måter å laste ned appene sine utenfor Play Store og la Android-utviklere sette sine egne priser. Alt i alt ganske omfattende endringer. Google har varslet at de anker kjennelsen. Microsoft har varslet at de vil begynne å tilby Xbox-spill i direkte i sin Xbox-app på Android allerede neste måned som resultat av denne kjennelsen.

Denne dommen, samt EUs Digital Markets Act og andre lignende dommer rundt omkring i verden setter Apple og Googles App Store-modell under betydelig press og tvinger fram endring. Samtidig har App Store-modellen vært driveren for en enorm forenkling for forbrukeren og skapt en audiens for apputviklere som de vanskelig ville fått med en annen distribusjonsmodell. En potensiell framtidig fragmentering av App Store-modellen hos Google og Apple vil utvilsomt gjøre det vanskeligere for forbrukerne å finne, installere og betale for apper og innhold. De fleste ønsker nok at Google og Apple skal redusere sin take-rate og myke opp reglene, samtidig som enkelheten dagens modell består. Det er neppe synonymt med et stort antall konkurrerende «App Stores»