Ukens notater #31: Apples dårlige uke
Apple liker å ha full kontroll. Denne uken minnet retten dem på at det finnes grenser.
Selskapet tapte en viktig runde i rettssystemet: en føderal domstol i USA slo fast at Apple ikke har gjort nok for å etterleve kravet om å åpne for alternative betalingsløsninger i App Store. Dette er en oppfølging av den mye omtalte Epic Games-rettssaken fra 2021. Apple har innført noen små lettelser for utviklere, men dommeren var ekstremt tydelig - selskapet har i praksis fortsatt å blokkere konkurranse og ledelsen har handlet svært kritikkverdig.
Det grunnleggende problemet er at Apple tviholder på en modell hvor alle betalinger må gå gjennom App Store og deres egen betalingsløsning — med 15–30 % i kommisjon. De alternative løsningene Apple sier at de støtter i dag, er i praksis bygd opp med så mye friksjon at de ikke er reelle valg for de fleste utviklere og vil effektivt ha et høyere kostnadsbilde enn Apples egne løsning.
Hva burde Apple gjøre? De bør konkurrere på like vilkår. Hvis utviklere vil bruke egne betalingsløsninger, må de åpenbart få lov til det. Apple kan fortsatt tilby sin løsning som et vesentlig bedre og enklere alternativ: enkelt, sikkert og integrert med abonnementshåndtering. Mange forbrukere vil sannsynligvis fortsatt velge Apples løsning nettopp fordi den gir færre problemer og lavere risiko.
Og dette er et viktig poeng som ofte glemmes i debatten. Mye av suksessen til iOS-økosystemet skyldes at Apple tok kontroll over betalinger og abonnementer. Brukere slipper å forholde seg til et mylder av ukjente tredjepartsløsninger. Refunderinger, abonnementshåndtering og svindelbeskyttelse er standardisert. Dette er svært verdifullt for både utviklere og brukere og utgjør mye av suksessen. Jeg har 15 forskjellige abonnementer via App Store og er veldig glad jeg slipper å håndtere dette utenfor App Store. Bør det koste 30%? Neppe.
Når plattformen blir så dominerende som App Store er i dag, må man tåle konkurranse. Apple burde vise at de kan vinne fordi de leverer bedre løsninger — ikke fordi de blokkerer alternativer. Utviklerene som lager appene vi trenger er viktige for Apple. De bør Apple behandle vesentlig bedre enn i dag.


🤖 AI
- I November lanserte Anthropic, selskapet bak Claude, standarden MCP som skal gjøre det mulig for språk-modeller å koble seg til andre verktøy og data. Den var da begrenset til å koble seg til verktøy som kjørte lokalt på din datamaskin. Denne uka endrer det seg når Anthropic lanserte Claude Integrations. Nå kan Claude jobbe med verktøy direkte over weben og du kan allerede nå koble Claude verktøy som Jira, Confluence, Zapier, Intercom, Asana, Square, Sentry, PayPal, Linear, og Plaid.
- Kunstig intelligens endrer hvordan vi tenker om utdanning, universiteter og humaniora. Selv om maskiner kan produsere kunnskap, kan de ikke erstatte den dypere forståelsen av menneskelig erfaring. Graham Burnett skriver svært godt om dette i «Will the Humanities Survive Artificial Intelligence?»
«everyone seems intent on pretending that the most significant revolution in the world of thought in the past century isn’t happening. The approach appears to be: “We’ll just tell the kids they can’t use these tools and carry on as before.” This is, simply, madness. And it won’t hold for long. It’s time to talk about what all this means for university life, and for the humanities in particular.» - Relevant for diskusjonen rundt utdanning og AI: Columbia University kastet ut studenten Chungin Lee etter at han på X/Twitter viste fram et selvutviklet verktøy som brukte AI til å jukse på jobbintervjuer. Nå har han hentet 5.3 millioner dollar fra investorer og videreutviklet verktøyet Cluely som i følge Chungin lar deg «cheat on everything».
- Sam Altman, sjefen for OpenAI, er også co-founder av Worldcoin. Hvert eneste menneske på jorden har unike øyne og ved å scanne øynene og kryptografisk lagre resultatet på en blockchain kan du lage en unik ID. Det er målet til Sam Altmans Worldcoin. Hvorfor? I en post AI-verden kan det være nyttig å bevise at innhold er laget av et menneske ved å kryptografisk signere det med en din unike ID.
