Ukens notater #26: Kan Elons imperium falle?
Da Elon Musk kjøpte Twitter for 44 milliarder dollar i oktober 2022 kjøpte han ikke selskapet for kontanter. Han finansierte oppkjøpet ved hjelp av en kombinasjon av personlige banklån, gjeld i Twitter, egenkapital og kontantbidrag fra eksterne investorer. For å få disse personlige lånene, brukte han en betydelig andel av Tesla-aksjene sine som pant i storbanker som Morgan Stanley, Barclays og Bank of America. Ifølge dokumentasjon fra Tesla til det amerikanske finanstilsynet (SEC), har Musk pantsatt 238,4 millioner aksjer som sikkerhet for personlig gjeld per 2024 - noe som betyr at omtrent én tredjedel av Elon Musks formue er brukt som sikkerhet for private lån. Mesteparten av Musks formue er bundet opp i hans eierandeler i Tesla.
Elon er verdens rikeste mann, men han er også verdens kanskje mest belånte mann. Dette fungerer fint så lenge aksjekursen i Tesla fortsetter å stige eller er stabil, men de siste 3 månedene har aksjekursen falt 41%. Årsaker til kraftige aksjefall er alltid komplekse, men Elon Musks nære relasjon til Donald Trump, MAGA-bevegelsen, DOGE og hans stadige mer bisarre oppførsel har gjort han til en av de mest polariserende figurene - kanskje spesielt i USA, men også i Vesten. Dette får åpenbart konsekvenser for merkevaren Tesla som til syvende og sist er tett, tett koblet til Elon Musk.
We struggle to think of anything analogous in the history of the automotive industry, in which a brand has lost so much value so quickly
uttalte JPMorgan analyst Ryan Brinkman.
Sterke merkevarer tar veldig lang tid å bygge, men veldig kort tid å rive ned. Svært få merkevarer vil over tid kunne leve med den typen negativ oppmerksomhet som Tesla får nå. Ja, en kjerne av fans vil alltid være trofaste, men det er ikke kjernen av fans som står for volum. Det er heller ikke bare potensielle kunder som begynner å tvile, men også Tesla-investorer. Flere investorer har tatt til orde for at Elon må fokusere enten på Tesla eller Doge, mens andre investorer stiller nå spørsmål ved hvorfor Tesla, til tross for en stor kontantbeholdning, tok opp mer gjeld i fjor. I tillegg er konkurransen sterkt økende og Teslas forsprang til konkurrentene mindre. Når narrativet rundt et selskap endres så fort, kan det åpenbart få store konsekvenser ganske raskt.
Hvis kursen faller enda mer, kan Elon få det som i finansverden kalles en «margin call». En margin call oppstår når verdien på sikkerheten (Tesla-aksjene bankene har pant i) bak et lån faller så mye at bankene krever at låntakeren (Elon) enten stiller mer sikkerhet eller betaler ned deler av lånet umiddelbart. Dette kan tvinge Elon til å selge aksjer i Tesla, noe som igjen vil redusere prisen på aksjene i Tesla og potensielt starte en nedadgående spiral. Denne risikoen varslet Tesla børsmarkedet om allerede kort tid etter oppkjøpet av Twitter.
Certain banking institutions have made extensions of credit to Elon Musk, our Chief Executive Officer, a portion of which was used to purchase shares of common stock in certain of our public offerings and private placements at the same prices offered to third-party participants in such offerings and placements. We are not a party to these loans, which are partially secured by pledges of a portion of the Tesla common stock currently owned by Mr. Musk. If the price of our common stock were to decline substantially, Mr. Musk may be forced by one or more of the banking institutions to sell shares of Tesla common stock to satisfy his loan obligations if he could not do so through other means. Any such sales could cause the price of our common stock to decline further. Further, Mr. Musk from time to time may commit to investing in significant business or other ventures, and as a result, be required to sell shares of our common stock in satisfaction of such commitments.
Elon Musk er åpenbart klar over hva som skjer. På torsdag kalte han inn til en offentlig «all-hands» for alle Tesla-ansatte og ba dem ikke selge aksjer. Uken før gjorde Donald Trump det hvite hus til en bilforhandler og denne uka truet han Tesla-demonstranter med 20 års fengsel. Trumps justisminister klassifisert den økende bølgen av angrep mot Tesla-forhandlere som «innenlandsk terrorisme».
«Never bet against Elon» sa Peter Thiel og skrøt av Elons Musks forståelse av risiko. Jeg tror få vellykkede mennesker i denne verden tar like høy risiko som Elon Musk, spørsmålet som nå gjenstår er å se om hans politiske risikovillighet er like god som hans forretningsmessige risiko.



🤖 AI
- Ben Thompson har et glimrende intervju med OpenAI sjefen Sam Altman om selskapets reise fra et forskningslaboratorium uten en tydelig forretningsmodell til en forbrukermerkevare.
- Anthropic gir Claude muligheten til å gjøre websøk. Alle de største forbrukerrettede chatbottene (ChatGPT, Gemini, LeChat og Claude) angriper dermed nå Googles hovedinntektskilde.
- Franske Mistral AI, som står bak LeChat, har lansert en ny åpen kildekode-modell kalt Mistral Small 3.1. Denne skal overgår konkurrenter som GPT-4o Mini, samtidig som er helt åpen kildekode. LeChat har vokst kraftig etter valget av Donald Trump og det europeiske fokuset på å støtte lokal teknologi har blitt vekket til live.
