Ukens notater #30: Én persons «unicorns»
I 2023 sa Sam Altman at vi snart ville få én-persons selskaper verdt én milliard dollar ved hjelp av AI. To år senere er vi fortsatt ikke der – og kanskje kommer vi aldri dit – men vi ser konturene av at handlekraftige mennesker totalt endrer spillereglene for hvordan selskaper bygges.
En ny type virksomhet vokser fram. Små, løst strukturerte og ekstremt lønnsomme. Uten store salgsteam. Uten markedsavdeling. Ofte uten spesialiserte utviklere. Men med et knippe ekstremt handlekraftige personer som får til det som tidligere krevde hundrevis ved å bruke AI.
På Lean AI Native Leaderboard ser vi at Midjourney har 40 ansatte og en omsetning på 5,2 milliarder kroner. Jobbplattformen Mercor omsetter for 780 millioner med 30 ansatte. Cal AI (en enkel kaloritracker) har 124 millioner dollar i omsetning med kun tre ansatte. Dette er selskaper som utnytter AI fullt ut.
Tidligere var spesialisering en forutsetning for å lykkes. Å bli god nok til å bygge noe tok tid – ofte år. Nå er det i endring, enten vi liker det eller ikke. Det som før tok måneder, tar nå dager med verktøy som ChatGPT eller Gemini. Derfor ser vi solo-gründere med millionomsetning. Mennesker som alltid har hatt handlekraft, men som tidligere ble stoppet av kompleksitet, kommer seg nå fra A til B raskere og billigere enn før. Dette handler ikke bare om enkeltpersoner, men om et strukturelt skifte. De handlekraftige kommer seg kanskje ikke helt til Å enda, men verktøyene utvikler seg, og det de ikke kan gjøre i dag, kan de gjøre i morgen.
Det handler om å slutte å vente. Om å ignorere kunstige begrensninger. Om å innse at vi kanskje allerede har verktøyene vi trenger – det som mangler, er troen på at vi har lov.
Det minner meg om et gammelt Steve Jobs-intervju:
Everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you. Once you learn that, you’ll never be the same again.
Det er denne innsikten som utgjør forskjellen i en verden der AI senker terskelen, men fortsatt krever mennesker med initiativ og handlekraft. Det er disse menneskene – og organisasjonene som klarer å tiltrekke seg dem – som vil vinne fremover.


🤖 AI
- 60 Minutes har et bra intervju med Demis Hassabis om utviklingen i Googles DeepMind og veien mot AGI.
- OpenAIs CPO, Kevin Weil, er gjest i Lennys Podcast hvor han blant annet diskuterer hvordan chat, til tross for spådommer om det motsatte, viser seg å være et effektivt grensesnitt for AI-interaksjon.
- Norge har per mars 1.8% av den totale «AI-kraften» i verden, mye på grunn av 16438 Nvidia GPUer i Hønefoss.
- Google sine AI-svar i Google-søket (ikke lansert i Norge enda) reduserer klikkene fra søk til nettsider med 34.5%. Reduksjonen er ikke overraskende, men allikevel interessant å få tallene som Google nok ikke vil fortelle deg opp i lyset. Igjen, hva betyr det over tid for den åpne weben?
- Mer Google: Google betaler Samsung et betydelig beløp hver måned for å forhåndsinstallere sin Gemini AI-assistent på Galaxy S25.
- Hvorfor ser alle AI-logoer ut som «romper»? En humoristisk kritikk av ensretningen i logoene til AI-selskapene.
🌎 Big Tech
- EU har bøtelagt Apple med 500 millioner euro og Meta med 200 millioner euro for brudd på Digital Markets Act. Begge selskapene er pålagt av EU å endre sin praksis samt betale bøter. Apple må justere reglene for App Store og gjøre det lett for konkurrerende app-butikker å komme inn på iOS, mens Meta må endre sin bruk av personlig tilpassede annonser. Bøtene kommer selvfølgelig på et noe dårlig tidspunkt for EU som også forhandler med USA om en frihandelsavtale og USA ser på disse bøtene som tariffer og hindre for fri handel. EU på sin side mener dette kun handler om brudd på unionens lover og regler. Norge er foreløpig ikke omfattet av DMA-lovgivingen gjennom vårt EØS-medlemskap.