- Duolingo vil erstatte alt innleid arbeidskraft med AI der det lar seg gjøre.
- I årets 1. mai tog ble det faktisk protestert mot AI. Ikke AI som verktøy, men måten de er trent på åndsverkene til forfattere, kunstere, illustratører og alle andre som publiserer offentlig. Denne problemstillingen må vi bli vant til.
- Huawei tester en ny AI-brikke, Ascend 910D, med mål om å konkurrere med Nvidias H100. Til tross for amerikanske handelsrestriksjoner har Huawei gjort store fremskritt og deres nyeste AI-brikke skal være konkurransedyktig med H100 som Nvidia slapp i 2022.
- Det er både skremmende og fascinerende å se ChatGPT finne ut hvor bilder er tatt uten å få vite noe mer enn å analysere bildet.
🌎 Big Tech
- I «The group chats that changed America» har Semafor dokumentert hvordan gruppechatter blant innflytelsesrike personer i Silicon Valley oppsto under COVID-19-pandemien og skapte et rom der de kunne diskutere og forme politiske meninger, særlig til støtte for Donald Trump. Disse gruppechattene la grunnlaget for en ny allianse mellom deler av Silicon Valley og høyresiden i amerikansk politikk. Veldig interessant lesing.
- I Ukens notater #29 skrev jeg om hvor vanskelig det vil være for Apple og andre tech-produsenter å flytte produksjonen tilbake til USA. Financial Times har denne uka en fin follow-up i «Why Trump can’t build iPhones in the US» på dette hvor de går i dybden på akkurat hvor vanskelig det vil være for Apple å produsere iPhone i USA
- Mer Apple: I sin kvartalsrapportering rapporterte Apple at allerede i neste kvartal vil det meste av iPhones som sendes til USA komme fra India og resten av Apples produkter fra Vietnam. Begge disse landene har vesentlig lavere toll enn Kina. Resten av verden vil betjenes fra Kina. På kort sikt vil ingenting vil produseres i USA. Apple ser ikke ut til å være fryktelig bekymret for tariffene, men sier selv at det vil koste dem rundt 900 millioner dollar i neste kvartal. Aksjemarkedet er nok ikke like ubekymret.
- Apple har ikke greid å få spillutviklere til å satse på deres Vision OS plattform selv om Vision Pro er perfekt for å skape VR-spill opplevelser, men det ser ikke ut som de gir opp. Utviklere fra Apple har nemlig involvert seg i utviklingen av Godot, en populær åpen kildekode spillmotor, for å få den til å bli mer Vision OS-vennlig.
- Google og Toyota går sammen i et partnerskap for å utvikle Googles Waymo-teknologi for Toyotas privatbiler. Waymo operer allerede robottaxier i en rekke amerikanske byer og samme teknologi skal Google og Toyota nå se hvordan de kan integrere inn i biler som du og jeg kjøper.
🔎 Small Tech
- Stablecoins, altså kryptovalutaer hvor verdien er låst til dollar/euro eller lignende, kan gjøre internasjonale transaksjoner nesten gratis og øyeblikkelige og tilbyr en ny måte å håndtere penger på uten banker og uten sentralisert kontroll. De har potensial til å redusere kostnader for bedrifter, skape nye forretningsmodeller og forvandle betalingsindustrien. A16z har laget en særdeles bra gjennomgang av hva stablecoins er.
🌟 Annet
- Paven sin gravstein ser ut til å ha font-problemer. Dette er noe for alle font-nerder.
- Handelskrigen mellom USA og Kina viser at USA er veldig avhengig av varer fra Kina, men det går også den andre veien. Kinas raskt voksende bilindustri er 100% avhengig av halvledere fra USA.
- Apple Watch fyller 10 år. Dette er en fin gjennomgang av historien og hvordan det som nå er verdens mest populære klokke har utviklet seg.
📈 Interessante data
- Shein har 40% markedsandel på fast fashion i USA
- Brukere av Microsoft Copilot bruker 12% mindre tid på e-post og dokumenter i uka i følge et nytt studie