- Inga Strümke skriver særdeles godt i en kronikk i Aftenposten om hvorfor hun får fnatt av språkmodeller. Språkmodeller (LLM) som ChatGPT er ikke det samme som kunstig intelligens (AI), selv om mange tror det. Mange fokuserer på språkmodeller, mens de fleste nyttige AI-systemer ikke handler om tekst. Det er viktig å forstå at språkmodeller har begrensninger og ikke nødvendigvis kan løse alle problemer vi står overfor.
- AI-roboter som scraper nettsider for innhold de kan trene seg opp på, har blitt et reelt ressursproblem for mange større nettsider. Robotene gjør en så grundig jobb at det til tider går utover vanlige brukere og kunder av enkelte nettsider. Cloudflare har lansert AI Labyrinth, et verktøy som bruker AI-generert innhold for å forvirre og sløse bort ressursene til uønskede roboter på nettsider. Når det er aktivert, genererer det skjulte lenker som kun roboter kan se, noe som gjør det mulig å identifisere dem uten å forstyrre ekte brukere. Vi er altså nå i en verden hvor vi bruker AI-generert innhold for å forvirre roboter som skal lage AI-generert innhold.
- Når vi først snakker om scraping, The Atlantic har i saken «The Unbelievable Scale of AI’s Pirated-Books Problem» gått i dybden på hvordan Meta har brukt enorme biblioteker av piratkopierte bøker til å trene sine AI-modeller - ikke helt uproblematisk.
🌎 Big Tech
- Benedict Evans skriver svært godt om Apples Siri-krise som jeg også omtalte i forrige ukes «Ukens notater».
- Mer Apple: I lys av Apples Siri-krise gjør Tim Cook nå sjeldnes endringer i ledelse og ansvarsområde i Apple. Siri flyttes fra AI-sjefen og eks-Google ansatte John Giannandrea til Mike Rockwell som har ledet utviklingen av Vision Pro. Rockwell rapporterer til Craig Federighi som er Senior Vice President of software engineering i Apple. Craig er en av de absolutt viktigste personene i Apple og av mange sett som en potensiell arvtaker til Tim Cook. Endringen av ansvar tyder også på at problemet er reelt.
- Europa mobiliserer på teknologi. En koalisjon av over 80 organisasjoner i Europas teknologibransje ber EU-lovgivere om å redusere avhengigheten av utenlandske digitale tjenester og støtte utviklingen av lokal teknologi. Viktig og riktig.
- EU går nå på nytt til aksjon mot Google og Apple for brudd på Digital Markets Act (DMA), til tross for press fra president Trump. Google anklages for å favorisere egne tjenester i søkeresultater, mens Apple er pålagt å tillate bedre kompatibilitet med konkurrerende hardware som smartklokker, hodetelefoner osv.. Begge selskapene har fått svært detaljerte krav på seg. Fra et forbrukerståsted er kravene riktige, men samtidig relativt hemmende for produktutvikling.
- Mer Apple og EU: Der Spiegel har en bra gjennomgang av hvordan Apples nye modem har blitt utviklet i Tyskland, nærmere bestemt München.
🔎 Small Tech
- Noen som blir glade for at EU krever mer åpenhet fra Apple rundt integrasjon av smartklokker er gründeren av Pebble. Pebble var en av de første smartklokkene i markedet, de ble kjøpt opp av Google og tidligere i år slapp Google Pebble fri ved å åpne all kildekode. Pebble gründeren er klar med nye smartklokker under nytt navn i løpet av året,.
- Den desentraliserte webben fikk enda en ny stjerne i hatten denne uka når Ghost (en populær blogg/nyhetsbrev plattform som er motoren for denne bloggen) lanserte sin støtte for ActivityPub. Med denne lanseringen kan nå Ghost, Wordpress, Metas Threads, Mastodon og en rekke andre desentraliserte sosiale tjenester snakke sammen. Vi er enda ett steg nærmere et desentralisert sosialt nettverk på web.
🌟 Annet
- iRobot, selskapet bak Roomba-støvsugeren ble forsøkt kjøpt opp av Amazon, men oppkjøpet ble stoppet av konkurransemyndighetene. Nå varsler iRobot at de kan nærme seg konkurs. Åpenbart totalt feilslått regulering.
- Kinas marked for elbiler vokser raskt og utgjør en betydelig trussel mot USAs teknologiske dominans og Europas industri. Selskaper som BYD og Geely leder an, og bruker avansert teknologi og et stort hjemmemarked til å utkonkurrere tradisjonelle bilprodusenter. Overgangen til elbiler handler ikke bare om biler, men markerer en større endring i globale teknologi- og produksjonsstandarder.
- New York Times har en god profil av Steve Davis, lederen for DOGE og en av Elon Musks mest lojale ansatte.
- The Platformer har en bra analyse av Metas «Community Notes» som tar over store deler av modereringen som ble gjort tidligere.
- Roku, som har slått seg opp på ekstremt billige TV-bokser, software til TV-produsenter og adtech for TV, tester nå en funksjon som tvinger deg til å se på annonser hver gang du slår på TVen. Det er fortsatt en regel som gjelder hva gjelder «smart TVer» – kjøp en Apple TV eller Chromecast og bruk aldri TVens innebygde smartfunksjonalitet.
- Har du lyst å lære litt bitte litt mer om Bitcoin og desentraliserte penger? Jeg skrev i uken som gikk også om en litt morsom «trend» som går for tiden – Lotto for nerder 👇👇
