Ukens notater #14: Hva skjedde med Intel?
Intel har siden selskapets oppstart i 1968 hatt en svært sentral plass i Silicon Valley og teknologibransjen. Intel har på forskjellige tidspunkt i historien produsert store deler av innmaten i datamaskinene våre, men selskapet er absolutt mest kjent for å lage prosessorene - selve «hjernen» i en hver datamaskin.
På 90-tallet hadde Intel 90% markedsandel og samarbeidet med Microsoft og Windows med kallenavnet «Wintel» var mer eller mindre uangripelig. Tilnærmet en hver datamaskin som brukte Windows, hadde «Intel Inside». De siste 10% var fordelt mellom AMD og Apple som på den tid utviklet prosessorer selv sammen med Motorola og IBM under navnet PowerPC. I 2005 måtte Apple også krype til korset og bytte til Intel sine prosessorer.
Spol 20 år fram i tid og Intel er i en helt, helt annen posisjon. Selskapet som tidligere var ledestjernen i å bygge fremtiden, har nå så store problemer at selskapets fremtid stilles i tvil. Denne uken fikk Intels CEO Pat Gelsinger sparken etter kun tre år i jobben. Hva skjedde egentlig med Intel?
Intel undervurderte hvor raskt skiftet fra desktop til mobil kom til å gå
I 2006, året etter at Apple hadde byttet til Intel sine prosessorer på Mac, banket Apple igjen på døren. De trengte noen som kunne produsere en strømgjerrig prosessor til iPhone som skulle lanseres året etter. Intel hadde ikke trua og sa nei. Apple snudde seg til Samsung som dermed produserte de prosessorene for de første iPhonene. To år senere kjøper Apple Palo Alto Semiconductor (P.A Semi) og begynner for alvor å bygge sine egne prosessorer. I 2010 lanserer de sin første prosessor som de har designet selv og i 2014 bytter de fra Samsung til Taiwanske TSMC som produsent. Deretter går det slag i slag for Apple og TSMC.
Resten av mobilbransjen følger Apple og kjøper energieffektive prosessorer fra det amerikanske selskapet Qualcomm som produseres hos TSMC. Intels eneste ordentlig konkurrent på PC-markedet, AMD begynner også å produsere sine prosessorer hos TSMC. Salget av PCer går nedover og salget av mobiler, tablets og andre enheter som bruker denne typen prosessorer øker kraftig i volum. Med økt volum får man skalafordeler både på produksjon og utvikling og i 2020 er ytelsen på Apples egne prosessorer så god at de nå offisielt bytter vekk fra Intel.
Tidligere i år begynner også Qualcomm å produsere prosessorer til PCer som overgår Intel på ytelse og strømforbruk. Den siste brikken begynner å falle, Microsoft som med Windows har vært en trofast promotør av «Wintel» begynner for alvor å tilpasse Windows og egne produkter til prosessorene Qualcomm og TSCM produserer.
På 20 år har Intels relevans blitt kraftig redusert og selskapet er ikke lenger i front, verken teknologisk, volum eller i «mindshare». Den massive etterspørselen av mobiltelefoner og tablets har akselerert skiftet fra x86 (Intel) til ARM (Apple, Qualcomm etc.) og det meste av dette volumet har havnet hos ett selskap - Taiwanske TSMC. Etterspørselen etter NVIDIA sine GPUer til trening av AI har også eksplodert og disse produseres også i all hovedsak hos TSMC. Taiwanske TSMC er i dag på 9ende plass over verdens mest verdifulle selskap (en plass Intel pleide å ha) og en brikke i det stor-politiske spillet mellom USA/Vesten og Kina.
🤖 AI
-
Kan man bli forelsket i en AI assistent? En «long read» fra Josh Dieza som tar for seg mange etiske spørsmål rundt AI-assistenter.
-
Googles nye AI-videomodell Veo lanseres for utvalgte kunder og kan lage 1 minutt lange videoer i full HD (1080p) kun med prompting. OpenAIs SORA-modell som skal gjøre det samme er fortsatt ikke tilgjengelig, men skal dukke opp før jul i følge ryktene.
-
Kommer det til å være god butikk å utvikle store språkmodeller/LLMs som ChatGPT/Claude eller blir dette en teknologi hvor det ikke er noe annet enn kapital og GPUer som avgjør om man deltar eller ikke? Cal Paterson argumenterer for hvorfor det ikke nødvendigvis er tilfellet. Det blir god butikk for NVIDIA og TSMC, men få andre.
