6 min read

Ukens notater #29: Er det mulig å produsere iPhone i USA?

Ukens notater #29: Er det mulig å produsere iPhone i USA?
Photo by ThisisEngineering / Unsplash


Hvis man har fulgt med på den siste ukes tollhandlinger fra Donald Trump, har man ikke kunne unngå å få med seg at varer fra Kina nå ilegges 145% toll, amerikanske varer islegges 120% toll i Kina og at man i USAs administrasjon mener at selskaper som Apple vil flytte produksjonen hjem til USA. Denne tanken om at Apple på kort tid kan produsere millioner av iPhones i USA er helt, helt urealistisk.

En iPhone er ikke et kinesisk produkt, men et globalt produkt. Komponentene kommer fra over 40 land, men monteres i Kina. Apple har brukt flere tiår på å bygge en ekstremt effektiv forsyningskjede med partnere som Foxconn og Pegatron som i løpet av kort tid kan produsere millioner av produkter, men også fordi økosystemet med tusenvis av underleverandører alle befinner seg i Asia. Å flytte produksjonen til USA ville bety å flytte hele dette økosystemet. Det er selvfølgelig praktisk mulig, men vil ta årevis.

Men det største problemet er kompetansen. Det er rett og slett for få folk med kunnskapen som trengs tilgjengelig i USA for å gjøre jobben som kreves. Apple har tidligere sagt at de trengte 30 000 ingeniører for å støtte 700 000 fabrikkarbeidere i Kina. Det finnes rett og slett ikke nok fagarbeidere med erfaring fra avansert elektronikkproduksjon. Man kan ikke trylle frem et industrielt kompetansemiljø over natten. Det som finnes i Shenzhen, har blitt bygget opp over flere tiår og den gjengse oppfatningen om at produksjon i Kina kun dreier seg om lave lønninger er helt feil.

Noen selskaper prøver. Det amerikanske selskapet Purism har lansert Liberty Phone – en telefon produsert i USA. Prisen? 2 000 dollar. Spesifikasjonene? Langt under dagens toppmodeller. Den er et viktig symbolprosjekt, men også et bevis på hvor krevende det er å produsere avansert forbrukerelektronikk i USA. Det funker, så lenge du ikke prøver å konkurrere på skalaen som Apple, Samsung og de andre teknologigigantene leverer.

Trumps politikk er tydelig: produksjon skal hjem. At USA og mer generelt Vesten, er 100% avhengig av produksjon som foregår i udemokratiskes land og regimer er utvilsomt veldig problematisk. Men realiteten er at USA ikke har nok folk, nok kompetanse eller infrastrukturen til å bygge iPhone eller avansert elektronikk i dag. Politikk kan endres over natten. Forsyningskjeder tar tiår å bygge – og enda lenger å flytte.

A ‘US-Made iPhone’ Is Pure Fantasy | annotated by Mats
“The army of millions and millions of people screwing in little, little screws to make iPhones, that kind of thing is going to come to America.”
American Disruption
A new take on Trump’s tariffs, including using a disruption lens to understand the U.S.’s manufacturing problem, and why a better plan would leverage demand, not kill it.
Trump, Supposedly, Thinks the U.S. Has the ‘Resources’ Needed to Make iPhones
Link to: https://9to5mac.com/2025/04/08/trump-thinks-the-us-has-the-resources-needed-to-make-iphones/

🤖 AI

🌎 Big Tech

🔎 Small Tech

  • Stablecoins, altså kryptovalutaer som er låst til en stabil valuta som f.eks. dollar eller euro, er en av de største nyvinningene i kryptoverden de siste 10 årene. En av de største og mest solide utstederne av en slik valuta, Circle, skal nå gå på børs. Stablecoins er jeg ganske sikker på kommer til å ha en stor innflytelse i tradisjonell finans i årene som kommer.

🌟 Annet

📈 Interessante data