Ukens notater #40: Sommerlesing
Det går raskt mot ferie. «Ukens notater» tar pause til august. Men før jeg logger av, kommer her en liten sommergave i form av åtte bøker som er verdt å bruke tid på når du kanskje får tid til å ligge litt i hengekøya og lese.
Dette er bøker som sier noe viktig om vår tid: hvordan teknologigiganter formes, hva AI egentlig kan (og ikke kan), og hvilke verdier som ligger til grunn for de digitale verktøyene vi omgir oss med. Noen er fortellinger om enkeltpersoner og selskaper. Andre går rett i strupen på maktstrukturene bak teknologien. God lesning og god sommer ☀️
📱 Apple in China av Patrick McGee
Jeg tror jeg har lest alle bøker om Apple, men få er i nærheten av å beskrive selskapet bedre enn «Apple In China». En detaljert gjennomgang av hvordan Apple har bygd opp verdens mest effektive produksjonskjede i Kina og hvordan dette samtidig har gjort selskapet ekstremt avhengig av kinesiske myndigheter. Geopolitikk, innovasjon, skala og en titt på innsiden av Apple gjør at jeg ville lagt denne høyt opp på leselisten.
🧠 The Thinking Machine av Stephen Witt
Dette er historien om Nvidia sin reise fra obskurt selskapet innen spillgrafikk til verdens mest verdifulle tech-gigant. Dette er også fortellingen om Jensen Huang og hvordan én beslutning om å satse alt på AI har endre endret «alt».
💼 The Careless People av Sarah Wynn-Williams
Memoar fra innsiden av Meta, skrevet av en tidligere policy-leder. Boken gir et usminket og lite pent bilde av hvordan viktige avgjørelser ble tatt - som regel for sent, ofte for feil grunner. En refleksjon over idealer som ble borte i møte med kommersielle interesser. Meta har forgjeves prøvd å stoppe boken og det gjør den desto mer verdt å lese.
🌍 Empire of AI av Karen Hao
Karen Hao har reist verden rundt og dokumentert hvordan AI-industrien former arbeidsliv, økonomi og maktforhold – fra datasentre i Chile til treningsarbeid i Kenya. En grundig og kritisk bok om hvordan AI bygges og det så langt beste boken om «innsiden av OpenAI».
🐦 Character Limit av Kate Conger og Ryan Mac
Hva skjedde egentlig med Twitter etter at Elon Musk tok over? Dette er den definitive fortellingen så langt: om innstramminger, ideologi, personalflukt og konsekvensene av å bruke en sosial plattform som et personlig eksperiment. Og også innsikt i hvordan Elon opererer.
🧪 AI Snake Oil av Arvind Narayanan og Sayash Kapoor
Klar tale fra to kritiske stemmener i AI-feltet. De går gjennom hva AI faktisk kan gjøre, hva som er overdrevet og hvorfor det er farlig når teknologer, politikere og presse mister gangsynet.
🤖 Genius Makers av Cade Metz
En veldokumentert og lettlest historiebok om hvordan AI ble stort. Metz følger forskere, selskaper og gjennombrudd og viser hvordan små forskningsmiljøer ble kjøpt opp av giganter med enorme ambisjoner. En veldig god primer for å forstå hvordan AI ble til.
🌊 The Coming Wave av Mustafa Suleyman
Suleyman, medgründer av DeepMind, ser fremover: mot en teknologisk bølge som vil skylle inn over samfunn og økonomi. En bok som tar både muligheter og risiko på alvor.
🤖 AI
- Et gjentagende tema i AI-debatten (og i dette nyhetsbrevet) er hvordan skapere av innholdet som språkmodellene er avhengig av skal kompenseres. Ingen har noen løsning på dette problemet, men infrastrukturselskapet Cloudflare prøver nå noe nytt. «Pay per crawl» er en løsning som lar eiere av nettsider kreve at AI-selskapene betaler før de får tilgang til innholdet. En paywall, men kun for AI-selskapene.
- Jony Ives hardware under OpenAI blir ikke en wearable ifølge dokumenter som OpenAI har blitt tvunget til å offentliggjøre under en nettsak.