-
Amazon lanserer Nova - nye AI-modeller som kjører på Amazon AWS sin infrastruktur og som, til poenget på saken over, er vesentlig billigere enn alle sine konkurrenter i bruk.
-
Apple forteller at de bruker Amazon sine AI-prosessorer og AWS for søk, Siri og vurderer også å bruke Amazon sine nylanserte Trainium for å trene opp Apple Intelligence. Dette tror jeg er første gang i historien Apple stiller opp som «sannhetsvitne» på noen andre selskapers produktlansering. The enemy of my enemy is my friend -- og Apple må vise at de er foroverlente på AI?
-
Elons xAI skal utvide sitt datasenter til å inneholde 1 million GPUer for å ta igjen forsprange konkurrentene har fått. Enda et datapunkt for at kapital og tilgang til GPUer er konkurranseforsprange?
-
Steven Levy har et langt og bra intervju med Tim Cook, sjefen i Apple. Mye (foreløpig unødvendig) lovprising av Apple Intelligence, men interessant at Tim Cook mener helseteknologi vil være der Apple gjør en størst forskjell for mennesker.
-
Fei-Fei Li, en av pioneerene innen AI som etablerte ImageNet, startet tidligere i år Worldlabs. Nå viser de fram sitt første produkt som gjør ett bilde om til en 3D-verden du kan bevege deg rundt i. Ganske heftig.
-
Den tyske forsvarsstartupen Helsing, lanserer HX-2 en AI-styrt angrepsdrone som skal kunne identifisere mål med AI for å unngå å bli slått ut av elektronisk krigføring. Bruk av AI til militæreformål ble for noen år siden sett på som lite ønskelig, men krigen i Ukraina og Russlands aggresjon mot Europa endrer alle spilleregler.
🌎 Big Tech
-
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA satte ytterligere 136 kinesiske selskaper på en blokkadeliste for å redusere Kinas tilgang til avansert teknologi. Et av disse selskapene er underleverandør til Apple og Samsung. Kina har svart raskt og vil på sin side blokkere eksport av gallium, germanium og flere andre sjeldne jordartsmetaller som brukes i blant annet batterier og prosessor/halvlederproduksjon.
-
Mer om Kina: Kinesiske selskaper bombarderer nøkkelansatte i vestlige teknologibedrifter med jobbtilbud hvor lønnen er 3x. Handelskrigen handler like mye om råvarer og teknologi som talent og mennesker.
-
BYD, Kina og verdens største produsenter av elbiler, er også en underleverandør for Apple, Xiaomi og andre mobilprodusenter. BYD produserer 30% av alle Apples iPader. Når biler blir til datamaskiner og batterier på hjul, er det skalafordeler å også produserer millioner av små datamaskiner som telefoner og tablets.
-
Apple er i samtaler med sportsklubber for å installere Apples egne 3D-videokameraer på deres stadiumer. Dette vil gjøre det mulig å tilby live Vision Pro immersive video streams. Vision Pro trenger fortsatt en «killer app».
-
I Oslo sitter 35 Meta-utviklere og bygger neste generasjon AI-prosessorer for for Meta. I didn't know.
🔎 Small Tech
-
Tom Webster skriver i «Walled Gardens and rented land» om podcaster og hvordan bransjen må samle seg mot Spotify og Youtube for å beholde narrative på hva en podcast er.
-
Tim Berners-Lee er mannen som fant opp webben. Nå bruker han all sin energi på et nytt prosjekt - Solid. Fast Company har en bra profil av Tim Berners-Lee og hva han prøver å oppnå med Solid.
-
E24 har en bra artikkel om suksessen til reMarkable og hvor lite oppmerksomhet de har fått i Norge.
-
Et annet selskap som også har gjort det stort og nå selger 200 000 datamaskiner i uka, men som kanskje er «under radaren» til folk flest er Raspberry Pi. FT skriver om suksessen og lokal produksjon av hardware i Europa.
-
Norske skatteregler hindrer Gelato fra å gå på børs og nå stopper de også nye ansettelser i Norge pga. exit-skatt. Valget neste år kan ikke komme fort nok.
🌟 Annet
-
Bitcoin prisen går over $100k for første gang i historien
-
En X/Twitter-tråd fra David Marcus om hvordan Metas forsøk på å lage Diem/Libra (en krypto stablecoin) feilet.
📈 Interessante data
- 69% av alle Black Friday-kjøp på nett kom fra mobil i 2024