Ukens notater #4
I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk. Du kan abonnere på dette som et nyhetsbrev på e-post, følge den på RSS eller lese den rett på nettsiden.
-
Energi- og vannforbruket til datasentrene som driver AI chatbottene vi benytter blir visualisert godt av Washington Post i denne saken. Foreløpig har det enorme energiforbruket ikke blitt et like betent tema som lignende energiforbruk for blockchain og krypto - kanskje fordi oppsiden med AI er lettere å forstå? Regjeringen har ønsket å stenge døren for krypto-utvinning i Norge og regulere datasenterindustrien, men vil de også stenge døren for AI? Det er vanskelig å regulere hva private selskaper og personer skal bruke sine datamaskiner til.
-
Midjourney, Stableinfusion og andre AI-bildegeneratorer lager ikke bilder som nødvendigvis er trygge å bruke hva gjelder opphavsrettigheter. Denne tråden på Twitter/X viser hvordan Midjourney gang på gang genererer plagierte bilder med riktig prompt.
-
Forrige uke nevnte jeg at DNBs oppkjøp av Sbanken burde bli pensum i hvordan å ikke gjøre et oppkjøp ettersom oppkjøpet har resultert i at flere nye digitale banker har fått vind i seilene og flere nye slike banker har blitt lansert . Denne uka kom enda et datapunkt på hvor katastrofalt dårlig det har gått i EPSIs kundetilfredsundersøkelse blant norske banker. Øverst på tronen, den relativt nye digitale banken Bulder. Nederst Sbanken. Historisk har Sbanken hatt de mest fornøyde kundene, men nå svarer over halvparten av Sbanken-kundene svarer at devurderer å bytte bank det kommende året og gir banken desidert laveste score.
-
Jon Kåre Stene, en av Oda-gründerne, uttaler seg til E24 om situasjonen i Oda. Han stiller spørsmål til investorenes sammenslåing av Oda og Svenske Mathem egentlig ble gjort for å redde et skakkjørt Mathem. Jon Kåre er også i gjest i siste episode av Shifters podcast der han prater om «founder mode» og Oda. Verdt en lytt!
-
Apple har lansert neste versjon av alle sine operativsystemer denne uka. Mange nyttige nye funksjoner og Jason Snell i Sixcolors skriver bra om de viktigste oppdateringene i iOS 18. AI-funksjonene Apple flittig har demonstrert glimrer med sitt fravær og blir først tilgjengelig senere i år i en ny oppdatering - og kun hvis du setter telefonen til engelsk språk. En annen interessant betraktning om oppdateringen fra Apple er introduksjonen av støtte for RCS-meldinger. RCS er SMS 2.0 og Apple har blitt presset av EU til å støtte denne standarden for å forbedre meldinger mellom iOS og Android. EU glemte dog å presse operatørene til å gjøre noe som helst. Verken Telenor, Telia eller ICE har støtte for RCS fra iPhone. Det største problemet til RCS-meldinger er mangelen på ende-til-ende kryptering, men det kan være underveis å bli løst.
-
Ref. ny OS-lanseringer fra Apple så er det fortsatt en stor gåte for meg hvorfor ikke fler norske apper prøver å lansere støtte for nye iOS-funksjoner på lanseringsdagen. Det er en god oppskrift på å bli «featured» av Apple i App Store og en glimrende anledning til å gjøre dine beste brukere happy. Ruter viser hvordan det skal gjøres og blir premiert med tittelen «de beste appene til iOS 18» av Apple i App Store.
-
David Hansson oppsumerer godt problemene med «Passkeys» som er den nye standarden som skal løse alle våre passordproblemer. Passkeys er et godt steg på veien til å eliminere passord, men introduserer også en rekke nye problemer.
-
OpenAI har mer enn 11 millioner betalende abonnementer og månedlige inntekter på over 2.4 milliarder norske kroner.
-
California var «Tesla»-staten i USA med flest Teslaer av alle stater i USA. I California beveger nå folk seg bort fra Tesla, skammer seg over å eie en Tesla og salget er ned 22%, mens elbiler fra konkurerende merker er opp 41%. Tesla taper altså i et voksende marked. Elon Musks polariserende oppførsel påvirker sannsynligvis salgstallene i en historisk liberal stat. Kommer vi til å se lignende tall i Norge eller er vi skånet fra det harde amerikanske debattklimaet?
-
Min årlige tur til StartupExtreme i Hemsedal har som regel også betydd at jeg har truffet på Bjørn Holte i en eller annen setting. Dagens Næringsliv har en fin profil av Bjørns selskap «Hedgehog» som bygger vesentlig bedre skotørkere enn alle andre fra kjøkkenbordet i Hemsedal. Holte har funnet en nisje få produsenter bryr seg om, bygd et svært godt produkt og lykkes helt uten eksterne investorer.
-
OpenAI sin siste modell - o1 - scorer 120 i IQ i en norsk Mensa-test. o1 fikk 25 av 35 spørsmål riktig. Vesentlig mer enn gjennomsnittet for oss dødelige.
-
Anduril, forsvarsselskapet til Ocolous-gründer Lucky Palmer, lanserer en ny kryssermissil med en lanseringsvideo som minner mer om lanseringen av et spill enn et dødelig forsvarsprodukt. Silicon Valley-kultur vs. forsvarsindustriens kultur er på kollisjonskurs.