- Vibe-coding gjør det lett for alle å kode, men veldig mange AI-genererte apper lekker brukerdata på grunn av usikker kode. Over 40% av appene laget med Loveable, Cursor, Bolts osv. eksponerer personlig og økonomisk informasjon offentlig i følge en undersøkelse.
- Metas aggressive rekruttering av AI-talenter ser ut til å ha lykkes. De har rekruttert Daniel Gross som frem til denne uken var CEO i Safe Superintelligence. Meta skal ha forsøkt å kjøpe hele SSI for å få den største stjernen av dem alle, Ilya Sutskever. Ilya blir ny CEO i SSI
- Pornoindustrien er (nok en gang) tidlig ute i bruk av ny teknologi og denne gangen er det AI og LLMer.
- Google, Mistral, Meta og ASML har alle protestert mot tidslinjen for utrullingen av EUs AI-lovgiving, men dette har ikke ført fram og «AI Act» vil rulles ut som planlagt med første del allerede i august i år. Her risikerer vi å regulere et marked før vi vet hva vi skal regulere.
- Google fortsetter å vise fram smarte produktoppdateringer med AI. Denne gangen AI i Google Sheets som gjør regneark veldig mye lettere å jobbe med. Et tydelig skifte hos Google fra å vise fram teknologidemoer som sjeldent leveres til å nå levere masse små AI-funksjoner på tvers av produktene.
🌎 Big Tech
- Valve er et av verdens mest innflytelsesrike og lukkede spillselskaper som driver spillplattformen Steam som stå for over 10 milliarder dollar i årlig omsetning. Med en eksentrisk gründer som nå visstnok lever til sjøs og eksperimenterer med hjernebrikker, fremstår Valve mer som et kultfenomen enn et vanlig teknologiselskap. Financial Times har en interessant profil av selskapet.
- I 2024 skal Apple har vurdert å gå i konkurranse med Amazon og Google Cloud med en egen Apple Cloud til utviklere. Hvor disse planene er i dag vites ikke, men det er en åpenbar mulighet for Apple å ta en større del av tjenestetilbudet mot utviklere. Apple selv bruker 7 milliarder dollar hos Amazon og Google Cloud i dag.
- Mer Apple: Apple har oppdatert App Store-reglene i EU for å tilpasse seg det nye DMA-regelverket i EU, men endringene er veldig komplekse. Utviklere kan nå lenke til egne betalingsløsninger, men må først godkjenne nye vilkår og betale flere ulike avgifter til Apple. Apple tilbyr to «butikknivåer» med ulike funksjoner og kostnader. Det hele fremstår som en strategi for å gjøre alternativene så tungvinte at utviklere heller velger å bli værende i Apples økosystem.
🌟 Annet
- Columbianske myndigheter beslag la nylig en autonom narko-ubåt som ble styrt over internet via Starlink satelitter. A brave new world.
- Corporate venture er ikke lett. Orkla sitt «Påfyll»-konsept legges ned. Jeg var personlig stor fan av designet på beholderne. Firkantede beholdere er vesentlig smartere å lagre i skuffer og skap. Men å få kundene til å endre vaner for å bestille såpe levert (og emballasjen hentet for påfyll) på døra er en hardsell når du normalt kjøper såpe og vaskemidler samme sted du kjøper mat. Påfyll + Oda hadde derimot kanskje vært en mer farbar vei?
- Åtte Bitcoin-lommebøker fra «Satoshi-epoken» (2009–2011) overførte til sammen 80 000 BTC til nye adresser 4. juli 2025. Beløpene er verdsatt til ca 8.6 milliarder dollar og markerer den største registrerte bevegelsen av slike gamle coins. Hvem som eier disse lommebøkene vites ikke.
- En gjennomgang av ikonstilen til Apple
📈 Interessante data
- Anthropic hevder at 2,9% av alle samtalene deres brukere har med Claude handler om emosjonell støtte eller selskap. Chatbotter er den nye psykologen?
- AI-tjenester hos Microsoft Azure genererte $11.5 milliarder i omsetning i 2024. Opp 100%+ YoY, men kun 4% av Microsofts totale omsetning.
- Volvo har levert over 5000 elektriske lastebiler uten noen stor fanfare. Tesla har, til sammenligning, kun levert 140+ Tesla Semi-lastebiler. Tesla sin lastebil ble annonsert i 2017.