Ukens notater #13: Sosiale medier får aldersgrense
Overhuset i den australske nasjonalforsamlingen stemte torsdag gjennom et forbud mot bruk av sosiale medier for barn under 16 år. Med den nye loven blir det forbudt å opprette konto på TikTok, Snapchat, Instagram, Facebook, Reddit, Bluesky osv. for barn under 16 år og selskapene kan få bøter på 360 millioner kroner hvis loven brytes. Dette er med andre ord en lov som kan få seriøse konsekvenser hvis den ikke overholdes. I Norge snakker Regjeringen om å innføre aldersgrense på 15 år. I Storbritannia snakker man også om en lignende lov.
Sosiale medier er åpenbart ikke noe barn bør ha fri tilgang til, men er dette egentlig et problem som kan løse med forbud som dette? Det er ikke vanskelig å være enig i at selve aldersgrensen er positivt, men det er håndhevingen som er vesentlig mer kompleks når man har en viss forståelse for hvordan den digitale verden fungerer. For å verifisere alderen, må selskapene ha tilgang til en eller annen form for verifikasjonsmetode som BankID, bilde av pass/ID-kort eller lignende og dette vil ikke bare gjelde barn. Alle må (ja, også vi som er over 16 år) identifisere seg for å kunne bortvise de som verifiserbart ikke er over 16 år.
Men det er jo greit tenker du kanskje? Jeg vil si at det er en skikkelig «slippery slope» for et fritt og åpent internett. Hvis vi først begynner å kreve identifikasjon på sosiale medier, hva stopper oss fra å gjøre det på alt av innhold på nett? Vil du registere deg med BankID på Tinder? Vil du identifisere deg når du skal søke etter de litt mystiske sykdomssymptomene du har? Vil du scanne førerkortet når du besøker hva enn som defineres som kontroversielle nettsteder der du bor? Vil
Men dette gjelder jo bare sosiale medier? Da er spørsmålet hvordan definerer vi hva som er sosiale medier nå som veldig mange tjenester har en sosial dimensjon. Er spill som Fortnite, Roblox og Minecraft sosiale medier? Du har jo sosial kontakt med andre i spillene. Hva med diskusjonsforum? Messenger? iMessage? Dette er verken lett for lovgivere å definere eller håndheve på en fornuftig måte.
Det er dog to selskaper man kunne ha prøvd å presse til å håndheve en slik lovgiving - Apple og Google. Disse to selskapene kontrollerer gjennom App Store og Play Store distribusjonen av appene til Meta, Snap, TikTok og alt annet av det vi nå definerer som sosiale medier. For å laste ned disse appene, må du ha en konto hos Apple eller Google og disse kontoene kan man kanskje lettere forsvare at kobles til en verifiserbar alderskontroll. Det går dog mot EUs Digital Markets Act som jo prøver å bryte opp «App Store-monopolet» til Apple og Google. To tanker i hodet samtidig er fortsatt vanskelig.
Allerede i dag har begge selskapene familiekontoer hvor foreldre kan sette opp aldersgrenser på barnas kontoer og de får ikke mulighet til å laste ned apper med høyere aldersgrense. Hvis man ønsker å gjennomføre en slik lov, er dette i mine øyne den enkleste veien til målet.
Ukens absolutte «must read» for alle som er interessert i at Norge skal bli en nasjon hvor gründere ikke tvinges ut av landet pga. formueskatt og exit-skatt, men bygger bedrifter fra Norge er Fredrik Hagas «Norway Shrugged». En god oppsummering av situasjonen 👉🏻
🤖 AI
-
54% av lange innlegg på LinkedIn er generert av AI ifølge en undersøkelse fra Origniality AI. Jeg er skeptisk til selskaper som skal identifisere AI-generert tekst, men du trenger ikke å være mange minutter på LinkedIn for dra en lignende konklusjon selv uten analyse.
-
Elon Musks investorer i X/Twitter har skrevet ned investeringen med 80% og det har ikke akkurat vært en suksess, men Elon har gitt de samme investorene 25% av aksjene i xAI - Musks AI-selskap. Allerede nå er xAI verdsatt høyere enn hva Twitter var ved oppkjøpet og fortsetter AI-hypesyklusen vil aksjene i xAI fort gjøre opp for det massive tapet i Twitter.
