3 min read

Ukens notater #2

I «Ukens notater» deler jeg det jeg har lest og funnet interessant i skjæringspunktet mellom teknologi og business i uka som gikk.

  • En video av et Stanford-foredrag fra den tidligere Google-sjefen Eric Schmidt dukket opp på Youtube i August og ble raskt fjernet igjen. En veldig, veldig interessant diskusjon om hvor AI er på vei og hva det potensielt kan bety. Videoen er vekk fra Youtube, men fortsatt tilgjengelig på Twitter/X. Vel verdt en titt!

  • En av de mer interessante tech-historiene de siste årene synes jeg er framveksten av desentraliserte sosiale nettverk og standarden ActivityPub som gjør det mulig for uavhengige sosiale nettverk å kommunisere sammmen i «fediverset». Dette bringer oss ett steg tilbake til slik internett var ment å fungere - desentralisert. Twitter/X sitt fall etter Musk sitt oppkjøp, har vært pådriveren for veksten og når Metas Threads-plattform ruller ut støtte for ActivityPub blir det virkelig spennende. Episoden «Protocol Wars - The Fediverse Explained» av Waveform-podcasten gir deg en god forståelse på hva desentralisert fediverse er.

  • Paul Graham skriver særdeles godt om hvordan gründerdrevede selskaper fungerer helt annerledes enn lederdrevne selskaper. Når gründerdrevne selskaper vokser, får de ofte råd om å ansette «profesjonelle» ledere. Det ender ofte galt.

  • Hvor nærme er vi å ha roboter hjelpe oss med dagligdagse oppgaver i heimen? Ganske nærme tror norske 1X Technologies som akkurat har vist fram deres nyeste roboto - Neo. I et langt intervju med S3 går de i detaljer på utviklingen og hvordan de bygger Neo. Se først 20 minutters dokumentar, deretter det lengre intervjuet med Bernt Børnich.

  • Den amerikanske marinen tester Elon Musks Starlink for å gi høyhastighets internettilgang til sjøs. Starlink tilbyr en raskere internettforbindelse sammenlignet med marinens nåværende satellittnettverk, men samtidig gjør man marinen seg avhengig av et selskap hvor eierens tolkning av geopolitikk ikke nødvendigvis er lik oppdragsgiveren - den amerikanske marinen.

  • Kjetil Holmefjord starter podcasten «On Norwegian Tech». Første episode prater Kjetil med Fredrik Haga i Dune som lager «Bloomberg for crypto». Dette tror jeg blir en bra podcast å følge hvis du vil lære litt mer om interessante norske startups.

  • Den tradisjonelle taxi-bransjen har greid å få dagens regjering til å reversere deler av reformen som åpnet drosjemarkedet i 2021. Reformen gjorde omsider kundevennligetjenester som Uber og Bolt lovlige i Norge, men det skal nå delvis reverseres. Bolt har klaget inn Norge til ESA og beskylder regjeringen for å beskytte den etablerte drosjenæringen. Forrige reform var ikke perfekt, men det er ikke regjerings oppgave å sørge for at en utdatert bransje med særdeles rufsete ryktet skal stoppe innovasjon.

  • DNB sitt oppkjøp av Sbanken må bli et studie i hvordan å ikke gjennomføre et oppkjøp. Bulder Bank fosser fram og nå starter også Eika en ny digital bank som går etter Sbankens kunder. Eika er dog en av få banker i Norge som fortsatt ikke støtter Apple Pay. Et valg de kanskje må reversere hvis de skal lage en digital bank?

  • En tur tilbake til 90-tallets webdesign eller app-design på 2000-tallet er et studie i tekniske begrensninger og et blikk på hvor rask utviklingen egentlig har gått. Webdesignmuseum.org har samlet skjermbilder av nettsider, apps og programvare fra 90-tallet og fram til i dag. Veldig gøy!

  • Norges nærmeste svar på Apple, reMarkable, lanserte i uka som gikk reMarkable Paper Pro. En 11.8" e-ink tablet med fargeskjerm.