Ukens notater #32: Digital suverenitet er forsvarspolitikk
Neste lørdag feirer vi Norges grunnlovsdag og vår suverenitet, men har vi egentlig digital suverenitet? Dansken David Heinemeier Hansson aka DHH er for mange kanskje et ukjent navn, men han er skaperen av programmeringsspråket og rammeverket Ruby on Rails som har vært grunnmuren for selskaper som Shopify, Zendesk, Airbnb, Square, Kickstarter og Coinbase. Milliardverdier er bygd på Ruby on Rails. Etter 20 år i USA har David flyttet hjem til Danmark og holdt denne uken en tale i Folketinget om digital suverenitet. Den bør alle som jobber med teknologi eller offentlig sektor få med seg.
Kjernen i budskapet hans er like klart som det er ubehagelig. Danmark har gjort seg digitalt avhengige av amerikanske teknologigiganter. Det er ikke bærekraftig. Det er ikke trygt. Og det er heller ikke nødvendig. Dette gjelder åpenbart ikke bare Danmark, men også Norge og Europa. Vi har gitt fra oss kontrollen. Store deler av offentlig sektor er bygget på amerikanske skytjenester, fra Microsoft og Amazon, driftet i datasentre underlagt amerikansk lovgivning. Skolebarns data, offentlig kommunikasjon og kritiske systemer ligger i infrastruktur som i praksis kan kobles ut med et pennestrøk i Washington eller EU. Gitt at våre samfunn er helt avhengig av disse systemene handler det ikke lenger om teknologivalg, men det handler om forsvarspolitikk.
Hansson sin konklusjon er klinkende klar. Det må bli slutt på å legge offentlig IT i amerikanske skyer. Ikke i morgen, men nå. Nye prosjekter må stanses umiddelbart, og eksisterende systemer må fases ut. Flytt de viktigste systemene innen tre år, halvparten innen fem, og alt innen ti. Det er ikke en teknisk umulighet, men bare et spørsmål om politisk vilje i følge Hansson.
Samtidig mener han at alle nye systemer skal bygges og driftes med åpen kildekode. Ikke bare fordi det er lønnsomt, men fordi det sikrer åpenhet og lokal kontroll. De store globale nettjenestene bygges på åpen kildekode. Ingen av dem kjører på proprietære systemer fra Microsoft. Men i offentlig sektor sitter man fortsatt fast i 90-tallets logikk: at Microsoft er tryggere, at åpen kildekode er usikkert, og at det å gjøre som alle andre er en slags forsikring i seg selv. Det er tryggere å gjøre som alle andre, selv om det koster mer og gir mindre frihet.
Våre danske venner kjenner nok denne problemstillingen hakket mer på kroppen enn vi gjør. Dagens amerikanske regjering har tross alt gjentatte ganger kommet med både direkte og indirekte trusler om å ta over Grønland, en del av Danmark. Det gjør dog ikke problemstillingen mindre relevant for oss her i Norge. Digital suverenitet er forsvarspolitikk. Vi må kunne betjene vårt land uten å være avhengig av andre.
🤖 AI
- OpenAI har i lengre tid planlagt å endre selskapsstrukturen sin fra en non-profit til en for-profit. OpenAI startet som kjent mer som et forskningslaboratorie enn en startup, men etterhvert som kapitalkravene ble for store ble en for-profit OpenAI spunnet ut og denne var hel-eid av non-profit OpenAI. Denne uka annonserte OpenAI at de snur og ikke lenger vil endre strukturen til en for-profit. Planen er nå å gjøre det samme som Patagonia, endre status til en «public benefit corporation». Med denne varianten kan de fortsatt hente milliarder i kapital som trengs for å skaffe datakraft til deres modeller, samtidig som de ikke endrer den originale modellen. Om det får Elon Musk til å droppe sine søksmål vites ikke.
- Dario Amodei (gründer av Anthropic) advarer i et nytt essay om at vi ikke forstår hvordan avanserte AI-modeller fungerer, og at dette kan gjøre dem farlige. Han etterlyser tolkningsverktøy som kan avsløre løgn, maktsøking og andre risikoer før modellene tas i bruk. Amodei mener vi har bare et par år på oss før AI blir så kraftig at dette blir kritisk.
- Mer om risiko: Garrison Lovely oppsummerer hvordan tech- og AI-sjefene snakker om AI og risiko.
- OpenAI kjøper Windsurf - en svært populær AI-kodeeditor - for 3 milliarder dollar. Koding er en av de første områdene hvor språkmodellene virkelig har fått fotfeste. Microsoft er tilstede med CoPilot, Google har sitt AI Dev Studio og Anthropic sin Claude er modellen som de fleste kodeverktøyene bruker.