-
Mer om xAI: Wall Street Journal har en bra gjennomgang av xAI og hvordan Musks satsning skal konkurrerer mot OpenAI og andre AI-selskaper. Foreløpig ligger xAI langt bak, men xAI har greid å bygge et av verdens største datasentre for AI på 122 dager.
🌎 Big Tech
-
NYTimes har en bra profil av Margrethe Vestager, «BigTechs» avtroppende nemesis i EU som har ført en vesentlig tøffere linje mot teknologiselskapene.
-
Mer om DMA/EU: Google foreslår endringer i søkeresultatene i EU for å følge Digital Markets Act. Vi er tilbake til 10 blå linker og også dårligere resultater for sluttbrukere.
-
USAs eksportkontroll for å hindre utviklingen av Kinas halvlederindustri har vært tøff, men blir sannsynligvis enda tøffere med Trump i det hvite hus. American Affairs har en lang, men veldig god, gjennomgang av utviklingen av den kinesiske halvlederindustrien under de siste års boikott. Boken «Chip War» av Chris Miller er en must-read her også.
-
Apple har tatt kontroll over eget annonsesalg i Apple News (Apples nyhetstjeneste som kun finnes i USA) ifølge Axios. Apple vrir inntektene sine mot tjenester og annonser i App Store og Apple News er en del av dette, men går ikke dette i mot Apples «premium» posisjon? August Mueller argumenterer for hvorfor Apple bør slutte å selge annonser. Jeg sier meg enig, men aksjemarkedet vil ha vekst.
-
Mer Apple: Apple er det mest tålmodige selskapet i tech.
-
Exodus fra Twitter/X fortsetter. Meta rapporterer om 35 millioner nye brukere av Threads bare i november. Meta ser også ut som de er nervøse for Bluesky sin vekst gitt at de har startet kopimaskinen og låner en rekke funksjoner fra Bluesky.
🔎 Small Tech
- Meredith Whittaker (fra Signal) skriver om begynnelsen på slutten for «big tech»
- Desentraliserte sosiale medier som Bluesky og Mastodon gjør det lett å bygge på toppen av deres plattformer og det fører til nye interessante tjenester. Sill er et slikt eksempel som gjennskaper Nuzzel, et selskap Twitter kjøpte og deretter la ned. Sill aggregerer mest delte lenker i ditt nettverk på tvers av Bluesky og Mastodon og gir deg dermed raskt oversikt over hva som «trender» blant de du følger.
- Apples oppkjøp av appen og selskapet bak Pixelmator handler kanskje om å gi Adobe Creative Cloud konkurranse og øke abonnementsinntekter?
🌟 Annet
-
Hvem har ansvaret for Norges største IT-skandale - Helseplattformen? Tydelgvis ingen når ansvaret belønnes med en «retrettstilling», 1.8 millioner i lønn og hjemmekontor. Offentlig pengebruk må det gjøres noe med.
-
Marc Andreessen besøker Joe Rogan. Overraskende hvor langt nedi konspirasjonshullet Marc befinner seg, men USA er også overraskende glad i konspirasjonsteorier.
-
RCS, den nye SMS-standarden, er fortsatt forvirrende
-
Sony, Microsoft og Nintendo har bygd forretningen sin på å med jevne mellomrom lansere nye og kraftigere konsoller. Nå ser ikke forbrukere stor forskjell mellom ny og gammel - hva skjer da?
📈 Interessante data
- Sør Korea, Singapore, Kina og Tyskland leder an i antallet robotter per menneske i industriproduksjon
- I Europa bruker vi 575 millioner timer i året på å klikke oss gjennom cookie/GDPR-bannere. Jeg anbefaler prosjektet «Consent-o-Matic» fra Århus Universitet som automatiserer denne prosessen i Safari, Chrome og Firefox.
- Atomicos «State of European Tech» har masse interessant data om hvordan det går med Europeiske teknologibedrifter (takk Anne Worsøe)
- Reddits sin trafikk har økt med 47% YoY og er større enn X/Twitter i UK. Masse interessant data i Ofcoms «Online Nation» rapport.
- Playstation 2 (ja 2) er den mest selgende spillkonsoll i historien med 160 millioner solgte enheter
- Batterilagring økte med 136% YoY i 2023 - ny rekord.
- Tesla har høyest antall dødsulykker av alle bilmerker i USA.