3 min read

Ukens notater #3

I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi og business i uka som gikk. Dessverre fikk ikke alle som abonnerte på «Ukens notater» forrige ukes utgave. En teknisk feil i utsendelsen av e-poster var årsaken. Du finner forrige ukes utgave her hvis du ikke fikk den med deg.

  • Apple lanserte nye telefoner, klokker og mer i uken som gikk og på det meste så over 2 millioner samtidig på Youtube-streamen av lanseringen av iPhone 16. Hardwaren blir stadig perfeksjonert og Apple fortsetter å sette standarden, men de store gjennombruddene er over. Om Malik oppsummerer godt Apples lanseringer og mener vi er i «the end of the phone hardware cycle». Fremtidens Apple selger deg tjenester. Jeg synes den virkelig spennende historien i Apples fokus er deres inntog i helse. Under ukens lansering annonserte Apple at AirPods nå kan fungere som høreapparater og gjennomføre FDA-godkjent hørselstester rett på din iPhone og Apple Watch skal også oppdage søvnapné. To helseproblemer som rammer milliarder av mennesker. Apples langsiktige strategi om å fokusere tungt på personvern, kryptering og at dine data er dine data (i motsetning til Google, Meta, Amazon) bygger opp om at den mest personlige dataen du har - helsedata - er trygge hos Apple.

  • Mer om Apple og personvern: Craig Frederici, SVP Software Engineering i Apple, snakker med Wired om hvordan Apple bygger ut AI i egen sky samtidig som sikkerhet og personvern ivaretas.

  • John Gruber skriver godt om EU, Digital Markets Act (DMA) og endringene Apple må gjøre for å følge loven. En av endringene er å gjøre det lett å bytte nettleser. Et forståelig ønske i å forhindre «gatekeepers», men samtidig er det sannsynligvis Google som kommer best ut av å tvinge Apple til å presentere alternative nettlesere. Bieffekten er dermed at Googles Chrome øker markedsandel på bekostning av Safari og Google posisjon som «gatekeeper» av den åpne webben forsterkes - stikk i strid med EUs ønsker. Google Chrome har en global markedsandel på 65% og Safari med sine 19% er den eneste nettleseren som faktisk gir Google konkurranse. For forbrukere, som EU ønsker å beskytte med DMA, er Chrome det dårligste valget de kan ta.

  • Paul Grahams «Founder mode» innlegg har gått viralt og fått mange tilsvar (og memes). Et av de bedre tilsvarene synes jeg er Michael Lopp som argumenterer godt utifra egen erfaring for at startups skal hyre inn ledere - ikke managers.

  • USA har begrenset eksporten av enkelte av Nvidias GPUer til Kina. Disse GPUene benyttes i stort antall til å trene AI-modeller, men selv om Kina i teorien ikke får kjøpe disse GPUene så er det billigere å leie en server med Nvidias eksportbegrensede H100 GPU i Kina enn i USA. Sanksjoner er vanskelig i en globalisert verden.

  • Designsjefen i reMarkeable Mats Herding Solberg går i den siste episoden av Shifter sin podcast i dybden på produktutvikling , kultur, hvordan de sier nei mer enn ja og norske startups som bruker mer tid på eventer enn å bygge produkt.

  • Waymo (Googles selvkjørende taxier) rapporterer om eksponensiell vekst med en vekst fra 10k ukentlige turer for et år siden, 50k i mai og nå 100k ukentlige turer i august. Samtidig har de lansert en rapport som viser sikkerhetsstatistikk på Waymos robotsjåfører vs. oss mennesker som sjåfører. Waymo kan vise til 84% lavere antall ulykker hvor airbags ble aktivert enn menneskelige sjåfører med et grunnlag på 35 millioner kjørte kilometer. Samtidig har Elon Musk og Tesla lovet oss selvkjørende biler siden 2016 og enda ikke levert på løftet. Tesla har annonsert at de skal vise fram sine robotaxier i Oktober.

  • Et nytt studie viser at akademiske tidsskrifter ser en økning i tvilsomme forskningsartikler laget ved hjelp av generativ AI, som f.eks ChatGPT. Disse «forskningsartiklene» er lett å finne på Google Scholar og fokuserer ofte på kontroversielle emner som miljø, helse og IT. De falske forskningsartiklene brukes til påvirkning og for å fremme spesifikke kontroversielle synspunkter. Dette er åpenbart en (av mange) bieffekter av at prisen på innholdsproduksjon med generativ AI er sunket til null. Viktigheten av fagfellevurdering av forskning øker.

  • For en del år siden besøkte jeg Israel sitt startup community og noe av det jeg fant mest interessant var det faktum at svært mange av landets suksessfulle gründere hadde et fellestrekk. De kom alle fra en spesfikk avdeling i det Israelske forsvaret - avdeling 8200. Wall Street Journal skriver om hvordan personer fra denne avdelingen har startet milliardselskap og blitt en yndling i Silicon Valley.

  • OpenAI lanserer en ny model med navn o1 a.k.a «Strawberry». Ifølge OpenAI skal dette være et gjennombrudd som lover et vesentlig høyere kvalitet på matematiske spørsmål og mulighet for modellen å bygge avansert argumentasjon. Enkelt forklart så samler de fleste LLM-er så mye informasjon som mulig som de deretter bruker til å skape nytt innhold ut i fra. o1 kan derimot finne ut hvordan ulike konsepter og prinsipper faktisk fungerer ved å bryte dem ned trinn for trinn. The Verge har en fin gjennomgang.