- Hvis iPhone 17 Air blir så tynn som vist i denne videoen, blir dette garantert årets mest solgte telefon.
- Rettsaken mot Google hvor de er dømt for monopolvirksomhet i USA fortsetter og justisdepartementet krever nå at Google må tvinges til å selge Chrome. OpenAI sier de gjerne vil kjøpe Chrome. DuckDuckGo CEO mener Chrome er verdt opp mot 50 milliarder dollar.
🔎 Small Tech
- Bluesky blir moderert i Tyrkia, men siden Bluesky (selskapet) ikke kontroller protokollen (AT Proto) er innholdet som Tyrkia ikke vil at sin befolkning skal se, fortsatt tilgjengelig. Slike hendelser gjør at desentraliserte sosiale medier tvinger seg fram. Se også eksemplet med X og Elon lenger ned 👇🏻
- Men desentraliserte sosiale medier er ikke bare fryd og gammen det heller. Rob Shearer skriver godt om utfordringene til Mastodon i «Mastodon Exit Interview». Jeg deler fler av disse erfaringene etter å ha driftet Mastodon serveren i1.no i 2 år (registrer deg gjerne), men mener fortsatt at ActivityPub som Mastodon er bygget på er veldig spennende.
- Russland har, som flere andre diktaturer, slått ned på kryptovaluta ettersom kontroll over penger er en av metodene dikaturer kan opprettholde kontroll over befolkningen. Men krigssanksjonene mot Russland tvinger nå landet mot kryptovaluta og nå skal myndighetene lansere en egen kryptobørs for «kvalifiserte investorer» for å beholde kontroll.
- Mer krypto: Kryptokasinoer genererer over 81 milliarder dollar i årlig omsetning og er dermed større enn mange etablerte aktører, til tross for at de er ulovlige i svært mange land. De
🌟 Annet
- Elon Musks Starlink har kanskje ikke vekket den store interessen hos folk i den vestlige verden så lenge man har tilgang til bra Internett, men i mindre utviklede land er situasjonen helt annerledes. I Nigeria og andre Afrikanske land har Starlink raskt blitt en av de største internettleverandørene i landet, takket være pålitelig, rimelig og rask nedlastning - noe som ikke kan sies om lokale tilbydere . Det åpner dog for diskusjoner rundt nasjonal sikkerhet og konkurranse.
- Mer Elon: New York Times dokumenterer godt hvordan flere brukere på X, inkludert ytterliggående høyre-influensere, opplevde kraftig redusert synlighet på plattformen etter å ha kritisert Elon Musk. Desentraliserte sosiale medier vil fortsette å tvinge seg fram så lenge enkelt personer, organisasjoner eller land vil kontrollere hva som får synlighet.
- Jeff Bezos har puttet mye penger inn i et nytt bilselskap med navnet «Slate» (et anagram for Tesla) som akkurat har vist fram sin første bil - en elektrisk SUV til $25 000. Techcrunch har gått selskapet etter i sømmene.
- CATL, verdens største batteriprodusent, annonserte nylig et nytt bilbatteri som kan gi 525 km i rekkevidde på 5 minutter lading - også på vinterstid med -10 grader celcius. CATL sine batterier finnes i en rekke biler i dag, deriblant Tesla og Ford.
📈 Interessante data
- Googles Gemini har 35 millioner daglige aktive brukere (DAU) og 350 millioner månedlige aktive brukere (MAU) i følge nye rettsdokumenter. Til sammenligning har ChatGPT 160 millioner daglige og 600 millioner månedlige.
- YouTube fyller 20 år. På 20 år har 20 milliarder videoer blitt lastet opp.
- Bilproduksjonen i Amerika (USA, Canada, Mexico) er ned 8% og ned 15% i EU+UK. I Kina derimot er produksjonen opp 1609%. Med elbiler aksellerer dette enda raskere.