Ukens notater #29: Er det mulig å produsere iPhone i USA?
Hvis man har fulgt med på den siste ukes tollhandlinger fra Donald Trump, har man ikke kunne unngå å få med seg at varer fra Kina nå ilegges 145% toll, amerikanske varer islegges 120% toll i Kina og at man i USAs administrasjon mener at selskaper som Apple vil flytte produksjonen hjem til USA. Denne tanken om at Apple på kort tid kan produsere millioner av iPhones i USA er helt, helt urealistisk.
En iPhone er ikke et kinesisk produkt, men et globalt produkt. Komponentene kommer fra over 40 land, men monteres i Kina. Apple har brukt flere tiår på å bygge en ekstremt effektiv forsyningskjede med partnere som Foxconn og Pegatron som i løpet av kort tid kan produsere millioner av produkter, men også fordi økosystemet med tusenvis av underleverandører alle befinner seg i Asia. Å flytte produksjonen til USA ville bety å flytte hele dette økosystemet. Det er selvfølgelig praktisk mulig, men vil ta årevis.
Men det største problemet er kompetansen. Det er rett og slett for få folk med kunnskapen som trengs tilgjengelig i USA for å gjøre jobben som kreves. Apple har tidligere sagt at de trengte 30 000 ingeniører for å støtte 700 000 fabrikkarbeidere i Kina. Det finnes rett og slett ikke nok fagarbeidere med erfaring fra avansert elektronikkproduksjon. Man kan ikke trylle frem et industrielt kompetansemiljø over natten. Det som finnes i Shenzhen, har blitt bygget opp over flere tiår og den gjengse oppfatningen om at produksjon i Kina kun dreier seg om lave lønninger er helt feil.
Noen selskaper prøver. Det amerikanske selskapet Purism har lansert Liberty Phone – en telefon produsert i USA. Prisen? 2 000 dollar. Spesifikasjonene? Langt under dagens toppmodeller. Den er et viktig symbolprosjekt, men også et bevis på hvor krevende det er å produsere avansert forbrukerelektronikk i USA. Det funker, så lenge du ikke prøver å konkurrere på skalaen som Apple, Samsung og de andre teknologigigantene leverer.
Trumps politikk er tydelig: produksjon skal hjem. At USA og mer generelt Vesten, er 100% avhengig av produksjon som foregår i udemokratiskes land og regimer er utvilsomt veldig problematisk. Men realiteten er at USA ikke har nok folk, nok kompetanse eller infrastrukturen til å bygge iPhone eller avansert elektronikk i dag. Politikk kan endres over natten. Forsyningskjeder tar tiår å bygge – og enda lenger å flytte.



🤖 AI
- Julian Lehr argumenterer i «The case against conversational interfaces» for at samtalegrensesnitt som stemmeassistenter og chatboter ofte lover mer enn de kan levere. Han påpeker at naturlig språkkommunikasjon er tregere og mindre effektiv enn tradisjonelle datatransfermetoder, noe som begrenser produktiviteten. I stedet for å erstatte eksisterende verktøy, bør AI forbedre dem, slik at interaksjonen mellom menneske og maskin blir mer sømløs.
- Tobi Lutke, sjefen i Shopify, sendte denne uka ut en «notis» til alle ansatte i selskapet om at bruk av AI i Shopify nå er en «grunnleggende ferdighet». Hvis man ønsker å ansette nye personer, må man først bevise at jobben ikke kan gjøres av AI og agenter. Dette tror jeg er en god strategi for å få ansatte til å begynne å bruke verktøyene. Det trengs læring og eksperimentering over tid for å benytte språkmodeller effektivt over tid.
- Deepseek, Llama, Mistral og andre åpne kildekode AI-modeller kan kjøres effektiv lokalt på egen maskinvare, men hvis du virkelig skal kjøre de fulle modellene må du bygge en egen GPU-rig. A16z har gjort jobben og lagd en guide på hvordan du går fram.
- Speaking of åpen kildekode: Meta lanserte i uka som gikk Llama 4.
- Med franske Mistral som en av de mest kapable AI-modellene og Deepseek i London, er ikke EU langt bakpå hva gjelder utviklingen av AI-modeller, men EU er langt bakpå hva gjelder datasentre som kan drifte disse. Nå legger EU en plan for å bygge AI gigafabrikker og skal triple datasenterkapasiteten i EU i løpet av de neste årene.
- OpenAI planlegger å lansere sin første «åpne» språkmodell siden GPT-2 i løpet av de kommende månedene. Selskapet søker nå tilbakemeldinger fra utviklere og forskere for å gjøre modellen nyttig. Et direkte resultat av Deepseek og Llama.
- Mer OpenAI: ChatGPT kan nå huske alle dine tidligere samtaler. Dette skal gi enda bedre svar og du trenger sjeldent å repetere viktig informasjon gitt tidligere.
- Googles DeepMind har lansert det som ser ut som et veldig interessant kurs innen sikkerhet og AI. Vi er på vei mot AGI ifølge DeepMind, men hva betyr det?
🌎 Big Tech
- Wall Street Journal dokumentere godt hvordan Elon gjennom å slå sammen X og xAI reddet X (Twitter) fra konkurs.
- Apples Siri og AI-problemer skyldes ifølge en ny rapport dårlig ledelse og politikk internt i avdelingen som jobber med Siri. New York Times har også en ligenden sak som stiller spørsmål hvorfor Apple av alle ikke får til AI.
- Google lanserer Firebase Studio og går dermed i strupa på Bolt, Loveable, Databutton og andre AI-no-code verktøy som lar deg programmere uten å kunne kode.
- EU truer med å legge toll på amerikanske «Big tech»-selskaper i EU hvis ikke tollsamtalene med USA går veien.
- Trumps tollmur får umiddelbare konsekvenser. Nintendo utsetter lansering av Switch 2. Framework pauser salg av utvalgte laptops i USA. Razer pauser salget av bærbare i USA.
🔎 Small Tech
- Stablecoins, altså kryptovalutaer som er låst til en stabil valuta som f.eks. dollar eller euro, er en av de største nyvinningene i kryptoverden de siste 10 årene. En av de største og mest solide utstederne av en slik valuta, Circle, skal nå gå på børs. Stablecoins er jeg ganske sikker på kommer til å ha en stor innflytelse i tradisjonell finans i årene som kommer.
🌟 Annet
- Ikke alt som sies å være AI er AI. Shopping-appen Nate som lovde å være en AI assistent som kunne handle for deg i alle nettbutikker, viste seg å være en assistent som ble drevet av lavtlønnede vietnamesere.
📈 Interessante data
- 12 interessante grafer som beskriver AI i 2025