- Google lanserte denne uka Gemini 2.5 Pro. Denne modellen topper benchmarks på både WebDev Arena (koding) og Chatbot LM Arena (generelle modeller) foran OpenAI, Anthropic og Deepseek. Med andre ord, den beste modellen tilgjengelig per nå.
- Hva er egentlig energiforbruket til AI-modellene? Denne saken går litt i dybden på det og det er vesentlig mindre enn du tror.
- Vi nærmer oss sommerferie og jeg har brukt timesvis på å tråle gjennom flypriser, hoteller og Airbnbs. Akkurat den jobben er noe jeg veldig, veldig gjerne lar en AI hjelpe meg med. Kayak.ai er Kayak (en populær reisesøkemotor) sitt første take på akkurat denne problemstillingen. Veldig tidlig, men også noe jeg veldig gjerne vil bruke.
- AI kommer nå til Lego-bygging også. Forskere på Carnegie Mellon har laget LegoGPT, en modell som kan bygge Lego fra tekst prompter.
🌎 Big Tech
- I Googles monopolrettsak i USA vitnet nylig Apples Eddie Cue. Han kom med en oppsiktsvekkende uttalelse. Apple ser for første gang en nedgang i søkevolum fra Safari til Google og begrunnet det med skifte i forbrukeradferd fra Google-søk til AI-søk. Cue hevdet at Apple ville inkludere AI-søkemotorer i Safari- Google falt 8% på børsen umiddelbart etter. Samtidig må man kanskje ta Cues påstander med en viss klype salt gitt at Apple nok gjerne fortsatt vil ha 20 milliarder fra Google i året.
Dette minnet meg uansett på Hemingway sitt sitat om hvordan man går konkurs — «How did you go bankrupt? Two ways. Gradually, then suddenly». Google er åpenbart langt fra konkurs, men når nesten alle deres inntekter kommer fra annonser i Google-søket og man bruker 20 milliarder i året på å kjøpe trafikk fra Safari, er man veldig sårbar hvis folk plutselig stopper å Google. Med Gemini jobber de åpenbart for å disruptere seg selv med AI, men dette er et klassisk «Innovators dilemma». Personlig tror jeg mine egne Google-søk er ned 50% og erstattet av søk med ChatGPT. - Paypal følger etter Vipps og lanserer en egen lommebok med NFC-betalinger på iOS.
- Spotify, Amazon, Paetron og fler oppdaterer sine apps og gjør det dermed mulig å betale utenfor Apples App Store. Med andre ord det er nå for første gang mulig å kjøpe bøker i Amazon sin Kindle app rett på iPhone. Omsider.
- Stripe legger tilrette for apputviklere som vil omgå Apple sine betalingsløsninger.
- På grunn av amerikanske sanksjoner, mistet Huawei muligheten å levere sine PCer med Windows i mars. Nå har de lansert sin første laptop med HarmonyOS - sitt første egenutviklede OS som ser ut til å være en Linux-variant.
🔎 Small Tech
- Det er nå dyrere å utvinne én Bitcoin enn markedsverdien for alle enn de absolutt største miningselskapene. Dette er åpenbart en utfordring for en desentralisert valuta som BTC.
- Norske Sanity, som har som mål å lage et operativ system for innhold, henter 900 millioner kroner fra Bullhound, Iqoniq, Shopify og andre svært anerkjente investorer.
🌟 Annet
- «A Conversation with Jony Ive» er et godt intervju med den tidligere sjefdesigneren i Apple, Jony Ive. I samtalen deler Ive innsikt i sin designfilosofi, hvordan empati og forståelse for menneskelige behov er sentrale i designprosessen, men også at han bruker mye tid på å løse de negative effektene av smarttelefonen han selv var med på å lansere. Ive jobber med OpenAI på en ny hardware-enhet som kanskje skal løse dette?
- Artikkelen «Falling Satellites Expose the Space Industry’s Dirty Secret» belyser hvordan den økende mengden satellitter i bane rundt jorden utgjør en miljøtrussel. Når disse satellittene når slutten av sin levetid, brenner de opp i atmosfæren og etterlater seg partikler som kan påvirke atmosfærens kjemiske sammensetning.
📈 Interessante data
- Apple tjente 10 milliarder dollar på App Store i fjor. Gitt forrige ukes lovendring i USA er disse inntektene kraftig under press.
- Googles Waymo rapporterte sikkerhetsdata på deres selvkjørende biler etter å ha kjørt 91 millioner km. 92% færre skader.