4 min read

Fremtidens Apple selger tjenester til alle

Fremtidens Apple selger tjenester til alle
Photo by surasak_ch / Unsplash

Alle forbinder Apple med iPhone, iPad og Mac, men sakte men sikkert er Apple på vei til å bli et selskap som også selger deg et stort knippe av tjenester. Denne måneden har Apple lansert to av sine tjenester som normalt krever et Apple-produkt på web - et stort skifte for Apple og en tydeliggjøring av hvor viktig tjenester er for selskapet.

Ser man på tallene Apple selv presenterer i sin kvartalsrapporter, representerer omsetningen fra Apple sine tjenester allerede nå mer enn omsetningen fra hardware produktene Mac, iPad, Apple Watch, AirPods til sammen. I siste kvartal rapporterte Apple omsetning på 24 milliarder dollar på fra «Tjenester» og 22 milliarder dollar fra hardware salg utover iPhone. Det er kun iPhone i Apples produktportefølje som omsetter for mer.

Men ingen selskaper lever av omsetning - de lever av profitt. Også her utgjør Apple sine «tjenester» en vesentlig del og har økt kraftig de siste årene. I siste kvartal rapporterte Apple en profitt på 18 milliarder dollar på tjenester mot 22 milliarder dollar på salg av hardware. Marginene på å selge tjenester er særdeles mye hyggeligere enn å selge hardware som faktisk har en marginal kost.

Viktigheten av tjenester hos Apple er med andre ord stor, men omsetningen Apple rapportere under tjenester lyver dog litt. Det er nemlig ikke bare det vi forbinder med tjenester fra Apple som Apple Music, Podcasts, Apple TV+, iCloud, Apple Pay osv. men også inntekter fra alt salg av apper og tjenester fra tredjeparter i App Store og inntekter fra Apples eksklusive avtale med Google om Google søk i Safari. Sistnevnte er alene verdt hele 20 milliarder dollar eller 211 milliarder norske kroner - omtrent halvparten av hele omsetningen til Equinor i 2023.

Begge de sistnevnte inntektene er også under sterkt press. I Europa (ikke Norge) har Apple under Digital Markets Act blitt tvunget til å tillate konkurrerende App Stores på iOS og de første butikkene har allerede åpnet med AltStore, Epic Game Store og Setapp Mobile. En rekke dommer rundt om i verden har utfordret Apples krav om 30% på alle transaksjoner som skjer i (og utenfor) App Store og ekstern press samt misfornøyde utviklere vil sannsynligvis føre til reduserte marginer over tid. Apples inntekter fra Google-søk på 20 milliarder dollar er også i spill ettersom Google nylig ble kjent skyldig i å ha et monopol på søk i USA. Et av de viktigste punktene i denne saken var nettopp Googles betaling til Apple for å hindre konkurranse i søkemotormarkedet. Denne betalingen kan neppe fortsette.

All in på tjenester - nå også for alle

At Apple har solgt kundene sine tjenester er ikke noe nytt, men denne sommeren ser vi tegn til en helt ny retning for Apples tjenester. De skal bli tilgjengelige for alle - uavhengig om du har Apple hardware eller ikke.

Tidligere har Apples tjenster vært forbeholdt de som har kjøpt seg en iPhone, Mac eller iPad. Tjenestene har vært låst inn i apper som kun har vært mulig å finne på Apples platform og uten hardware fra Apple fikk du ikke bruke tjenestene. Denne strategien med å lage god programvare som selger Apples hardware har vært veldig viktig for Apple. Med lanseringen av Apple Music kom første endring. Apple lanserte appen også på Android. Deretter kom Apple TV+ og nå er denne tjenesten forhåndsinstallert på TVer fra Samsung, LG, Sony, HiSense, Panasonic og fler.

Sakte men sikkert har Apple åpnet opp sine tjenester for fler. Nå skjer det noe enda mer interessant. Apple ser nemlig ut til å stake ut en helt ny retning hvor flere av deres tjenester skal bli tilgjengelig for alle med en nettleser - uavhengig om du har Mac, Windows, iPhone eller Android.

I går lanserte Apple sin podcast-tjeneste på web. På podcasts.apple.com kan du nå streame alle podcaster i Apples podcast bibliotek - både gratis og betalte. Du kan logge inn med din Apple-konto og det som skjer på web blir synkronisert med det som skjer i appene i Apples økosystem.

I juli lanserte Apple sin kart-tjeneste på web i beta. Du kan bruke beta.maps.apple.com som en Google Maps-konkurrent og alle steder du har lagret og guider du har laget blir synlige på tvers av appene og web når du logger inn. Bedriftsomtaler, bilder og alt annet du forbinder med kart er allerede på plass.

Tidligere i år ble også Apple sin streaming-tjeneste Apple TV+ tilgjengelig på web. Apple Music fikk sin webutgave allerede i 2020.

Disse lanseringene tyder på en endring hos Apple. Tjenester er viktigere enn noensinne og for å bli et selskap som virkelig selger tjenester, må tjenestene være tilgjengelig for flere enn bare de som eier et Apple-produkt. Dagens inntekter under «tjenester»-bolken er vektet mot inntekter som er under press fra myndigheter verden over. Et fokus mot å bredde egne tjenester utenfor dagens økosystem virker å være retningen Apple ønsker å ta, men kommer det til å gjelde alt?

Gjennom iCloud har vi tilgang til e-post, filer, bilder, kalender, notater, kontakter, Numbers, Keynote, Pages og Find My på web, men vi mangler Vær, iMessage og FaceTime. Av Apples betalte tjenester er det nå kun Books og Fitness+ som gjenstår som ikke er lansert på web.

Apple er i ferd med å redefinere seg selv som en tjenesteleverandør i tillegg til hardwareleverandør. Spørsmålet er ikke lenger om tjenester vil dominere Apples fremtid, men hvordan selskapet vil navigere de utfordringene som følger med. Vil de klare å opprettholde sitt rykte som et selskap som tilbyr sømløs integrasjon og eksklusivitet, samtidig som de åpner for en bredere brukerbase? Vil fokuset fortsatt være like kompromissløst på hardware, når tjenester har vesentlig høyere profittmargin?