Ukens notater #7: Gründere tvinges ut av Norge
I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi, produkt og business i uka som gikk.
I årets statsbudsjett ble dessverre «Exit-skatten» foreslått innført uten større endringer - selv etter massive negative og konstruktive tilbakemeldinger fra gründere og investorer i Norge. Det egentlige problemet er formueskatten hvor gründere må skatte av urealiserte gevinster og resultatet er at gründere av raskt voksende teknologibedrifter flytter ut. For å bøte på problemet vil man innføre en «Exit-skatt» som effektivt tvinger gründere til å forbli i Norge eller flytte ut før de i det hele tatt starter. Ikke bare er det dumt, det er også kanskje et brudd på reglene om bevegelsesfrihet innad i EØS/EU og første klage er allerede levert.
Mye har blitt skrevet om dette og denne uka skrev også jeg et innlegg om hvor skadelig denne skatten er og hvorfor vi nå må velge fornuft over politisk ideologi for å sikre gode rammevilkår for startups. Regjeringen har nå null tillit blant gründere.
- Det er ikke bare i Norge hvor gründere og startups ønsker bedre vilkår og mindre tunggrodd byråkrati. EU/EØS faller lengre og lengre bak i konkurransen med USA og Kina. I EU er det nå også et «gründeropprør» hvor annerkjente gründere og investorer oppfordrer EU-politikere til å forene startup-økosystemet i Europa for å gjøre det lettere å tiltrekke seg kapital og begrense byråkrati. Tusenvis av gründere har signert på oppropet.
- Bill Gross fant opp «pay per click»-modellen for søkeannonser som Google i dag får 90% av sine inntekter fra. Nå har han startet et nytt selskap som skal sørge for at eierene av innholdet som AI-modellene «stjeler» får betalt. Fred Vogelstein skriver godt om ProRata og Bill Gross.
- Dario Amodei, CEO i Anthropic, har skrevet et veldig langt og godt essay om de enorme oppsidene med AI. Det har vært mye fokus på nedsidene, deriblant fra Anthropic selv, men i dette essayet går Amodei gjennom hva han ser som de mest positive oppsidene. Sett av en time til å lese denne - det er verdt det.
- Datasentere for AI har et enormt energiforbruk og denne uka har Amazon, Google og Microsoft offentliggjort planer for bruk av kjernekraft som fremtidig strømkilde til deres datasentre. Google har inngått en avtale med startupen Kairos om å bygge syv små atomreaktorer. Amazon på sin side har offentliggjort en investering på 500 millioner dollar for at Dominion Energy skal utforske muligheten for å bygge en mindre atomreaktor for Amazon. Microsoft på sin side har inngått en avtale med Constellation Energy for å gjennåpne atomkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. Amazon og Microsofts avtaler er med tradisjonelle operatører av kjernekraft i USA, mens Google støtter en startup som potensielt har et teknologisk gjennombrudd med små reaktorer som ikke kjøles med vann. Også her i Norge er stemnigen for kjernekraft i endring og selskapet Norsk Kjernekraft har ambisjoner om å få bygget kjernekraft i Norge. Over grensen i Sverige er selskapet Blykalla underveis i utviklingen av små moderne reaktorer. Nedstegning av kjernekraftverk i Europa har vært blant de største tabbene i Europeisk energiforsyning etter avhengighet av russisk gass.
- Elon Musk har hatt litt av noen uker. Han har danset på scenen med Donald Trump som har opprørt mange, han har lansert sin store visjon om robottaxier og med SpaceX greide han det mer eller mindre umulige i å skyte opp Starship i verdensrommet og returnere den trygt tilbake på jorden igjen. Man kan mene mye om Elon, men jeg synes David Hanson oppsumerer det godt; «Everyone find it easy to nod in agreement with Steve Jobs' ode to To The Crazy Ones. Everyone wants to believe that they'd support the misfits, the rebels, the troublemakers. That they too would cheer for those who are not fond of rules. And... have no respect for the status quo. But they won't and they don't.». Elon Musk passer perfekt inn i Jobs sin beskrivelse av «The Crazy Ones» og det er de mennesker som er gale nok til å tro de kan forandre verden, som ender opp med å gjøre det. Du trenger ikke å være enig politisk med Elon, men du kan heller ikke ignorere hva han får til. To tanker i hodet på en gang er for mange vanskelig.
- AI a.k.a store språkmodeller (LLMs) har blant noen blitt solgt inn og markedsført som «argumentasjonsmotorer» - altså at modellene kan «tenke» logisk og bryte ned oppgaver med logikk. 6 AI-forskere hos Apple har jobbet med akkurat denne problemstilling og nå publisert et studie som viser at språkmodellene absolutt ikke tenker logisk.
- De nasjonale og lokale bankkortnettverkene som f.eks. BankAxept i Norge, Dankort i Danmark og Bancomat i Italia taper raskt markedsandeler til VISA/Mastercard. En av grunnene er treg støtte for Apple og Google Pay. De norske bankene med DNB i spissen har, ikke overraskende, gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å være ekstremt trege i å støtte Apple/Google Pay.
- Mer om Apple Pay: Klarna har i USA og UK innledet et samarbeid med Apple om å tilby Klarna i Apple Pay. Dette samarbeidet betyr at Klarna kan tilby deres kredittløsning til alle Apple Pay kunder uavhengig om nettbutikken de handler i samarbeider med Klarna. Tidligere i år annonserte Apple at de la ned sin egen «Buy Now Pay Later»-løsning Apple Pay Later, kun 1 år etter lansering. Klarna er nå åpenbart erstatteren og dette er nok en stor fjær i hatten til Klarna før deres planlagte børsnotering. Tjenesten er foreløpig ikke tilgjengelig for oss her i Norden.
- Det er opprør i verdens mest populære CMS og open source prosjekt, Wordpress. En betent krangel mellom gründeren av Wordpress og komersielle partnere har de siste ukene dratt Wordpress ned i søla. Åpne prosjekter som Wordpress er avhengig av tusenvis av frivillige bidragsytere. Dette blir et studie i balansegangen mellom komersielle interesser og frivillighet i open source.
- Å være apputvikler og levere Android-apps er fortsatt en utfordring. Få betaler, mange piratkopierer og Google legger kjepper i hjulene dine.
- AI har tatt over for Blockchain og krypto i hypesyklusen og vi hører ikke så mye om krypto lenger. I det stille skjer det dog fortsatt veldig mye og mange smarte mennesker jobber med å bygge teknologien videre. «The State of Crypto 2024» er fra a16z bør leses for å forstå utviklingen.
- Kinesiske forskere skal ha greid å bruke en kvantadatamaskin til å angripe krypteringsalgoritmene RSA og Advanced Encryption Standard (AES). Dette er krypteringsstandardene som er grunnlaget for trygg kommunikasjon over internett. Implikasjonene er store og man må muligens revurdere når kvantedatamaskiner kan utgjøre en reell trussel.
- Det har blitt «stille» rundt Apples Vision Pro, men med en prislapp på 40 000,- og et smalt app-økosystem er bruksområdene foreløpig ganske små. Azad Balabanian går i dette blogginnlegget i detalj på et av bruksområdene - reise. «Based on how well it all works now, you can just tell by the 4th or 5th generation, Apple Vision Pro will be on the face of every frequent flyer».